Valldoreix Plural i Cultural: “Com es poden gastar 1,7 milions d’euros en l’Escola de Música sense comptar amb les entitats?”

Carme Ballesteros i Cristina Cabané són membres de la nova plataforma que ha començat a difondre butlletins crítics amb la gestió del govern de l’EMD

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Cultura

Valldoreix Plural i Cultural sorgeix del desconent amb el projecte de nou edifici de l'Escola de Música però pretén tractar molts més temes de la vila
Valldoreix Plural i Cultural sorgeix del desconent amb el projecte de nou edifici de l'Escola de Música però pretén tractar molts més temes de la vila | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant els darrers dies molts ciutadans de Valldoreix han rebut a casa un fullet informatiu signat per la plataforma Valldoreix Plural i Cultural, un espai nascut de la reivindicació de les entitats culturals perquè el projecte de nova Escola de Música no sigui només per al centre educatiu. Actualment la plataforma està integrada per persones a títol individual tot i que tant al butlletí com a les xarxes socials fan crítiques directes al govern de l’EMD per aquest i altres afers de la vila. Carme Ballesteros i Cristina Cabané són dues de les integrants de la plataforma, la qual, asseguren, no pretén participar activament de la política institucional sinó fer pressió des de fora, sense descartar fer suport a una hipotètica candidatura que escolti les seves reivindicacions.

L’origen de tot plegat és l’Escola de Música?

– Carme Ballesteros [CB]: Sí, al juliol ens vam assabentar que el govern pretenia fer un nou edifici per a l’Escola de Música mentre els espais culturals com la Nau i el Casal estan fets un desastre. Com es poden gastar 1,7 milions d’euros en l’Escola de Música havent totes aquestes deficiències i sense comptar amb les entitats? Diverses entitats ens vam ajuntar per fer reunions amb el president Josep Puig i la sotspresidenta Susana Herrada amb l’objectiu de demanar-los també un auditori. A la segona reunió vam portar un arquitecte, que va dir que era factible fer l’escola i l’auditori tot i que el govern deia que no era viable.

El govern va proposar recuperar el projecte de la Centralitat per donar resposta a la resta de mancances culturals de la vila.

– CB: Ens vam quedar tots esparverats. La treuen ara perquè reivindiquem que es faci una Escola de Música amb un auditori?! A l’última reunió el president Puig va dir que es faria un altre projecte per poder fer les dues coses. Vam quedar contents.

La licitació que hi ha en marxa només contempla l’Escola de Música.

– CB: Sí, tot segueix en marxa, malgrat les seves paraules.

La licitació no s’ha aturat i Herrada va deixar clar que és només per a l’Escola de Música. En tot cas l’auditori seria un projecte a banda.

– CB: No entenem la tramitació des d’una perspectiva legal però ens quedem amb el que ens va dir el president: fer un nou projecte.

– Cristina Cabané [CC]: A l’Audiència pública per presentar el Pla d’Equipaments es va fer evident que el president i el cap d’Urbanisme no es posaven d’acord. Segons el tècnic, no es pot encabir un auditori.

Heu advertit que a una de les reunions el desacord era entre Puig i Herrada.

– CC: Sí, no entenem per què.

– CB: No entenem per què una part del govern diu que el projecte no es pot fer mentre el president diu que sí. Sembla que el cap d’Urbanisme té molta força. Es va veure també a l’Audiència sobre el Pla d’Equipaments, del qual demanem un retorn a la ciutadania perquè puguem fer al·legacions. Quan s’engegui el procés participatiu, allà hi serem. Hem de dir què ens sembla la proposta; ho hauria de dir tot el poble.

L’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes es va desmarcar de la roda de premsa conjunta de les entitats sobre l’Escola de Música amb un comunicat propi. També la Coral Harmonia es va desmarcar arran de l’anunci del govern de recuperar el projecte de la Centralitat. Qui sou ara a la plataforma?

– CB: Hi participem persones a títol individual, som un grup de cultura. Clar que hi ha entitats que estan a favor de les nostres reivindicacions. De fet, els hi hem enviat informació. Ara tot just hem començat a fer una bustiada amb un primer fullet informatiu i ja hem rebut suport de veïns a títol individual.

La plataforma pretén publicar i distribuir butlletins crítics amb el govern | Jordi Pascual Mollá

Al primer fullet informatiu aneu més enllà de l’Escola de Música. Apunteu a l’estat de l’avinguda Baixador.

– CB: Sí, i continuarem fent-ho. Explicarem les coses que creiem que no són justes.

– CC: És una forma d’informar la ciutadania de Valldoreix que segurament no coneix molts d’aquests temes.

Feu oposició al govern des de fora de la institució agafant alguns dels temes que l’oposició institucional ja havia fet al Ple.

– CB: Molt poca gent va als Plens. Valldoreix és una vila dormitori però també hi ha molta gent implicada i a qui li interessa el que passa al poble. En l’àmbit de la cultura devem ser entre 250 i 300 persones que mereixem el mateix que una Escola de Música que només té un 30% de l’alumnat de Valldoreix. També ens preocupa on anirem a parar mentre fan la Centralitat si finalment decideixen impulsar-la.

El dia de la roda de premsa sobre l’Escola de Música van acudir representants polítics de diversos partits i d’entitats que havien participat a la candidatura de Guanyem Valldoreix. [Al dia següent de la realització d'aquesta entrevista la plataforma va publicar un tuit fent suport explícit a Susanna Casta, vocal del PSC, com l'"única que pot liderar la presidència de l'EMD amb garanties"]. Quina relació teniu amb els partits?

– CB: Els vam convidar a tots! Per ara no tenim una relació directa amb els partits, tot i que saben el que fem. Molts no s’hi han pronunciat encara. No hem anat a buscar entitats polítiques, només associacions de caire cultural.

Un dels debats de l’esquerra valldoreixenca de cara a les properes eleccions municipals és si s’aconsegueix fer una candidatura àmplia, amb la possibilitat d’incorporar el PSC i buscant un candidat o candidata de consens. Hi participaríeu com van fer altres entitats amb Guanyem Valldoreix al 2019?

– CB: Si estan d’acord amb les nostres reivindicacions no veig per què no. Podria estar bé però de moment no n’hem parlat.

Per tant, tenint en compte que molts dels temes que toqueu s’han de decidir des de la institució, pot arribar un moment en què Valldoreix Plural i Cultural faci suport a una candidatura?

– CB: Totalment. Dependrà de què defensi la candidatura en qüestió. Però ho farem en base a les nostres reivindicacions perquè no tenim cap color polític.

A la roda de premsa va intervenir Quim Castelló, exvocal de l’EMD per CiU-Actuem. Quin és el seu paper a Valldoreix Plural i Cultural?

– CB: Ara mateix està una mica out. Veu que és una situació injusta però la plataforma la portem altres persones.

Al vostre Twitter heu tractat altres temes, com ara la seguretat: càmeres, comissaria...

– CB: Van dir que posarien una comissaria a Valldoreix però no tenim novetats. Per ara no ho hem parlat com a plataforma però l’objectiu és anar tractant temes com aquest al butlletí.

Hi ha molts temes: el Consell de la Vila, les crítiques a l’àrea d’Urbanisme, la modificació urbanística a la Colònia Montserrat... Quins voleu tractar?

– CB: S’hauria de recuperar el Consell de la Vila, certament. És un altre dels temes a tractar. Hem de fer fullets informatius amb un parell de qüestions per ser concisos i clars. Per a nosaltres era molt important començar per l’Escola de Música i per l’avinguda Baixador per evidenciar que l’EMD marca unes prioritats concretes. S’han gastat diners amb projectes com la reurbanització del carrer del Nard, el tram comercial de la rambla Mossèn Cinto Verdaguer o l’aparcament de Can Cadena... Hi ha altres temes com la retirada de la floristeria de Can Cadena, el clavegueram o la mateixa tramitació del Pla d’Equipaments.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article