43 anys d’abocaments d’aigües residuals al torrent de Rabassalet perquè l’Ajuntament no va executar una obra pagada pels veïns amb contribucions especials

L’actuació es va executar finalment a l’estiu a través d’un procediment d’urgència

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Ecologia

La inspecció va detectar tubs que abocaven l'aigua al torrent
La inspecció va detectar tubs que abocaven l'aigua al torrent | Imatge de l'informe del Consorci del Parc Natural de Collserola
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els veïns de quatre habitatges i un restaurant ubicats al camí de Can Cases de les Planes han estat durant 43 anys abocant les aigües residuals al torrent de Rabassalet tot i haver pagat les contribucions especials per les obres de connexió a l’abastament d’aigua potable i a la xarxa de clavegueram. L’ordre de cobrament d’aquestes contribucions, per un valor de 39.838 pessetes per cada veí, es va acordar al Ple de novembre del 1979 però les obres mai es van arribar a executar.

Al 1980 en una reunió de la junta administrativa de contribuents es va acordar fer unes fosses sèptiques a les parcel·les que no podien connectar-se a la xarxa de clavegueram ja que el carrer es troba en contrapendent per al desguàs de les aigües. Tot i això, l’Ajuntament havia de connectar els habitatges restants, una actuació que mai es va arribar a fer tot i el cobrament de les contribucions especials.

43 anys després, l’Ajuntament ha fet les obres mitjançant un contracte d’urgència adjudicat a l’empresa Catalana de Inversión y Construcción 3 SL (CIC3) per un cost de 154.654,31 euros (IVA inclòs). Les obres s’han licitat mitjançant un procés restringit amb què l’Ajuntament ha demanat pressupost a tres empreses. Tot i que Sorea havia oferit el preu més baix, finalment es van adjudicar a CIC3 per haver previst un termini d’execució més baix, d’un mes. La coordinació de seguretat i de salut de les obres es va adjudicar a dit a Miquel Forcadell per un pressupost de 1.694 euros (IVA inclòs).

El regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, explica que eren unes obres d’urgència que es van executar a l’estiu arran d’una inspecció. L’afer ha estat arxivat sense cercar cap responsable. Cal tenir en compte que les primeres eleccions municipals democràtiques van ser a l’abril d’aquell mateix any i, per tant, el govern d’aquell moment, encapçalat pel socialista Àngel Casas, tot just començava a assumir les responsabilitats del nou funcionament democràtic.

Segons l’informe tècnic, les obres han consistit en la prolongació del col·lector d’aigües residuals que acabava als primers habitatges del camí de Can Cases des de la plaça del Coll de la Creu d’en Blau. En total són 415 metres de canonada. El regidor explica que el veïnat no ha hagut de fer cap pagament extra, només la connexió de cada habitatge a la nova canonada.

L’actuació s’ha hagut de realitzar després que el Consorci del Parc Natural de Collserola fes un informe tècnic d’inspecció en què es va detectar l’abocament d’aigües residuals al torrent a través d’una canonada de 250 mil·límetres de diàmetre. En una inspecció posterior es van detectar dos nous tubs, obligant a emprendre la disciplina urbanística per posar fi a l’abocament.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article