Sant Cugat recupera el primer de maig amb reivindicació sindical i de diverses lluites socials

La CGT amb un acte propi i Endavant, CUP, Arran, Sindicat de Llogateres, Hora Bruixa, la Plataforma de Pensionistes i l’Assemblea pel Clima amb un altre recuperen els actes del dia de la classe treballadora

per Jordi Pascual Mollá

Drets, Política

Acte del primer de maig a la plaça U d'octubre
Acte del primer de maig a la plaça U d'octubre | Julio Sánchez
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un acte de la CGT i un de diversos col·lectius de la ciutat, entre el quals la CUP com a partit polític, han marcat la recuperació de la reivindicació pel dia de la classe treballadora, una jornada de lluita que va tenir una aturada entre el 2018 i fins l'any passat, en què en va fer el primer acte pel dia de la classe treballadora després de l'aturada. Primer la proximitat de les eleccions municipals (2019) i després les limitacions de la pandèmia havien aturat la lluita obrera pel primer de maig. Aquest 2022 s’ha tornat a commemorar la jornada i també l’Ajuntament s’hi suma il·luminant de vermell la façana de la Casa de la Vila.

El dia 1 només hi ha hagut una activitat, l’organitzada per la CGT al Parc de les Dones de la Floresta en què l’historiador José Fernando Mota ha explicat l’origen del primer de maig. “L’objectiu del matí era fer cohesió i seguir construint el sindicat a Sant Cugat”, expliquen des de la CGT, que a la ciutat treballa depenent de l’organització de Rubí però amb la voluntat de créixer amb un local propi i l’organització de diverses activitats. Per la tarda s’han trobat a l’estació de la Floresta per acudir a la manifestació de Barcelona.

Acte de la CGT al parc de les Dones | CGT

La jornada de reivindicació va començar el dissabte 30 amb un acte “de resistència i de compromís amb el futur”conjunt d’Endavant, CUP, Arran, Sindicat de Llogateres, Hora Bruixa, la Plataforma de Pensionistes i l’Assemblea pel Clima en què es va reivindicar la vaga de la Canadenca, el feminisme, l’antifeixisme i l’antiracisme. “El millor homenatge per a les que van lluitar és acabar amb el sistema capitalista assassí”, van reivindicar en la presentació de l’acte, que també va tenir esments a l’actualitat, “la pujada de preus de bens bàsics i la crisi climàtica agreujant-se ens condemnen a una lluita per la supervivència”.

El Sindicat de Llogateres va aprofitar la seva intervenció per criticar els propietaris que es proposen especular amb l’habitatge: “Hauria de ser un dret bàsic i universal perquè tothom necessita un rostre i la classe treballadora no podem seguir vivint per fer-los a ells més rics”. Des del moviment per l’habitatge denuncien els fons voltors i la majoria immobiliàries locals, aquestes per incomplir la suspensa llei de contenció de rendes. Han apuntat específicament a Nova Finca, on diuen que hi ha molts casos.

El Sindillar, el Sindicat de Treballadores de la Llar i Cuidadores, explica que la majoria de treballadores de la llar són dones migrades: “La nostra reivindicació principal és la derogació de la llei d’estrangeria. Som un sindicat antiracista i descolonial”. Denuncien les dificultats de tenir un padró i un contracte fix que els permeti accedir a la nacionalitat espanyola. També critiquen el règim especial que opera sobre el treball de cures i de la llar tant pel que fa al pagament per espècie com per la facilitat de l’acomiadament. Plantegen la creació de projectes econòmics autoorganitzats com a alternativa, com una proposta de càtering d’esdeveniments creada des del sindicat.

La Plataforma de Pensionistes va aprofitar la seva intervenció per recordar les lluites històriques pel primer de maig: salaris justos i més protecció social. Han fet un repàs al seu naixement i recorregut durant els darrers quatre anys, fent un esment especial al manteniment de les mobilitzacions al davant de l’Ajuntament. “A més de defensar les nostres pensions, que depenen de Madrid mitjançant el Pacte de Toledo, vam decidir fer més coses per Sant Cugat amb un seguit de reivinidcacions”, defensen, “en l’àmbit sanitari aquest Ajuntament diu que no tenen la competència però haurien d’apretar”. També demanen ampliar les bonificacions de transport a més pensionistes i el desplaçament gratuït entre les set estacions del municipi.

Finalment, l’assemblea de docents de Sant Cugat i Rubí ha recordat la vaga d’educació del mes de març per protestar contra els canvis al currículum, el calendari escolar, el decret de plantilles, el no desplegament del decret d’inclusió i per demanar la reversió de les retallades, entre d’altres. Motiu pel qual demanen la dimissió del president Cambray. “Ens trobem davant d’una ofensiva que no busca altra cosa que desviar els recursos públics cap al benefici privat”, denuncien, “fem una crida a les alumnes, les famílies i les treballadores a implicar-se en les mobilitzacions que vindran”. El 5 de maig, a l’hora del pati, es tallaran els carrers davant dels centres, i el 10 de maig a les 17:30h. hi haurà una assemblea de docents a Cal Temerari.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article