Un informe força la reversió d’una moció de Ciutadans sobre l’ocupació d’immobles

El partit taronja ha presentat una moció que deixa sense efecte la seva proposta del gener després que l’oposició d’esquerres demanés anul·lar-la

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

José Miguel García, vocal de Ciutadans
José Miguel García, vocal de Ciutadans | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Tres mesos. Això ha durat la satisfacció de Ciutadans per la moció amb què demanava actuar sobre una casa ocupada al passeig de la Font i alhora instava l’EMD a avaluar l’estat d’altres immobles ocupats a la vila. Un informe demanat per la vocal socialista, Susanna Casta, ha estat el detonant d’una nova moció per deixar sense efecte la moció dels taronja, que al gener es va aprovar amb els vots favorables de Junts i del grup proposant.

L’informe especifica que l’article 18 de la Constitució Espanyola contempla la inviolabilitat del domicili i, per tant, un accés a immobles perquè l’EMD n’avalués l’estat només seria possible amb el vistiplau dels residents. Les úniques excepcions contemplades en aquest dret són el consentiment del titular del dret, l’autorització judicial o un delicte flagrant: “Per tant, si no existeix aquesta ruïna imminent, l’Ajuntament no podrà entrar als habitatges, sinó que necessitarà, tal com apunta el consultant, o bé el consentiment del titular o bé l’autorització judicial”.

Conscients d’això, el PSC –“són línies l’administració no pot traspassar”, ha dit Casta–, de la maneta d’ERC-MES i CUP-PC, han presentat una moció molt crítica amb Ciutadans, demanant la retirada de tots els acords –incloent el que feia referència a treballar en un pla contra l’ocupació. José Miguel García (Ciutadans), descontent amb la proposta i dient que ja s’entenia que la petició de fer una avaluació de l’estat d’immobles havia de seguir els tràmits legals corresponents, ha acabat presentant una moció alternativa.

Aquesta també preveia deixar sense efecte tots els acords de la moció anterior, més encara quan, segons ell, els ocupes ja no viuen a l’immoble i aquest té una llicència per ser enderrocat. En canvi, García demana a l’Ajuntament prendre les accions oportunes per garantir la seguretat ciutadana, una expressió força àmplia que ha generat confusió, especialment a Lluc Cahís, vocal sortint d’ERC-MES, que ha acabat acceptant la proposta, com la resta dels grups.

Vaja, que Ciutadans ha presentat una proposta que deixa sense efecte una de les seves mocions i la resta de grups ho han aplaudit amb les orelles. Tant ho han celebrat que Cahís ha agraït que Junts i Ciutadans que amb l’aprovació de la moció es deixés sense efecte l’acord que demanava seguir treballant en un pla contra l’ocupació.

Però l’alegria de Cahís ha de ser relativa –amb excepció que per fi deixa la vocalia i es dedica a altres afers que segur que li venen més de gust– perquè l’acord sobre el pla d’ocupació venia d’una moció prèvia, de setembre del 2020, que segueix aprovada. És una proposta antiocupació que Ciutadans va presentar a Sant Cugat, on no es va aprovar, i a Valldoreix, on va prosperar amb el suport de Junts. Així que la moció del 2020, que preveu el pla antiocupació, segueix vigent, una altra cosa és que se segueixi treballant o no. Responsabilitat del govern, en qualsevol cas.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article