L’ADENC anuncia un segon recurs sobre la Mirada: les claus del procés judicial

Mentre es manté el recurs a la modificació urbanística, les entitats ecologistes n’anuncien un de nou en contra de l’aprovació del projecte

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

L'emplaçament del futur edifici de la Mirada ha estat motiu de recursos administratius i judicials per part d'entitats ecologistes
L'emplaçament del futur edifici de la Mirada ha estat motiu de recursos administratius i judicials per part d'entitats ecologistes | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) segueixen amb l’estratègia judicial després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no acceptés incorporar el recurs al projecte arquitectònic del nou edifici de la Mirada a la causa oberta en contra de la modificació urbanística que canviava l’emplaçament de l’escola. Davant d’aquest escull, les entitats ecologistes han anunciat la presentació d’un nou recurs separat de l’altra causa, en aquesta ocasió davant al Jutjat Contenciós Administratiu en contra de l’aprovació del projecte bàsic i executiu de l’edifici i del projecte de trasplantament d’arbrat i arbustos.

La via judicial empresa per les entitats ecologistes esdevé així una doble via. D’una banda, el recurs del TSJC, que afecta només a la modificació urbanística. La modificació urbanística és la base de tot plegat ja que, si s’anul·la, l’escola no es podria construir a l’emplaçament escollit pel govern. Sense mesures cautelars, es podria arribar a construir l’escola i posteriorment tenir una sentència desfavorable a l’emplaçament. D’altra, es comença la via en contra de les aprovacions dels projectes. Les entitats ecologistes demanen mesures cautelars per suspendre l’execució dels projectes.

“Des de SOS Bosc Volpelleres, ADENC i la resta d’entitats ecologistes, insistim en la necessitat de valorar un emplaçament del nou edifici fora del bosc”, reivindiquen els col·lectius en un comunicat de premsa, “amb el suport i l’ajuda de milers de santcugatenques, santcugatencs i persones d’arreu que ens fan costat, treballem per a recuperar i preservar la identitat forestal i totes les funcionalitats ecosistèmiques del Bosc de Volpelleres, en benefici de tots, de la nostra salut, de la lluita contra el canvi climàtic i contra la pèrdua de biodiversitat”.

L’ADENC i SOS Bosc, de la mà de l’Assemblea pel Clima, fa mesos que reivindiquen un canvi d’emplaçament, amb propostes concretes que van exposar al mes de març a l’Audiència pública i a l’espai de l’Assemblea pel Clima com a entitat subscriptora d’aquest diari. El govern, però, insisteix que la ubicació escollida és l’única possible, tal com va respondre a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) davant de l’informe en què indicava que no s’havien estudiat emplaçaments alternatius. Cal indicar que els llocs alternatius plantejats i desestimats pel govern ja estaven qualificats com a equipaments, és a dir, es justificava una modificació urbanística sense plantejar una altra modificació urbanística com a alternativa.

Aquesta notícia arriba una setmana després que el Tribunal Català de Contractes desestimés el recurs presentat per l’ADENC en contra de la licitació de les obres, un recurs menor en comparació amb els presentats al TSJC i al Jutjat Contenciós Administratiu i que hagués pogut obligar a repetir el concurs públic. Tot i això, el govern ha iniciat una nova licitació després que el lot 2, referent a la construcció de l’edifici, del primer concurs quedés desert per la desactualització dels preus de les matèries primeres.

Mentre la via judicial segueix el seu camí, els infants de l’escola la Mirada segueixen en mòduls prefabricats. L’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA), crítica amb aquesta situació que arrastren des del 2016 i sense un horitzó clar de quan podran tenir l’edifici definitiu, demanen al govern que es prenguin mesures perquè la provisionalitat sigui el menys problemàtica possible, motiu pel qual es va constituir una comissió de seguiment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article