Mocions al Ple d’abril: Sàhara Occidental, educació vial i mosaic agroforestal

Quatre mocions, una de les quals institucional, i una declaració de la junta de portaveus han marcat la sessió plenària d’aquest dimarts

per Jordi Pascual Mollá

Política

Sessió plenària ordinària d'abril del 2022
Sessió plenària ordinària d'abril del 2022 | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quatre mocions, una de les quals institucional, i una declaració de la junta de portaveus han marcat la sessió plenària d’aquest dimarts. A continuació en fem un repàs amb temes com el Sàhara Occidental, l’educació vial, la Zona de Baixes Emissions, la protecció de Collserola i l’oci nocturn. També trobaràs un recull dels punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Declaració pel referèndum al Sàhara Occidental

El Ple ha donat compte d’una declaració de la Junta de Portaveus per reconèixer l’autogovern del Sàhara Occidental que arriba després del canvi de posicionament del govern espanyol en aquest afer. La proposta és de Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) i demana al govern espanyol que rectifiqui el seu posicionament favorable a un pla d’autonomia per al Sàhara Occidental i que tingui un paper favorable a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. També s’insta al Parlament a activar l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara.

El PSC se n’ha desmarcat amb una proposta pròpia que no ha prosperat i en què demana la negociació entre el Marroc i el Front Polisario per arribar a una solució política, un paper més actiu de les Nacions Unides. Els socialistes també demanen confiança en el govern central per construir relacions de veïnatge amb Marroc amb el reconeixement de l’autogovern del Sàhara Occidental i per incrementar l’ajuda de cooperació i desenvolupament. El comunicat del PSC demana al govern continuar amb les polítiques locals de cooperació i acollida de forma coordinada amb les entitats i ONGs que treballen amb el poble sahrauí.

Un espai fix per a l’educació vial

En forma de moció institucional, a proposta inicial de Ciutadans, el Ple ha aprovat estudiar la instal·lació d’un parc d’educació vial fix a un espai de titularitat pública així com ampliar els cursos més enllà de les escoles. La proposta també insta el govern a reforçar les campanyes informatives de la nova ordenança municipal de regulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

Ciutadans es queda sol demanant la suspensió temporal de la ZBE

Només el grup proposant i la regidora no adscrita han votat a favor de la moció de Ciutadans per demanar la suspensió temporal de la Zona de Baixes Emissions tenint en compte la sentència que anul·la la de Barcelona. Els taronja també demanen l’ajornament dels expedients sancionadors iniciats i l’estudi d’alternatives per reduir la contaminació.

El govern ha votat en contra de la proposta. La comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó, ha dit que des de la implementació de la mesura s’ha reduït en un 17% el global dels contaminants i en un 10% les de diòxid de carboni. El govern ha instal·lat nous censors per seguir mesurant la qualitat de l’aire. Defensa que no hi ha motius per fer enrere la mesura perquè la ZBE no és com la de Barcelona i no ha estat judicialitzada. Junts s’ha abstingut tot dient que cal ser més pedagògic, escoltar la ciutadania i preparar mesures de mobilitat alternativa.

Es treballarà una proposta per potenciar el mosaic agroforestal a Collserola

Junts per Sant Cugat ha optat per retirar la moció amb què demanen la potenciació dels mosaics agroforestals a Collserola i la promoció de la col·laboració amb els grups d’autoprotecció i ADF. Ho ha fet perquè el govern ha presentat una moció alternativa que amplia el focus i parla d’altres aspectes de Collserola, esdevenint una proposta alternativa que també agrada al grup proposant.

A la proposta inicial Junts demanava facilitar la instal·lació d’un centre logístic de productes forestals per crear productes i materials de proximitat per a la construcció i l’energia. S’insta al Consorci del Parc Natural a incentivar la cooperació en la gestió agroforestal. En clau local, també demanaven implantar definitivament el Pla de ramats de l’Ajuntament, iniciat com a prova pilot al 2016, i la creació d’una estratègia de formació i informació al veïnat.

La proposta del govern parlava d’aspectes més generals com el senglar, la dotació econòmica i de personal per implementar el PEPNat o el contracte agrari. Per això s’ha acabat retirant la proposta amb l’objectiu d’estudiar i debatre les dues mocions per unificar-les com a moció institucional. Moltes d’aquestes reivindicacions ja estan incloses al PEPNat (Pla Especial de Collserola) i són reivindicades per associacions com Collserola Pagesa i Collserola Paisatge Viu.

Rebutjada la moció sobre mesures per garantir la convivència ciutadana en horari nocturn

Només el grup proposant han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat sobre la convivència ciutadana en horari nocturn a l’avinguda Cerdanyola i altres carrers, proposant un estudi dels itineraris emprats per la gent que torna de la zona de Can Solà. De l’informe s’hauria de derivar en la col·laboració amb el Consell de Joves per fer un pla de mesures de la mà de les empreses d’oci nocturn. Es demana estudiar actuacions com un servei de transport públic col·lectiu i una aplicació del tipus M7 Citizen Security. Ciutadans i la regidora no adscrita s’han abstingut i els grups de govern han votat en contra.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article