El món de l’art s’uneix per fer una crida per la pau

La Unipau s’uneix amb diverses entitats culturals en un acte pacifista el diumenge 3 d’abril

per Jordi Pascual Mollá

Cultura, Drets

D'esquerra a dreta: Dolors Vilarasau, Jesús-Àngel Prieto, Àlvar Roda, Neus Sotomayor i Josep Ferrer
D'esquerra a dreta: Dolors Vilarasau, Jesús-Àngel Prieto, Àlvar Roda, Neus Sotomayor i Josep Ferrer | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb el lema Art contra les guerres, la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) s’ha unit a entitats culturals com Amics de Pedra i Sang, l’Ateneu, l’Escola d’Art i Disseny i l’Orquestra Simfònica en un acte pacifista que se celebrarà el proper 3 d’abril a les 11 del matí a la plaça d’Octavià. En aquest les entitats faran diverses mostres musicals, teatrals i d’art plàstic en un clam unitari contra totes les guerres, en resposta a la guerra d’Ucraïna.

L’impulsen mitjançant un manifest unitari en què rebutgen l’“agressió militar del govern rus contra la població ucraïnesa”: “La nostra solidaritat és amb la gent d’Ucraïna i amb les víctimes d’aquesta i de totes les altre guerres actives arreu. És amb les persones que han hagut d’abandonar la seva casa i els seus éssers estimats i buscar refugi en altres països. Per elles i per tantes altres en carca de refugi arreu del món, sense distinció d’origen, defensarem la seva protecció i seguretat: casa nostra és casa vostra!”

Qualsevol persona i entitat es pot adherir al manifest mitjançant un formulari. Més enllà de la solidaritat, es demana als governs europeus i a la comunitat internacional que dediquin “tots els esforços al seu abast per aconseguir un cessament integral de les hostilitats i la retirada de totes les tropes d’Ucraïna”. Alhora, s’exigeix un accés igualitari a l’assistència humanitària i a la protecció internacional.

L’acte del diumenge compta, hores d’ara amb actuacions musicals com el recital de Senyors de la guerra de Bob Dylan a càrrec de Jesús-Àngel Prieto i Ismael Lecina, Joc d’escacs a càrrec d’Àlvar Roda, Cançó de guerra a càrrec del cor de Pedra i Sang, cançons de folklore popular d’Ucraïna a càrrec de Yuliia Sladkovska i el quartet de vent de l’Orquestra Simfònica.

També hi haurà representacions teatrals com Diàleg entre Vladi i Zelins a la perruqueria de la senyora Isabel a càrrec de Gisela Figueres i La guerra no té rostre de dona amb la direcció de Dolors Vilarasau i l’acompanyament musical de Patrícia de No. Pel que fa a les arts plàstiques es reveu l’elaboració d’un mural a l’Escola Municipal d’Art i Disseny i un panell participatiu amb tècnica de pixel art a càrrec de Pou d’Art. A més, s’incorporen dos homenatges: a Gabriel Ferrater i Pau Riba.

“Volem que sigui un acte que representi la ciutadania de Sant Cugat”, reivindica Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, “no recollirem fons perquè les administracions ja han facilitat les eines per fer-ho”. “La societat civil representem un gruix de gent que creu que les armes no són el camí per a la pau”, afegeix Àlvar Roda, president de l’Ateneu. Dolors Vilarasau, d’Amics de Pedra i Sang; Josep Ferrer, de l’Orquestra Simfònica, i Jesús-Àngel Prieto, de la taula d’arts plàstiques, han participat a la roda de premsa de presentació de l’acte tot reivindicant la unió de les arts locals a favor de la pau.

Tot i que al cartell consten com a entitats impulsores la Unipau, Amics de Pedra i Sang, l’Ateneu, l’Escola d’Art i Disseny, l’Orquestra Simfònica, el TOT Sant Cugat i l’Ajuntament, hi ha altres entitats que hi participen com Qgat foto o Pou d’Art. A més, l’acte no està totalment tancat i per això esperen que creixi el nombre d’entitats que fan suport a la proposta, ja sigui ampliant la proposta o sumant-se al manifest.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article