El govern es compromet a elaborar plans d’autoprotecció dels barris de muntanya
El veïnat posa en dubte que la moció pactada per Junts i el govern reculli totes les reivindicacions que havien plantejat a la seva proposta inicial
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
La comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó, ha pres el compromís de preparar plans d’autoprotecció per als barris de muntanya a una reunió amb el veïnat de la Floresta aquest dimecres per la tarda. La regidora pren així la reivindicació de l’associació Collserola Paisatge Viu, que demana millorar la gestió forestal i informar el veïnat sobre com actuar en cas d’incendi. A més, per ara imprimiran el protocol del Departament d’Interior amb una recopilació de mesures d’autoprotecció per repartir-lo als habitatges dels barris de muntanya.
El pla d’autoprotecció serà un pas més després que al març s’aprovés el Document Únic de Protecció Civil (DUPROCIM). Gordó, acompanyada de tècnics de l’Ajuntament i de representants de la Policia Local, Protecció Civil i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), s’ha compromès a fer aquests plans de forma participada per no presentar un document tancat elaborat per una empresa externa sense haver tingut en compte les preocupacions i necessitats del veïnat.
Un compromís en forma de moció
El govern també pren el compromís d’aprofitar la renovació del contracte per a la neteja de franges per incrementar la freqüència de les actuacions. És un dels compromisos que prendrà el Ple a la sessió de dilluns després d’haver-se unificat una moció de Junts per Sant Cugat i una contraproposta del govern presentades a la sessió plenària anterior. Segons la regidora, la proposta incorpora la moció proposada pels veïns de la Floresta sota la crida “els incendis s’apaguen a l’hivern”.
Però el veïnat considera que la unificació de les tres propostes ha suposat desdibuixar la proposta original que havien presentat, tal com han denunciat Eva Serrats i Joan Sabaté, dos dels veïns implicats en aquesta tasca. “Es va preparar una moció tècnica, llistant tot allò que les lleis ja diuen que s’ha de fer i sent el suficientment genèrica perquè els municipis de l’entorn la poguessin aprovar”, ha apuntat Serrats, “hi ha hagut un batibull de mocions i la nostra moció ha quedat fosa en una altra moció; la nostra moció té algun problema tècnic?”

Gordó ha respost que el govern havia buscat el consens però que no hi ha cap problema si al Ple següent es presenta íntegrament la proposta del veïnat. És el mateix posicionament que Joan Puigdomènech, regidor de Junts, va fer arran de la pregunta d’aquest mitjà a la roda de premsa amb què el grup municipal va presentar les mocions que presentaran al proper Ple. La moció veïnal posava l’accent en algunes mesures que a la nova moció no queden recollides de la mateixa manera, com ara executar les franges de protecció, instar els propietaris de parcel·les no edificades a mantenir-les o establir ajudes.
La proposta que s’aprovarà el dilluns incorpora punts com fer suport al desenvolupament al Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de Collserola (PEPNat), demana diverses accions al Consorci, instal·lar d’un centre logístic de productes forestals i redactar l’aplicació del DUPROCIM als nuclis de muntanya, entre d’altres.
Altres reivindicacions veïnals
Més enllà dels compromisos i el debat sobre les mocions, la trobada d’aquest dimecres per la tarda ha servit perquè el veïnat hagi demanat accions concretes. Per exemple, han instat l’Ajuntament a demanar a Sorea la revisió periòdica dels hidrants i a comprovar la neteja de franges d’alguns punts concrets del barri. També han demanat tenir contactes fixes i fer seguiment dels plans que el govern s’ha compromès a crear.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari