Òmnium i les associacions de comerç posaran adhesius per identificar els establiments on s’atén en català

La campanya ‘Aquí atenem en català’ pretén impulsar l’ús de la llengua als establiments comercials de la ciutat

per Jordi Pascual Mollá

Cultura, Economia

D'esquerra a dreta: Ramon Grau (TOT Sant Cugat), Aïda Fernàndez (Sant Cugat Comerç), Jaume Angerri (Òmnium Cultural), Dolors Garriga (A.CC. Centre Històric) i Toni Gual (A.CC. barri del Monestir)
D'esquerra a dreta: Ramon Grau (TOT Sant Cugat), Aïda Fernàndez (Sant Cugat Comerç), Jaume Angerri (Òmnium Cultural), Dolors Garriga (A.CC. Centre Històric) i Toni Gual (A.CC. barri del Monestir) | Cedida per Josep Lluís Silva (TOT Sant Cugat)
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els establiments que ho desitgin poden adherir-se a la campanya Aquí atenem en català i aconseguir així els adhesius d’“Aquí atenem en català” per als establiments on es parla català o “Aquí pots parlar en català” per als que no el parlen però l’entenen. És una campanya promoguda per Òmnium Cultural amb la voluntat d’afavorir l’ús del català als comerços de la ciutat, tenint en compte que un 10,9% no compleixen la llei de Política Lingüística a la seva retolació i que el català és la primera llengua d’atenció al 54% dels establiments de la ciutat, segons les dades de la direcció general de Política Lingüística.

L’anàlisi feta per Òmnium abans d’impulsar la campanya evidencia que els percentatges d’atenció en català baixen als sectors de la restauració i l’hoteleria. També argumenten que les persones migrades i d’altres que no han pogut rebre ensenyament en català tenen més dificultats per aprendre l’idioma, que pretenen fomentar amb aquesta campanya d’identificació dels establiments que fan un ús habitual de la llengua.

La proposta identifica quatre bones pràctiques: l’atenció oral en català, l’ús de la llengua a les promocions i comunicacions, el compromís amb la legislació de normalització lingüística i de consum i la voluntat de millora davant de les possibles queixes. A més d’entregar l’adhesiu corresponent, Òmnium farà constar les referències de l’establiment adherit al seu lloc web, una informació que també es publicarà al diari TOT Sant Cugat, que fa suport a la campanya.

Per ara s’hi han adherit també l’Associació de Comerciants del Barri del Monestir, la del Centre Històric i Sant Cugat Comerç. Els adhesius no incorporen els logotips de les entitats impulsores amb la voluntat de sumar més entitats interessades. “A Òmnium defensem els drets i les llibertats de tots, i treballem per la cohesió social, la llengua, l’educació i la cultura”, defensa Jaume Angerri, president d’Òmnium a Sant Cugat, “tenim molt clar que depèn de nosaltres, que el català sigui la llengua d’ús habitual”. L’entitat és a punt d’arribar als 4.000 socis santcugatencs.

“Les darreres enquestes del Consorci per la Normalització de la Llengua (CPNL) indiquen que, a Sant Cugat del Vallès, l’ús social del català en els establiments comercials, de restauració i de serveis, necessita millorar”, apunten des de l’entitat, “quan ens mantenim parlant en català, i molt més sovint del que pensem, l’interlocutor no solament ens entén sinó que, fins i tot, acabem fent la conversa en català”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Josep Sant Cugat
1.

Està bé, això de asenyalar els bons ( i els dolents, és clar). Nosaltres i ells. Anem fent pais.

Comenta aquest article