Lluís Ribas obre la seva galeria a la solidaritat amb Ucraïna

La mostra es pot visitar fins el 27 d’abril a l’espai de l’artista a la plaça Magí Bartralot

per Mariano Martínez

Cultura

Inauguració de l'exposició a l'Espai Lluís Ribas
Inauguració de l'exposició a l'Espai Lluís Ribas | Mariano Martínez
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Plaça Magí Bartralot, les vuit de la tarda del darrera dia del mes de març. La claror després d'un xàfec primaveral, pedregada inclosa. “Moltes gràcies per la vostra presència. Sabia que no plouria, aquest matí he parlat amb Sant Pere i m'ha dit que plouria a les sis, però després escamparia”. En Lluís Ribas es dirigeix a una cinquantena llarga de persones que han acudit a la crida del pintor en solidaritat amb Ucraïna. És la presentació del seu projecte Somiatruites per Ucraïna, una exposició col·lectiva d'un grup d'artistes que han donat una obra per recaptar fons per atendre als refugiats de la guerra. Perquè somiatruites “som els que ens dediquem a la creació artística, cada un amb les seves armes: pinzells, plomes, cisells, fang, llapis, partitures... sense dubte som uns somiatruites, i tal vegada col·laborem perquè tots ho siguem, perquè com bé va dir la Virginia Wolf, ‘la vida és somni i despertat és el que ens mata’. Jo també vaig tenir un somni, però ara m'han fet despertar amb una realitat que és la guerra d'Ucraïna”. Amb un lleuger tremolor a la veu, manifesta el seu agraïment al col·lectiu d'artistes, “generós i solidari i sempre disposat a col·laborar amb la pau”.

La gènesi del projecte

Els noticiaris anaven carregats de notícies sobre la guerra d'Ucraïna des de el 20 de febrer i una nit van aparèixer unes imatges especialment impactants. El 9 de març les tropes russes van bombardejar un hospital maternoinfantil i va sortir una dona embarassada que era evacuada en una llitera (el 14 de març sabrem de la seva mort). I el Lluís Ribas, amb la calma i el confort de casa seva, a Sant Cugat, es va preguntar: “I jo què puc fer?” Va ser l'espoleta per posar-se en marxa i muntar aquesta exposició solidaria. “Vaig agafar el telèfon i l'agenda i vaig començar a trucar als artistes més propers i amics. Totes les respostes van ser positives i haver de parar, perquè l'espai és limitat, si no hauria d'exposar l'obra a la plaça”. La proposta era “donar una obra i que el preu fos la mitat del que figura al catàleg de l'artista, per fer més fàcil la venda, perquè no hi havia despeses de galeria ni comissions per mig”.

Cal dir que abans d'inaugurar l'exposició ja s'havien venut cinc obres. A l'acte van actuar la Patricia de No, flauta, i el Gerard Claret, violí. Espelmes al peu de l'estàtua d’homenatge a la dona i unes paraules finals de la regidora de Cultura, Esther Madrona, ja que l'alcaldessa no va poder arribar a l'hora.

I un comentari final: I les víctimes del Sàhara, Líbia, Síria, Iemen, Iraq, Afganistan..?

Els artistes participant són els següents: B. Sarsanedas, Concha Ibáñez, Cruañas, Emilia Castañeda, Fuentetaja, Jordi Alumà, Lluís Ribas, Lluís Roura, Maria Navarro, Minuesa, Miquel Mas, Pep Codó, Pujolar, Rollan, Ruiz Grima, Sergi Marcos, Sillué.

La mostra romandrà oberta fins el 27 d'abril.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article