El govern “redimensiona” els pressupostos participatius amb una retallada d’un milió d’euros respecte a l’edició anterior

S’elimina la diferència pressupostària entre barris i es crea una partida a escollir pel Consell d’Infants i pel Consell de Joves

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Economia

Alba Gordó i Marco Simarro han presentat els nous pressupostos participatius a l'Oficina Jove per posar en valor la reserva pressupostària a escollir pel Consell d'Infants i el Consell de Joves
Alba Gordó i Marco Simarro han presentat els nous pressupostos participatius a l'Oficina Jove per posar en valor la reserva pressupostària a escollir pel Consell d'Infants i el Consell de Joves | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La ciutadania santcugatenca podrà escollir el destí d’1,5 milions d’euros als pressupostos participatius del 2022-23, un milió d’euros menys que a l’edició anterior. Marco Simarro, regidor de Participació i Barris, s’hi ha referit com una “redimensió conjuntural” que ha de permetre escollir projectes més petits i, per tant, més ràpids d’executar ja que actualment només s’han executat un 30% dels projectes de l’edició 2020-21. El regidor no descarta que, si la propera edició depèn d'ell, es recuperin els 2,55 milions del 2020-21 tot i que això dependrà del govern que es creï després de les eleccions municipals del 2023.

A més d’aquesta retallada, el govern també ha eliminat la diferenciació entre barris que permetia a la Floresta, les Planes i Mira-sol tenir més diners (400.000 euros d’inversió i 16.000 de despesa ordinària) que els barris del centre (200.000 d’inversió i 20.000 d’ordinari); una diferència que es compensava amb una bossa conjunta a escollir pels tres districtes del centre (600.000 euros d’inversió i 42.000 d’ordinari). Amb la nova edició s’eliminen les diferències i la bossa conjunta del centre i cada barri haurà d’escollir 200.000 euros d’inversió i 16.000 d’ordinari.

La distribució territorial manté els compromisos presos a alguns Consells de Barri per garantir que totes les zones de cada districte tinguin com a mínim un projecte. És el cas de Mira-sol i les Planes, on es garanteixen projectes per al centre dels barris i per a Mas Gener i per a Can Cortés i Can Borrull, respectivament. Les propostes, com a l’edició anterior, també hauran de respondre a tres línies (persones, ciutat i planeta) i els seus punts derivats.

Segons Simarro, la retallada i la resta de canvis aplicats no responen a la davallada de participació que es registra edició rere edició –8,2% (2016-17), 6,2% (2018-19) i 4,25% (2020-21)– sinó a la voluntat d’aplicar propostes més petites que responguin millor a la detecció de necessitats feta pel veïnat. El milió d’euros que desapareix d’aquesta edició queda com a reserva pressupostària tot i que el regidor, en resposta a aquest mitjà, no ha sabut concretar si es destinaran a l’àrea de participació ciutadana.

La desaparició dels diners de lliure disposició dels Consells de Barri

Al darrer Ple municipal, el regidor Carles Brugarolas, de Junts per Sant Cugat, va demanar explicacions per la desaparició de la partida pressupostària dels diners de lliure disposició dels Consells de Barri, uns fons que escollien les entitats i participants als consells. La voluntat del govern, tal com havia anunciat a la redefinició dels pressupostos participatius a l’edició anterior, era que desaparegués aquest funcionament per centralitzar tota la participació ciutadana referent al pressupost mitjançant els pressupostos participatius.

És a dir, al 2021 la ciutadania va poder escollir 2,55 milions d’euros mitjançant els pressupostos participatius després de sumar a aquesta partida els diners de lliure disposició de l’any 2021 –al 2020 encara es van elegir projectes als districtes. En aquesta edició no només es retalla el milió d’euros respecte a l’edició anterior sinó que també desapareix la partida dels diners de lliure disposició corresponents a un any.

Una reserva específica per a infants i joves

Paral·lelament el govern ha anunciat la reserva de 216.000 euros –la mateixa quantitat que es reserva per als barris–, inclosos dins del milió i mig total, a escollir pels joves i infants mitjançant el Consell d’Infants i el Consell de Joves. Per aconseguir-ho es faran uns tallers a cada òrgan de participació i s’elaborarà una campanya de difusió específica destinada al jovent.

Alba Gordó, coregidora de Joventut, ha qualificat la reserva com una “una gran notícia”, tot tenint en compte que els infants i joves són una de les bosses de població més importants de la ciutat. Ni ella ni Simarro, que comparteix la regidoria de Joventut amb Gordó, han volgut prefixar quin tipus d’iniciatives esperen que sorgeixin del Consell d’Infants i del Consell de Joves.

El funcionament dels pressupostos participatius del 2022-23

Amb la roda de premsa d’aquest dimecres al matí, el govern dona per iniciat el procés d’una nova edició dels pressupostos participatius, que tindrà una campanya de comunicació específica i es distribuirà en sis fases:

– Fase 1: Presentació de propostes i suports a les propostes mitjançant la plataforma decidim.santcugat.cat fins el 2 de juny.

– Fase 2: Validació de propostes per part de l’equip tècnic al juny i al juliol.

– Fase 3: Presentació deliberació de propostes a través dels Consells de Barri al setembre i a l’octubre.

– Fase 4: Votació ciutadana de propostes a través de decidim.santcugat.cat al desembre.

– Fase 5: Retorn dels resultats un cop acabades les votacions.

– Fase 6: Seguiment i execució de les propostes amb grups de treball a partir del gener del 2023.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article