Neix el Sindicat de Llogateres de la Floresta, les Planes i Valldoreix

El col·lectiu fa ressorgir l’experiència de l’Assemblea de Llogaters de la Floresta, que es va crear al 2017 però no va prosperar

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Drets

Assemblea del nou Sindicat al Sociosanitari
Assemblea del nou Sindicat al Sociosanitari | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després de setmanes de preparació, el Sindicat de Llogateres de la Floresta, les Planes i Valldoreix ha celebrat la seva primera assemblea oberta aquest dimecres per la tarda al Centre Sociosanitari. Tot i que el nucli impulsor és florestà, l’objectiu és que l’abast del col·lectiu vagi més enllà del barri, arribant a les Planes i Valldoreix, amb qui, diuen, comparteixen problemàtiques, i també acollint qualsevol veí de l’entorn immediat tot i que calgui treballar conjuntament amb altres Sindicats de Llogateres com el de Sant Cugat o el de Molins.

El nou Sindicat de Llogateres farà la propera assemblea l’11 de maig a les set de la tarda al parc de les Dones i es presentarà públicament amb una taula rodona del proper 27 de maig, un acte que encara està per definir. El repte immediat del col·lectiu és estructurar-se i començar a atendre casos, una tasca que hores d’ara faran de la mà del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat amb la voluntat de guanyar més autonomia. Tot i això, a nivell formal, el Sindicat de Llogateres nacional preveu una estructura local amb la possibilitat de fer subseccions per barris.

Tot i prendre el nom general, el Sindicat de Llogateres de la Floresta, les Planes i Valldoreix també pretén fer suport a altres casos de vulnerabilitat habitacional, incloent persones que viuen ocupant i sense descartar l’ocupació com a fórmula de reivindicació i de trobar sortides habitacionals per a qui ho necessiti. El nou col·lectiu treballarà al marge de la comissió d’habitatge del Consell de Barri de la Floresta, que tot just s’ha reactivat.

El propi Sindicat, de fet, també és una reactivació ja que al 2017 es va iniciar un procés similar amb la creació de l’Assemblea de Llogaters de la Floresta, un col·lectiu que va arribar a fer un acte de presentació amb l’advocat Joan Tamayo. La proposta no va prosperar després de la mort d’un dels impulsors, el veí i activista Ramon Borda; molt implicat en la lluita per l’habitatge digne, una implicació que el va situar com un home molt estimat pel veïnat florestà, tal com es va demostrar en l’acte popular de comiat i al Consell de Barri després de la seva mort.

Amb el ressorgiment del moviment per l’habitatge florestà, el nou col·lectiu es planteja reptes com fer una campanya per evitar que els propietaris abusin o com afrontar la suspensió de la llei catalana de contenció de rendes. Segons expliquen, al barri hi ha 278 famílies que tenen seguiment dels serveis socials però adverteixen que la vulnerabilitat és molt major.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article