El Consell de Barri atorga una ‘declaració d’orgull florestà’ a l’artista Àngels Ribé

L’òrgan de participació s’ha compromès a treballar una proposta sobre la redefinició de la zona esportiva de Can Llobet i acull noves crítiques pel projecte del camí escolar

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Cultura

Àngels Ribé ha estat aplaudida per tots els assistents un cop se l'ha reconegut amb la 'declaració d'orgull florestà'
Àngels Ribé ha estat aplaudida per tots els assistents un cop se l'ha reconegut amb la 'declaració d'orgull florestà' | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’artista Àngles Ribé ha estat reconeguda amb la declaració d’orgull florestà per part del Consell de Barri de la Floresta en la sessió d’aquest dilluns 4 d’abril. És una de les exponents més rellevants de l’art conceptual dels anys 70 i la seva trajectòria professional l’ha portat a ciutats com París, Nova York i Chicago. Ha rebut tot tipus de reconeixements com ara la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura.

Precisament amb motiu d’aquest darrer premi, elCugatenc va fer una entrevista a l’artista en què va qualificar el reconeixement d’“agradable sorpresa” i la Floresta com “un lloc de pau”: “No té funció però és necessari. Tot art és conceptual. L’art no s’ha d’entendre. No és la raó si no la intuïció l’encarregada d’activar la comprensió de l’observat, de l’escoltat o del sentit”. Ribé va exposar per darrer cop a Sant Cugat amb la mostra Pas mal al Centre d’Art Maristany.

La proposta ha arribat al Consell de Barri de la mà de la Comissió de Cultura, la Comissió de Memòria, la Coral Tardor, l’Espai +60, el Senglar Cultural i l’Associació de Propietaris i Veïns. Oriol Ribera n’ha estat el representant que ha proposat el nomenament, tot animant a fer una trobada oberta amb Ribé perquè tot el veïnat la conegui i pugui conversar amb ella. L’artista ha agraït el nomenament per part del barri mentre tots els assistents han aplaudit.

És la segona declaració d’orgull florestà que fa el Consell de Barri, després que al desembre del 2020 en fes una per reconèixer la trajectòria de l’artista Josep Pla-Narbona, pocs dies després de la seva mort. Amb aquest nomenament i una moció institucional proposada inicialment per Junts per Sant Cugat i aprovada al juliol del 2021 es va crear un grup de treball amb la família, el Consell de Barri, l’Ajuntament i la taula d’arts visuals per definir l’homenatge de ciutat a títol pòstum. Per ara hi ha propostes com nomenar-lo fill predilecte, fer una exposició a equipaments municipals i a la via pública, fer difusió a través dels mitjans locals, la creació d’una beca o premi i ubicar una escultura i posar el seu nom a la rotonda d’accés a l’escola de la Floresta.

Creació d’una comissió extraordinària per fer un Pla Estratègic de Can Llobet

Tots els assistents han donat el vistiplau a crear una comissió extraordinària per definir els usos i aspiracions dels equipaments de Can Llobet, tant el pavelló com les pistes, la piscina i l’espai obert. Juanra Subirats, representant de l’Olimpyc Floresta, ha llençat la proposta després que les peticions de millores de les instal·lacions fetes pel club hagin estat respostes pel govern amb una redefinició de l’espai consensuat per tot el veïnat de la mà del Consell de Barri. Així ho ha explicat també l’alcaldessa, Mireia Ingla, que defensa la recollida de propostes en lloc de fer una proposta tancada.

El Consell de Barri ha servit per fer repàs de diversos projectes del barri | Jordi Pascual Mollá

Recuperació de la comissió d’habitatge i crítiques al camí escolar

El Consell de Barri d’aquest dilluns també ha servit per donar a conèixer la situació d’alguns projectes, entre els quals el camí escolar, que tot just es troba en procés d’exposició pública. Novament aquest és afer ha generat crítiques d’alguns veïns que consideren que no s’ha comunicat correctament al veïnat afectat pel projecte i que també critiquen alguns aspectes concrets de la proposta, com ara el ziga-zaga de la vorera o que no tot el recorregut sigui de sentit únic.

Els desacords sobre el camí escolar ja va generar una crisi a la comissió d’urbanisme i de medi ambient del Consell de Barri, que hores d’ara no tenen representació; motiu pel qual s’ha proposat recuperar la comissió d’habitatge –anteriorment integrada a urbanisme–. Guillermo Gallego, representant de l’Associació de Propietaris i Veïns i antic integrant d’aquestes comissions, ha fet una crida per recuperar la representació de les comissions.

Enmig del debat i de les crítiques d’alguns veïns, Xènia Amorós, vicepresidenta del Consell, ha dit que s’han fet moltes reunions en què s’ha buscat el consens entre les parts, renunciant a algunes propostes inicials com el sentit únic a tot el recorregut. El president del Consell de Barri, Marco Simarro, ha defensat la proposta dient que servirà per afavorir la mobilitat a peu i en bicicleta, reduint el risc de sinistralitat: “Que cadascú al·legui el que vulgui però és un projecte treballat amb moltes reunions i amb consens ampli i amb una necessitat objectiva de millorar el carrer”.

També s’ha repassat l’estat d’altres projectes com ara la reurbanització d’Emeterio Escudero, que ja es redacta per part de la Diputació i del qual es preveu iniciar les obres durant la segona mmeitat del 2023. També es treballa en la reurbanització de les places Porters i Rubies, de moment amb la redacció del projecte que es preveu tenir al setembre, i en el carril bici que connectarà la Floresta i Valldoreix, amb l’inici obres previst per a finals 2022 quan acabin expropiacions.

Hi ha altres projectes com l’arranjament del carrer Ginjoler, amb inici d’obres al 2023); el soterrament de la línia de mitja tensió que passa pels carrers Grèvols i Ginjoler; l’avinguda Pere Planes, amb inici d’obres entre el 2022 i el 2023; les millores del carrer Aigües de Sabadell, que preveuen acabar aquest mes i les urbanitzacions pendents dels carrers Grèvol i Cedrela. S’han repassat altres temes puntuals com la millora de la mobilitat a l’avinguda Verge de Montserrat i la promoció d’habitatge del carrer Grèvol, que es revisa per garantir l’accés rodat al veïnat.

Pressupostos participatius i altres afers

El Consell de Barri també ha servit per informar de l’inici del procediment dels pressupostos participatius, amb la recollida de propostes durant el mes vinent i fins el 2 de juny, amb l’objectiu que l’execució de les propostes votades per la ciutadania es faci a partir de gener del 2023. Alhora, s’han revisat el grau d’implementació de les propostes pendents de l’edició anterior i s’han repassat alguns afers de les comissions, com ara demanar un espai segur per abordar les violències masclistes o fer una xerrada sobre estafes per part de la Comissió de Drets Socials.

El veí Joan Rosés ha proposat que l’Espai Jove, un cop ocupi l’espai definitiu al Centre Sociosanitari, sigui més polivalent mentre la vicepresidenta ha dit que la proposta s’hauria de consultar a la Comissió Educativa. El Sociosanitari també acollirà la nova seu de Ràdio Floresta, una proposta que té el vistiplau del govern després que l’emissora veïnal perdés el seu espai anterior i emeti des de casa d’un veí. L’aplicació no serà immediata ja que cal definir aspectes tècnics com la ubicació de l’antena.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article