L’adeu del Síndic que ha multiplicat les atencions a la ciutadania

Ramon Palacio ja ha passat el relleu –i molts reptes– a Helena López, que és Síndica de Greuges des de l’1 d’abril

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Ramon Palacio no ha esgotat el seu mandat com a Síndic pel desacord amb el govern sobre com mantenir el càrrec mentre cobra una pensió
Ramon Palacio no ha esgotat el seu mandat com a Síndic pel desacord amb el govern sobre com mantenir el càrrec mentre cobra una pensió | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

De 155 atencions entre queixes i assessoraments al 2016, el darrer any complet amb Jaume Clavell com a Síndic de Greuges, a 317 al 2021. Ramon Palacio ha estat el Síndic capaç de multiplicar el nombre d’atencions amb una estratègia de digitalització i de presència als barris de la qual es mostra satisfet. Després de quatre anys i mig des de la presa de possessió, Palacio marxa sense esgotar el seu mandat per no haver arribat a un acord amb el govern sobre com compaginar la seva pensió amb el càrrec després de la seva jubilació.

Des del passat 1 d’abril, Helena López ocupa el càrrec de Síndica de Greuges local. És la primera dona que assumeix aquesta responsabilitat en 15 anys d’institució i també és la primera vegada que el procés de selecció ha estat mitjançant la presentació de candidatures de les persones interessades. López, que demana acabar d’aterrar a l’oficina abans de concedir entrevistes, té el repte de mantenir i millorar la feina feta per Palacio, que durant el primer trimestre del 2022 ja havia fet 73 atencions.

Palacio, que rep elCugatenc per darrera vegada a l’oficina del Síndic, es posa a disposició de Macho per fer tantes reunions de traspàs com calguin, conscient que un dels reptes de la institució és ser més reconeguda per la ciutadania: “Comparant amb altres municipis, estem a la gamma alta però mai pots estar satisfet del tot. Si compares el número d’atencions amb els centenars de milers de ciutadans que som a Sant Cugat, en són poques”.

El ja exSíndic defensa la institució com a necessària perquè permet donar tranquil·litat al ciutadà davant dels abusos de l’EMD de Valldoreix i de l’Ajuntament de Sant Cugat: “Les queixes acceptades majoritàriament es resolen com a favorables al ciutadà, és a dir, l’administració reconeix que té errades i les esmena”. Una de les queixes repetida any rere any als informes anuals és que l’administració ha d’agilitzar la resposta a les peticions fetes des de l’oficina: “Hem arribat a fer fins a quatre requeriments de resposta en bastants casos i al quart parem. L’obligació del Síndic és demanar l’esforç de resposta ràpida perquè si al Síndic se li respon tard, què passa amb els ciutadans?” Diu, però, que el retard en la resposta és generalitzat a moltes administracions i que no forma part d’una directriu política.

Deures per a López

Entre els reptes pendents destaca l’actualització del reglament i del protocol de la institució, dos documents que fa anys que Palacio pretén actualitzar però que el govern no ha arribat a tramitar perquè la primera proposta presentada va ser durant el confinament i posteriorment ja estava clar que no esgotaria el mandat. Davant d’això, la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, va decidir esperar al nou nomenament abans d’emprendre cap modificació. De fet, fins i tot el procés obert per escollir la nova Síndica s’ha fet sense cap canvi normatiu ni amb una regulació ad hoc.

“Es va apostar per un procés obert sense definir quin seria el procés de selecció i per això la consulta a entitats i a l’EMD s’han fet forçades en el temps”, valora Palacio, “tampoc s’ha respost les persones rebutjades justificant per què no han estat les escollides”. Més enllà del canvi de procediment, el Síndic sortint considera que cal actualitzar els documents per ajustar-los a la realitat actual pel que fa a digitalització i terminis, entre d’altres.

Al darrer informe anual, Palacio també recollia la necessitat de reconèixer Esperanza del Pino, treballadora de l’oficina, com a adjunta del Síndic; una tasca que de facto ja realitza. També avança que possiblement s’enderrocarà l’edifici on es troba l’oficina i demana que el nou emplaçament no estigui a l’Ajuntament per transmetre la separació entre la institució fiscalitzadora i la fiscalitzada. L’altre dels deures per a López serà seguir implementant el pla de divulgació de la institució a Valldoreix, una proposta nascuda arran de la preocupació de l’EMD i del Síndic per les poques atencions a la vila malgrat la presència física mensual a la Casa de la Vila.

Helena López ja és la nova Síndica de Greuges local després de la renúncia de Ramon Palacio | Jordi Pascual Mollá

Un dels revulsius plantejats per Palacio durant el seu mandat ha estat tenir presència física als casals dels barris i a la Casa de la Vila de Valldoreix. Amb la voluntat de descentralitzar l’atenció però poder seguir treballant des del portàtil mentre no es feia cap entrevista, l’exSíndic considera que aquesta és una mesura a mantenir perquè permet recollir queixes de persones que no saben emprar els mitjans digitals i no es poden desplaçar al centre tot i que “l’efectivitat és baixa” si es mira només el nombre d’atencions fetes in situ.

Palacio ha fet política?

Des de l’inici de les actuacions d’ofici sobre temes que han generat debat ciutadà en un sentit ampli, Palacio ha estat criticat per les temàtiques escollides. No és d’estranyar perquè ha tingut ull amb temes força polèmics: l’anella verda, el tribut metropolità, el retard en l’atorgament de llicències... Les presentacions dels informes anuals han esdevingut així un espai de crítica a la seva feina, acusat de parcialitat.

“Quan el Síndic marca una ineficiència o deficiència d’alguna actuació se’l qualifica de polític, de fer-li el joc a l’oposició, però no és veritat”, respon, sense mostrar-se sorprès per la reacció d’alguns partits, “el Síndic té com a obligació reglamentària supervisar l’Ajuntament i té la potestat de fer actuacions d’ofici amb punts de millora a mode de suggeriments que el govern pot escoltar i aplicar o no”.

Diferent és el cas de les declaracions –com en una entrevista a aquest mitjà en què deia que s’havien produït vulneracions dels drets humans– i comunicats sobre el procés independentista. Quan va assumir el càrrec feia pocs dies de l’1 d’octubre del 2017 i hi va dedicar unes paraules. Aquests posicionaments li han suposat crítiques especialment per part dels grups del PSC i de Ciutadans. No se’n penedeix: “L’1 d’octubre del 2017 va ser una vulneració de drets espantosa. Això no és ni polític. Que vingui policia de fora i pegui sistemàticament a ciutadans que van a votar és una cosa espantosa. Sí això és fer política; aquí som, fent política de drets”.

Ramon Palacio amb els quadres d'altres Síndics de Greuges locals de Catalunya a l'oficina del Síndic de Greuges de Sant Cugat | Jordi Pascual Mollá

Un adeu agredolç

Palacio marxa satisfet per la feina feta però sabent que acaba el mandat abans d’hora. Diu que no havia decidit si es proposaria per repetir un segon mandat al càrrec però, davant del desacord amb el govern arran de la seva jubilació, sí que té una cosa clara: “M’hagués agradat esgotar el mandat de cinc anys. No valia la pena passar per les complexitats de la renúncia i per buscar una nova Síndica abans de temps per només cinc mesos que quedaven de mandat”.

Llorente va dir que no crearia una situació a mida per a Palacio per la seva jubilació i que per això, en lloc de buscar compatibilitats mitjançant dietes o similars, s’obria el procés de selecció d’una nova persona. El Síndic sortint ho entén com una decisió política però recorda que “la major part dels Síndics locals de Catalunya fins avui eren persones jubilades i, per tant, estan pagats per una indemnització petita”, és a dir, com ell des que es va jubilar.

López és advocada, acontentant així els partits que reivindicaven un perfil jurídic per al càrrec. Palacio havia demanat en diverses ocasions un suport jurídic continuat a l’oficina que mai ha arribat i, tot i que entén la decisió, defensa que la figura de Sindicatura de Greuges local no necessàriament ha de tenir un perfil jurídic: “Ha de ser una persona coneixedora de la ciutadania i tenir un criteri tranquil i neutral. Els suports tècnics han de venir de l’oficina, de la mateixa manera que el Síndic no ha de ser periodista tot i tenir un canal de comunicació”.

Però tots aquests reptes ara seran responsabilitat de López perquè Palacio marxa de l’oficina per estar amb la família, gaudir dels nets i fer molts viatges. On el podrem trobar un cop jubilat? Diu que vol implicar-se a algunes de les entitats amb què ha col·laborat durant la seva vida com l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, el Club Muntanyenc, la Universitat Internacional de la Pau, Amics de Pedra i Sang i l’Ateneu.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article