Una veïna denuncia una agressió al crit de “feminazi” a l’estació de la Floresta que va sofrir el 8 de març del 2019

Tot i haver presentat un vídeo de l’agressió, el jutjat ha decidit sobreseure el cas, motiu pel qual ara n’ha iniciat una denúncia pública

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Drets

Benedicto agraeix el suport del grup Mamatraka
Benedicto agraeix el suport del grup Mamatraka | Captura del vídeo fet públic per l'agredida
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Júlia Benedicto ha fet pública amb un comunicat l’agressió que va sofrir el 8 de març del 2019 a l’estació de la Floresta. La víctima explica que una dona la va agredir al crit de “feminazi” quan es disposava a agafar el tren per acudir a la manifestació feminista. Segons explica, l’agressora acompanyava la seva àvia amb cadira de rodes i es queixava en veu alta sobre les afectacions de la vaga. En veure-la a ella, amb símbols feministes per acudir a la manifestació, va començar a dirigir-s’hi fins arruixar-la amb un esprai “anti-dogs” als ulls, el que li va provocar la pèrdua de la visió durant una estona.

La denunciant presenta el comunicat acompanyat d’un vídeo enregistrat des de l’altra andana en què se la veu al terra agafant l’agressora de la cama per evitar que marxi. Mentre l’agredida pregunta què li ha tirat als ulls, l’agressora crida: “Que sigui l’última vegada que vaig amb la meva àvia i tu em dirigeixes la paraula”. Posteriorment l’agressora s’ofereix per acompanyar-la al bar però Benedicto ho rebutja i demana saber què li ha fet.

Finalment, segons explica al comunicat, va deixar-la marxar: “Al cap d’una estona, va acostar-se una noia, que em va donar un mocador, i un treballador de l’estació de ferrocarrils. Aquest segon, em va demanar que deixés marxar la meva agressora, que ell ja havia vist tot el que havia passat i que havia quedat enregistrat per les càmeres, que jo no havia de preocupar-me. La vaig deixar anar, i va marxar de l’estació a peu, tranquil·lament, empenyent la dona gran en cadira de rodes”.

Benedicto explica a elCugatenc que va acudir al CAP i a l’Hospital Clínic. Va presentar la denúncia al dia següent, iniciant un procés judicial que comptava amb el vídeo enregistrat des de l’altra andana i amb el noi que el va enregistrar com a testimoni. “Els Mossos no van demanar les imatges de les càmeres de l’estació i quan les vaig demanar jo ja s’havien esborrat així que només van poder entregar unes amb menys qualitat”, explica la víctima, “també em van dir que em trucarien des d’un servei d’atenció a la víctima dels Mossos però ho van fer mesos més tard i només un cop”.

L’argument del Jutjat d’Instrucció 1 de Rubí per fer el sobreseïment de la causa és que “els indicis de criminalitat contra la investigada són mínims”, tot referint-se a la declaració d’una veïna que va reconèixer la seva neboda com l’agressora. En canvi, l’acusada tenia una coartada: estar fent una barbacoa amb els amics just en aquell moment, adjuntant un suport documental que ho acreditaria.

“Jo no he pogut veure aquest document perquè no tinc advocada ni procuradora, el cas el portava la Fiscalia”, explica la víctima, “ara podria recórrer aquesta resolució però no penso pagar ni un euro i per això he decidit fer-ho públic”. També apunta a altres dificultats en la tramitació de la denúncia, com que li van haver de fer repetir la roda de reconeixements perquè en la primera convocatòria només havien citat dones blanques tot i que l’agressora era racialitzada: “L’excusa que em van donar a Comissaria és que reben les fotos en blanc i negre”. En conseqüència, la víctima critica l’actuació dels Mossos, d’FGC i del Jutjat.

Benedicto no ha acudit a cap servei municipal per parlar sobre l’agressió tot i que sí que l’ha posat en coneixement de la comissió feminista del Consell de Barri de la Floresta a través del grup de percussió de dones Mamatraka. Precisament, el dia de l’agressió tenia previst acudir a Barcelona amb elles, un grup de dones que després de l’agressió han esdevingut un espai de suport i de decisió conjunta.

Un cop publicada aquesta notícia, elCugatenc ha parlat amb la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que assegura que no tenien constància del cas. En qualsevol cas, a més de solidaritzar-s'hi, convida la víctima a demanar atenció al Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAS), on se li pot prestar suport jurídic i psicològic.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article