El retard en la tramitació i la priorització de la despesa dificulten el suport de Junts i Ciutadans al pressupost del 2022

El govern va fer l’aprovació inicial dels comptes al febrer sense comptar amb el suport de l’oposició, que va anunciar la presentació d’al·legacions

per Jordi Pascual Mollá

Economia, Política

Carles Brugarolas (Junts) i Sergio Blázquez (Ciutadans) són els responsables de les al·legacions dels seus respectius grups municipals
Carles Brugarolas (Junts) i Sergio Blázquez (Ciutadans) són els responsables de les al·legacions dels seus respectius grups municipals | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El govern difícilment comptarà amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat i Ciutadans a l’aprovació definitiva del pressupost municipal del 2022 al Ple d’aquest dimarts, amb 134,5 milions d’euros de despesa ordinària i 151 milions si se sumen les inversions previstes. Els dos grups de l’oposició denuncien el retard en la tramitació –cap pressupost del mandat s’ha aprovat abans de començar l’exercici– i es mostren disconformes en molts aspectes de la previsió econòmica plantejada pel govern i aprovada inicialment al febrer amb els vots favorables del tripartit.

Els dos grups de l’oposició han aprofitat el termini d’exposició pública que hi ha entre l’aprovació inicial i la definitiva d’aquest dimarts per presentar un reguitzell d’al·legacions que, des d’una perspectiva de tràmit, només poden afectar a aspectes tècnics. Tot i això, a Sant Cugat sempre es presenten al·legacions de caire polític esperant que, tot i que s’hagin de rebutjar, es pugui establir una negociació que permeti un acord amb partides a incorporar durant l’any mitjançant modificacions pressupostàries. Això és el que han fet els dos grups de l’oposició: Junts amb 40 propostes i Ciutadans amb 33.

Els dos partits coincideixen a dir que el govern va tard en la tramitació i que té manca de transparència, especialment pel que fa a les inversions, que no es presenten detallades sinó amb paquets per àrees. Només consten algunes propostes concretes com ara les obres de l’escola la Mirada. L’oposició adverteix que llavors queda un interrogant sobre algunes inversions compromeses com ara el Complex Esportiu de Mira-sol.

Junts, quasi una esmena a la totalitat

La tramitació dels pressupostos municipals no permeten fer esmenes a la totalitat i és per això que Junts planteja una quarantena de propostes però partint d’una anàlisi de base: “Aquests pressupostos no tenen en compte el context actual, amb una inflació del 7%, encariment dels subministraments, hipoteques, lloguers..., pèrdua de poder adquisitiu, increment de preus que poden dificultar les licitacions, encariment del deute públic i una més que probable baixada de recaptació en plusvàlues i taxes”.

El regidor Carles Brugarolas insisteix en el que qualifica de mala planificació econòmica del govern, posant l’accent en l’ús del romanent de tresoreria acumulat per a pagar despesa corrent: “Això és possible per l’aixecament de les normes d’estabilitat pressupostària però es revertira en qualsevol moment. El govern hauria d’emprar aquests diners per fer inversions financerament sostenibles”. El regidor també denuncia que, segons la darrera liquidació pressupostària –encara no és pública al web municipal–, el govern no executa moltes partides, especialment d’inversions, el que suposa una acumulació de romanents: “Si fossin a l’oposició, ERC i CUP votarien en contra d’aquesta proposta”.

La proposta d’al·legacions de Junts incorpora una argumentació detallada d’aquests aspectes. Fan set al·legacions generals: no finançar despesa corrent amb romanent, queixa pel retard en la tramitació, tramitació en paral·lel a les ordenances fiscals com a marc d’ingressos –aprovades al desembre– i la petició d’una planificació sobre el destí dels fons Next-Generation, entre d’altres.

Pel que fa als ingressos, Junts considera que s’ha sobredimensionat la recaptació per IBI, plusvàlues, ICIO i multes. També apunten altres aspectes com què passarà amb la taxa de retirada de vehicles de la via pública mentre no s’internalitzi el servei, que es manté amb reconeixements de extrajudicials de crèdit pels serveis prestats fora de contracte.

Pel que fa als ingressos, amb una taula comparativa amb l’any anterior, Junts denuncia una davallada a la meitat de moltes partides socials com ajuts a la pobresa o a l’habitatge i també adverteix de la davallada d’altres partides que temen que acabaran pagant-se amb romanent. Alhora demanen retornar les bonificacions a totes les famílies nombroses més enllà de la seva renda i els diners de lliure disposició dels Consells de Barri. Proposen ampliar els ajuts al teixit productiu, crear un servei de patrocini a entitats i eliminar les taxes d’ocupació de via pública i d’escombraries, entre d’altres.

Ciutadans, propostes concretes sobre infraestructures i seguretat ciutadana

Tot i que l’anàlisi de partida és molt similar al de Junts, el grup municipal de Ciutadans no planteja una esmena a la totalitat, només algunes propostes concretes. Sergio Blázquez, regidor taronja, explica que cal tenir en compte algunes de les iniciatives compromeses pel govern i que no s’han previst per ara al pressupost com la cobertura de la piscina del parc Central, la construcció de la segona residència pública de gent gran, l’acondicionament de l’aparcament de Can Mates, les millores a Can Monmany o l’espai gastronòmic del Casal de Mira-sol. També demanen incrementar la despesa de manteniment de voreres i canviar l’ús de Can Quitèria.

Les propostes de seguretat ciutadana són les altres més destacables, amb la petició de més recursos generals, per a la instal·lació de càmeres i per millorar els equips de seguretat així com la reserva pressupostària per a la comissaria de Valldoreix i per a unes noves instal·lacions per a la Policia Nacional. Incorporen canvis també en polítiques socials –més partides per a salut mental i per al benestar de les persones celíaques, ambdues arran de mocions proposades pel seu grup– i de mobilitat –més punts de recàrrega de vehicles elèctrics, ajuts a la compra de vehicles elèctrics i increment del nombre de marquesines–, el que consideren necessari per canviar la política de mobilitat del govern pel que fa a les polítiques de foment de l’ús de la bicicleta, que no consideren com a transport prioritari en la transformació de la mobilitat per un model més sostenible.

Preveuen que el finançament d’aquestes partides vingui de la reducció de les de protocol i d’assessors de govern així com la supressió de qualsevol partida referent al Ragull Centre i a la Biblioteca Central Urbana. Tot i que ho plantegen com a supressió, proposen que l’Ajuntament pagui el tribut metropolità perquè no ho faci directament la ciutadania, el que suposaria una nova despesa per a l’erari públic municipal.

“Ens temem que no tinguin en compte cap de les nostres al·legacions”, va advertir Blázquez en la roda de premsa en què les van presentar, “aquesta alcaldessa i el seu govern han demostrar tenir menys empatia amb l’oposició i el veïnat que els governs anteriors”. El grup taronja demana aprofitar el romanent de tresoreria acumular per a projectes de ciutat a través d’inversions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article