Maria Sol Taule: “A Filipines no tenim els mecanismes per investigar i aturar els assassinats del govern”

L’advocada filipina és a Catalunya per explicar les vulneracions de drets i assassinats en el marc de la guerra contra la droga de Duterte i a les portes de les eleccions presidencials

per Jordi Pascual Mollá

Drets

L'advocada filipina Maria Sol Taule va visitar l'Escola Oficial d'Idiomes per explicar la vulneració de drets al seu país
L'advocada filipina Maria Sol Taule va visitar l'Escola Oficial d'Idiomes per explicar la vulneració de drets al seu país | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Advocada filipina, Maria Sol Taule defensa persones amb pocs recursos econòmics. És membre de la National Union of People’s Lawyers (NUPL, Unió Nacional d’Advocats i Advocades Populars) i de Karapatan, una aliança d’organitzacions, col·lectius i programes que defensen els drets humans amb l’objectiu de monitorar i documentar violacions de drets, proporcionar assistència a les víctimes i fer formació i sensibilització. Tot plegat a un país liderat per Rodrigo Duterte, un polític populista que ha emprès una guerra contra la droga que ha suposat un increment de la repressió contra la gent més pobra, amb tortures i 6.000 assassinats reconeguts pel propi govern, entre 20.000 i 30.000 segons les organitzacions pels drets humans.

Taule es troba a Catalunya en el marc del programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat on participen prop d’una trentena d’ajuntaments –entre els quals, el de Sant Cugat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la visibilització de les històries de defensors dels drets humans, que recorren ciutats de tot el país per explicar la seva lluita i la persecució a què estan sotmesos. L’advocada filipina va visitar Sant Cugat el dilluns passat per fer una xerrada a l’Escola Oficial d’Idiomes. Just abans va atendre elCugatenc.

Per què has decidit venir a Catalunya?

– Perquè és una oportunitat per trobar-nos amb altres activistes i defensors dels drets humans. Vinc a explicar la situació de vulneració de drets humans que vivim a Filipines El president Duterte és força desconegut aquí tot i estar cometent crims en el marc de la guerra contra la droga. Alhora, persegueix activistes i defensors dels drets humans.

Denuncieu que darrere de la guerra contra la droga hi ha una estratègia de repressió contra les persones més pobres.

– Fa sis anys que dura la guerra contra la droga i la majoria de víctimes assassinades pel govern són de comunitats pobres. Si la policia realment volgués acabar amb el consum i la venda de drogues no perseguiria persones que potser venen drogues en petites quantitats perquè és la seva forma de subsistir, aniria contra els càrtels. A més, Duterte va dir que solucionaria el problema de les drogues en sis mesos i ja porta sis anys al govern i tot segueix igual. Així que a la pràctica Duterte assassina gent pobra que potser el van votar per esdevenir president, generalment a l’entorn de la capital, Manila.

Si les drogues no són el problema o com a mínim no el pot resoldre, per què ataca comunitats pobres?

– El govern els veu com un problema però en realitat el fons de la qüestió és que són persones pobres, sense treball i sense condicions de vida dignes. No poden ser contractats per empreses si no han tingut accés a l’educació. Alhora, tenen més problemes de salut perquè a les comunitats més pobres s’escampen més les malalties. Tot sovint vendre una mica de droga és l’única forma que tenen de sobreviure. No tenen elecció.

En canvi, el govern no va en contra dels grans traficants que importen i exporten la droga. Duterte només persegueix els petits venedors que són víctimes del sistema. Estic segura que si tinguessin una altra elecció, un treball millor, no vendrien droga.

L'activista demana que el món estigui pendent de les eleccions del proper 9 de maig a Filipines | Jordi Pascual Mollá

Duterte és acusat de dictador. Pot haver un canvi mitjançant unes eleccions?

– El 9 de maig se celebren eleccions presidencials a Filipines i Duterte no pot tornar-se a presentar. Tot i això, el candidat amb més opcions és Ferdinand Bongbong Marcos, el fill del dictador Ferdinand Marcos que va governar Filipines entre el 1965 i el 1986, amb el suport de la filla del president Duterte, Sara Duterte-Carpio. És el millor escenari per al president actual.

No hi ha oposició?

– L’altra candidata amb més opcions és Leni Robredo, actualment vicepresidenta ja que a Filipines es vota a les persones i no als partits, el que provoca que puguin compartir govern persones amb ideologies molt diferents. Però a les enquestes Bongbong Marcos té un suport del 56% i Robredo del 23%. És tot un repte perquè les persones que fan suport a l’oposició intenten fer una campanya casa a casa per convèncer nous votants però la majoria ja estan decidits. Fins i tot sé de gent que ha marxat de viure de Filipines que farà suport a Bongbong Marcos; a Barcelona mateix me n’he trobat.

Quines promeses electorals hi ha?

– Bongbong Marcos no té una plataforma genuïna sinó que es basa en conceptes abstractes com la unitat, sense especificar què vol dir això a nivell d’economia, drets humans... Viu del rèdit del seu pare: va construir aquell pont, aquell edifici... Molts joves no van conèixer la dictadura del seu pare i es creuen les promeses buides, tot i ser un capitalista que es beneficia de les vulnerabilitats.

Taule denuncia les dificultats per defensar jurídicament els activistes pels drets humans davant d'un sistema judicial controlat pel poder executiu | Jordi Pascual Mollá

Denuncieu que hi ha hagut prop de 27.000 assassinats. Per què la resta de països no es pronuncien al respecte? Al vostre entorn hi ha grans potències com la Xina.

– Duterte té una molt bona relació amb el govern xinès per solucionar així la disputa de territoris. De fet, tenen avantatges econòmics i, per tant, no diran res al president Duterte.

I altres països?

– Potser els països europeus tenen més capacitat d’incidència mitjançant resolucions dels seus parlaments instant el govern filipí a investigar els assassinats de la guerra contra la droga i de defensors dels drets humans.

Actualment no hi ha cap tipus d’investigació?

– La policia pot investigar-ho però és difícil perquè suposa investigar-se a ella mateixa i no és tan fàcil veure agents a la presó. Així que no tenim els mecanismes interns per investigar i aturar els assassinats. Bàsicament perquè tot el sistema està controlat pel president Duterte, incloent els jutges, la policia, els militars... Tot i això, hem de lluitar i resistir. Per això necessitem més veus que pressionin el govern filipí.

Què podem fer des d’aquí per ajudar-vos?

– És un moment molt important per les eleccions i hem d’estar molt atents al resultat. El frau electoral és molt habitual a Flipines. Crec que Bongbong Marcos i la filla de Duterte aconseguiran el poder amb facilitat. Tots dos han tingut carrera política, com a senador i congressista ell i com a senadora ella.

El pare de Bongbong Marcos, el dictador, es va mantenir al poder perquè es quedava els diners de la gent. Per això és tan important estar pendents d’aquestes eleccions des d’arreu del món, també per part del govern de Catalunya. Han de saber que la comunitat internacional els està vigilant.

L'advocada denuncia que la repressió als activistes filipins també és extensiva a periodistes locals | Jordi Pascual Mollá

Quina tasca fas a Karapatan?

– Faig suport legal i represento casos de violacions de drets humans, de presos polítics i activistes. Tot sovint em trobo casos falsos, fabricats per inculpar i empresonar innocents. Fins i tot hi ha hagut casos en què algú ha entrat a casa de l’investigat per deixar explosius i així poder-li aplicar la llei antiterrorista. També formo part de la National Union of People’s Lawyers, on advocats, jutges i estudiants promovem els drets humans a Filipines.

Però és força difícil d’aconseguir si, com dius, tot el sistema està controlat per Duterte.

– Per això és important l’acció col·lectiva. Si ens centrem en l’acció individual i jurídica no aconseguirem canvis. Moltes vegades no puc defensar el meu client perquè el jutge està en contra seva perquè defensa el militar o el policia. Només quan fem una campanya demanant l’alliberament dels presos polítics hi ha una pressió real cap als jutges. L’estratègia extra-legal és molt important.

Per exemple, hem tingut acusacions falses cap a membres de Karapatan i hem aconseguit que juristes d’altres països es posicionin a favor nostre, amb escrits dient que ens coneixen i ens donen credibilitat, que hem fet una bona feina per defensar els drets humans. L’acusador rep aquestes cartes de molts països, també llunyans, com Dinamarca. Aconseguim així que tingui molta pressió, que entengui que tot és un muntatge i deixin el cas. Per això demanem a Europa que teixeixi moviments solidaris per pressionar els jutges filipins. És una combinació de tàctiques legals i extra-legals.

Quin paper juguen els mitjans de comunicació?

– Els mitjans filipins també tenen dificultats i, si són crítics amb el govern, se’ls pot arribar a aplicar la llei antiterrorista. De fet, durant la pandèmia, quan tothom estava pendent de les vacunes, la prioritat del govern va ser crear una llei per registrar activistes i periodistes. Al 2020 el govern va tancar un dels principals mitjans de Filipines, ABS-CBN. La gent que viu lluny de la capital, en zones apartades, només rep mentides i informacions falses.

És curiós perquè al principi de la pandèmia Duterte era negacionista i després va aprofitar la crisi sanitària per aplicar la llei antiterrorista, censurar els mitjans...

– Al principi estava més preocupat per la guerra contra la guerra però els militars el van advertir que amb la pandèmia tenia una oportunitat per registrar i seguir activistes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article