Afganistan: Petició global a la comunitat internacional perquè posi fi a la supressió dels drets de dones i nenes pels talibans

Amnistia Internacional es mobilitza pels drets de les dones afganeses i aconsegueix l’aprovació d’una declaració al Ple

per Amnistia Internacional

Drets

Acte d'Amnistia Internacional a la plaça de l'U d'octubre
Acte d'Amnistia Internacional a la plaça de l'U d'octubre | Amnistia Internacional
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La petició als Estats perquè donin prioritat, monitoregin i donin suprot als drets humans de les dones i les nenes a l'Afganistan ha estat lliurada a governs de tot el món, també a Sant Cugat, amb l’aprovació d’una moció a instància d’Amnistia Internacional al Ple. L’entitat també va organitzar un acte el passat cap de setmana.

"En els últims sis mesos, els talibans han discriminat sistemàticament les dones i les nenes introduint polítiques que han restringit greument la llibertat de circulació i expressió de les dones i soscavat l'accés de les nenes a l'educació i l'ocupació. En només mig any han minat dues dècades de contribucions de les dones al país", ha declarat Yamini Mishra, directora regional per a Àsia Meridional d'Amnistia Internacional.

"La velocitat amb què els talibans estan eliminant els avanços en matèria de drets humans que tant els va costar aconseguir a les dones afganeses hauria de servir a la comunitat internacional de recordatori esgarrifós de la seva responsabilitat de salvaguardar les dones i les nenes de l'Afganistan, moltes de les quals estan sent silenciades mitjançant atacs de represàlia, detencions arbitràries, desaparicions forçades i tortura. Com diu ben clar la petició, els talibans han de retre comptes dels seus actes".

La caiguda del règim talibà el 2001 va donar pas a importants millores en els drets de les dones. En els últims vint anys, uns 3,3 milions de nenes han aconseguit accedir a l'educació, i les dones han pogut participar activament en la vida política, econòmica i social del país. Les dones afganeses s'havien convertit en advocades, mèdiques, jutgesses, professores, enginyeres, atletes, activistes, polítiques, periodistes, funcionàries, empresàries, agents de policia i militars.

Però ara, mentre al món se celebra el Dia Internacional de la Dona, les dones i les nenes afganeses no poden exercir plenament els seus drets humans, sinó que pateixen la repressió il·limitada dels talibans. En els últims temps han estat sotmeses a una quantitat sense precedents d'atacs de represàlia, i els talibans han eludit qualsevol rendició de comptes per ells. Transcorreguts set mesos des de la presa del poder pels talibans, els temors que les dones afganeses van albergar durant decennis s'han convertit en una fosca realitat quotidiana.

Des que van prendre el poder, els talibans han desmantellat el Ministeri d'Assumptes de la Dona i la Comissió Independent de Drets Humans de l'Afganistan. A més, han bloquejat el retorn a la feina de les empleades d'institucions oficials i ONG, han impedit l'accés a l'educació de tres milions de nenes i han imposat dures restriccions als drets de les dones i les nenes. Aquestes mesures repressives vulneren el dret internacional dels drets humans.

"Calen intervencions a diversos nivells, inclosos esforços locals, regionals i internacionals, per assegurar que es protegeixen els drets de les dones i les nenes. Per exemple, ha d'establir-se un mecanisme d'observació dirigit per l'ONU para monitorekar la situació de les dones i exigir comptes als talibans", ha assenyalat Shabnam Salehi, excomisionada per als Drets de la Dona de la Comissió Independent de Drets Humans de l'Afganistan.

Mahbouba Seraj, directora executiva del Centre per al Desenvolupament de les Capacitats de les Dones Afganeses, ha declarat: "No oblidin les dones afganeses. Siguin la nostra veu i facin-la arribar als seus governs a través de la seva. La resta de la lluita és cosa nostra i seguirem en ella".

En clau local

El 25 de novembre de 2021, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, i de l'inici de la campanya anual internacional 16 Dies d'Activisme contra la Violència de Gènere, Amnistia Internacional va llançar una campanya en defensa dels drets de les dones afganeses.

En el marc d’aquesta campaña el grup local d’Amnistia Internacional de Sant Cugat - Cerdanyola Va desenvolupar una acció de denuncia de la situació a l’AfganistAN. Una carpa d’Amnistia va recollir els testimonis de dones afganeses empoderades i el grup de zumba de Carla Bustamante i el grup SQGat Country van ballar a la plaça 1 d’octubre per donar visibilitat a l’acte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article