El Club Muntanyenc demana fer una reserva pressupostària per potenciar la infraestructura verda

El govern es compromet a reunir-se amb l’entitat davant la impossibilitat de vincular la proposta als ingressos per IBI

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Política

Joan Bel a l'Audiència pública
Joan Bel a l'Audiència pública | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Joan Bel, president del Club Muntanyenc, ha demanat al govern que reservi un 0,5% de l’IBI per a la infraestructura verda de la ciutat. El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ha assegurat que aquesta mesura no és aplicable perquè l’IBI és un impost i, per tant, no pot tenir un ús finalista. Tot i això, el govern s’ha compromès a treballar la proposta de la mà del Muntanyenc, mitjançant la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó. L’objectiu és definir què es considera infraestructura verda i poder reservar un percentatge del pressupost global als comptes de l’any vinent.

“Cada vegada hi ha més evidències científiques que mostren els importants beneficis per a la salut i el benestar de les persones, vinculats al fet de viure en un entorn natural equilibrat i ben conservat”, ha explicat Bel a l’Audiència pública d’aquest dimarts, “des dels subministres directes aliments, aigua neta, fusta, combustible, medicaments, fins als processos naturals que redueixen els riscos ambientals –canvi climàtic, contaminació, inundacions– i als beneficis intangibles vinculats a la salut, el lleure, l'esport, l'art, la cultura o l'espiritualitat”.

Amb aquesta argumentació, el Club Muntanyenc ha demanat al Ple l’adopció d’aquest compromís ja aprovat a municipis com Rubí, Vilanova i la Geltrú o Mataró tot i que cap d’ells ha modificat les ordenances fiscals per fer-ho possible. Això és degut a la impossibilitat apuntada pel tinent d’alcaldia d’Hisenda. Bel ha acceptat la proposta de Soler per negociar amb Gordó les mesures a emprendre, aprofundint en la sensibilitat que des de l’entitat consideren que ha mostrat l’Ajuntament amb la declaració de l’emergència climàtica i el posterior Pla d’Acció.

Aquesta proposta va en la línia de la Declaració d’Interdependència entre Salut i Natura presa per l’Ajuntament al setembre passat i nascuda del Consell de Ciutat, on va ser proposada per Carles Castell, també membre del Club Muntanyenc. L’objectiu de la proposta és que la reserva pressupostària s’empri en el coneixement, planificació, gestió, millora, restauració i gestió dels espais que conformen la infraestructura verda municipal, especialment a les àrees de vora urbana.

L’accessibilitat i les voreres, a l’Audiència pública

Més enllà de la proposta del Muntanyenc, l’Audiència pública corresponent al Ple d’abril ha tornat a acollir temàtiques recurrents. Les queixes per la manca de manteniment de les voreres i les dificultats d’accessibilitat, una queixa plantejada per una veïna del carrer Santa Egràcia i per un veí del barri de Volpelleres. Amb una mirada similar ha intervingut Auxilio Ramos, veí del carrer Abat Marcet, que s’ha queixat perquè encara no s’han iniciat les obres de reurbanització del carrer, marcades per la polèmica de la tala de l’arbrat. El govern es compromet a revisar les voreres en mal estat i, en el cas d’Abat Marcet, ha explicat que la licitació està pendent d’adjudicar-se.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article