Un any després de conèixer el projecte, tot segueix igual a l’avinguda Baixador

L'associació de veïns denuncia que l’EMD ha reduït de deu a quatre els ítems a revisar per rebaixar el cost del projecte

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

L'avinguda Baixador està pendent d'urbanitzar des de la retirada de les torres d'alta tensió
L'avinguda Baixador està pendent d'urbanitzar des de la retirada de les torres d'alta tensió | Associació de Veïns de l'avinguda Baixador
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Al març del 2021 l’EMD de Valldoreix feia via amb l’avinguda Baixador instant l’Ajuntament a aprovar el projecte que s’havia presentat el mes abans davant de la preocupació del veïnat pel cost de les contribucions especials –entre 30.000 i 50.000 euros per propietat–, el que va obrir un cicle de reunions amb veïnat capitanejades pel govern valldoreixenc per repensar el projecte. Un any després de l’embranzida i aturada, l’avinguda Baixador segueix sent de terra, amb els mateixos problemes de mobilitat i filtratge d’aigua quan plou.

El procés participatiu acabat el 2018 va dibuixar una avinguda pacificada, amb ziga-zaga i canvis de direcció per evitar la circulació a molta velocitat, amb arbrat... La traducció al projecte definitiu va ser el d’una mena de passeig de plataforma única, zones enjardinades amb set espècies d’arbres i jocs infantils; el que suposava un pressupost total de més de 5 milions d’euros, un 56% del qual recauria sobre el veïnat en forma de contribucions especials.

“Llavors vam començar una sèrie de reunions en què els veïns, amb l’assessorament jurídic i tècnic de Lluís Recoder i Francesc Serra [exalcalde i exdirector d’Urbanisme a l’Ajuntament, respectivament], proposàvem 10 punts a revisar per reduir el cost de l’actuació”, explica una representant dels veïns, que prefereix no fer públic el seu nom, “al setembre vam fer una reunió i després en vam demanar de noves però no n’hem fet cap fins al febrer, quan de sobte ens vam trobar que l’EMD havia reduït els nostres 10 punts a quatre”.

Des de l’Associació de Veïns de l’avinguda Baixador consideren que el canvi de criteri ha estat produït pel canvi del tècnic responsable d’aquestes reunions, una tasca que ara assumeix directament el cap d’Urbanisme de l’EMD, Miquel Díez. Però Díez ha estat posat en dubte per diverses entitats veïnals, com ara la de la Colònia Montserrat i la de Propietaris i Veïns de Valldoreix; que conjuntament amb la del Baixador van demanar al govern que se l’apartés del càrrec tot acusant el tècnic de falta d’empatia, de discrecionalitat, d’errors greus i d’il·legalitats.

El veïnat demana renunciar al rec automàtic, posar un paviment més barat i que impliqui menys manteniment, canviar la quantitat i tipus de vegetació, no fer canvis a les alineacions del carrer, eliminar els parcs i mobiliari urbà previst, revisar la tipologia de recollida d’aigües, incorporar més places d’aparcament i modificar algunes direccions previstes, entre d’altres. Des de l’entitat expliquen, a més, que no es pot incorporar la despesa de clavegueram a les contribucions especials perquè la xarxa ja està feta i, per tant, seria una reurbanització que corre a càrrec de l’administració.

Projecte de l'avinguda Baixador presentat ara fa un any | Projecte

“Quan es faci l’expedient de les contribucions especials també revisarem en detall quines actuacions ens fan pagar als veïns perquè n’hi ha que no ens corresponen”, adverteix la representant veïnal, que és conscient que si s’aprova el document incorporant només quatre dels 10 punts, presentaran al·legacions a tots dos expedients, el que retardaria encara més l’inici d’obres, previstes inicialment per al 2019 segons el compromís de l’extinent d’alcaldia d’Urbanisme Damià Calvet.

L’associació veïnal espera que la reunió amb l’EMD del proper 19 d’abril serveixi per recuperar totes les reivindicacions i per arribar a la distribució percentual del cost de l’obra perquè el veïnat pagui el mateix que el que van pagar a altres zones de Valldoreix en altres projectes d’urbanització. Però, sense subvencions i sense haver-se definit quants diners aportarà l’EMD i quant l’Ajuntament, hores d’ara la despesa total i els percentatges són un interrogant ja que els únics existents són els del projecte inicial.

Amb aquesta situació, l’entitat va formular diverses preguntes al darrer Ple de l’EMD, traslladades al govern pel vocal Jaume Sanmatí (ERC-MES). En aquestes es queixaven de l’avanç d’altres projectes de reurbanització com el del carrer del Nard i de la manca de solucions provisionals. La sotspresidenta Susana Herrada va respondre que “és subjectiu pensar que no fem res pels veïns de l’avinguda Baixador” i que el Ple no és el lloc on dir que un tècnic actua arbitràriament perquè “la directiu és política”. El govern defensa les reunions mantingudes amb el veïnat i recorda la complexitat de l’obra, que, més enllà del preu, afecta a 90 parcel·les, distribuïdes per 1.380 metres de carrer i amb una superfície total de 22.437 metres quadrats.

Al darrer Consell de Barri de Mira-sol, l’alcaldessa, Mireia Ingla, també va fer esment a l’actuació ja que el projecte en debat és del tram tres –el més llarg– d’una actuació que el procés participatiu preveia en cinc trams. El primer i el segon tram formen part íntegrament al districte de Mira-sol –Mas Gener i Can Cabassa– i els dos restants són a Valldoreix. Segons l’alcaldessa, fins que l’EMD no traslladi els canvis a fer al projecte no es podrà avançar en la tramitació. La resta de trams no es faran fins que no s’executi el tercer.

La urbanització de l’avinguda Baixador està pendent des del 2015, any en què es van soterrar les línies d’alta tensió que passaven pel carrer. Amb una avinguda de terra, el veïnat de bona part de la via denuncia molèsties com la pols, les terres que es desgasten amb la pluja i l’incivisme d’algunes persones que, veient l’estat del carrer, opten per deixar-hi runa i voluminosos. També denuncien la situació urbanística, amb la denegació de llicències per fer nous habitatges tot i que critiquen que hi ha una doble vara de mesurar perquè, asseguren, es va arribar a atorgar una llicència a una parcel·la que tenia l’accés i tots els subministraments des de l’avinguda.

El president de l’EMD de Valldoreix i encarregat polític de l’àrea d’Urbanisme, Josep Puig, no ha respost a la petició d’aquest mitjà per ampliar la informació sobre l’estat del projecte d’urbanització de l’avinguda. Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, ha desestimat fer declaracions tot dient que és un afer liderat per Valldoreix.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article