Acaba l’elaboració del Pla Director d’Economia Social i Solidària amb el compromís d’una taula de seguiment

El nou document haurà de ser aprovat per la junta de govern i tindrà seguiment de la taula creada per la COVID-19, que esdevé fixa

per Jordi Pascual Mollá

Economia social i solidària

La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, preveu aprovar el pla properament a la junta de govern
La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, preveu aprovar el pla properament a la junta de govern | Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La incorporació de la paraula “solidària” és una bona mostra del canvi de paradigma del Pla Director d’Economia Social i Solidària 2022-24, que s’ha treballat de forma participada per entitats i empreses socials i que s’aprovarà properament a la junta de govern. El document parteix de l’anàlisi de l’execució del pla anterior així com de les seves mancances, intentant definir què és l’economia social i solidària i com s’ha de relacionar amb la resta de la societat.

És una mirada important ja que el Pla d’Economia Social anterior, elaborat pel govern anterior també amb un procés participatiu previ, traspassava les fronteres de l’economia social per endinsar-se en l’economia tradicional mitjançant fórmules com la responsabilitat social corporativa. Amb la nova proposta es pretén definir bé els límits però no per aïllar-se sinó per afavorir la interrelació i l’expansió dels valors de l’economia social i solidària al conjunt de la societat.

El nou Pla ha estat presentat a les entitats que han participat del procés d’elaboració amb una sessió el dimecres per la tarda a la Unió però encara falta l’aprovació per part del govern i la posterior presentació pública. El document es marca un gran objectiu, del qual es deriven les línies d’actuació: “Posicionar l’economia social i solidària com un actor socioeconòmic per a la transformació de les desigualtats socials lligat a sectors estratègics”.

La taula d’emergència esdevé fixa i farà seguiment del Pla

Ja a la primera sessió participativa la directora d’àmbit de Promoció Econòmica, Esther Samon, va traslladar a les entitats i empreses participants la voluntat del govern de convertir en fixa la taula d’emergència de l’economia social i solidària creada arran de la COVID-19. S’escoltava així una de les peticions plantejades des dels espais aglutinadors de l’economia social i solidària com la Xarxa local d’Economia Solidària (XES) o la Politja, l’ecosistema cooperatiu de Sant Cugat.

El compromís s’ha mantingut i el govern preveu que aquesta taula, entre d’altres responsabilitats, faci seguiment del pla, començant per una priorització de les accions a emprendre partint del calendari ja previst pel propi document. L’Ajuntament planteja així una corresponsabilització de les empreses i entitats per desenvolupar les accions del pla. “Sou vosaltres els que ens heu d’ajudar en la millora”, ha reivindicat la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila.

Sessió de tancament del procés participatiu d'elaboració del Pla Director d'Economia Social i Solidària | Ajuntament de Sant Cugat

L’advertència de les entitats i empreses socials

Aina Serra i Mar Carrera, en representació de la Politja, han aprofitat la cloenda del procés d’elaboració del pla per demanar que l’Ajuntament sigui model de transformació i generador de l’activitat econòmica social i solidària com a facilitador i contractador. Per això demanen que els valors de l’economia social i solidària impregnin l’Ajuntament de forma transversal, una de les peticions reiterades pels participants al procés participatiu.

També han advertit que la majoria són empreses petites i, per tant, la participació continuada suposa un repte que només és viable si serveix per aconseguir finançament, amb recursos humans experts en el sector i estables a la plantilla de l’Ajuntament i amb una voluntat política clara. Tot i l’advertència, la Politja no dubta que la voluntat hi és i que la consecució de treballs dignes, la igualtat al treball i el respecte al medi ambient es poden aconseguir mitjançant l’economia social i solidària amb el suport institucional.

Les claus del document

La proposta resultant del procés de participació s’estructura sobre sis línies estratègiques, de les quals es deriven un total de 26 accions, amb una gradació de la prioritat d’implementació. El document té en compte els valors recollits al Pla d’Actuació Municipal (PAM), el Pla de Reactivació Econòmica i el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, a més d’alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Al document es detecten oportunitats com l’elaboració de la futura llei catalana d’Economia Social i Solidària o l’arriba de de fons europeus però també reptes a assumir com la manca de construcció d’un relat comú sobre l’economia social i solidària o els recursos insuficients. Són alguns dels aspectes que s’han treballat al procés participatiu en què han participat 16 persones representants de diferents empreses i entitats.

Les sis línies estratègiques recollides són: (1) construir un relat comú de l’ecosistema de l’economia social i solidària a Sant Cugat, (2) sensibilitzar l’empresa, la ciutadania i el sector educatiu sobre el potencial d’impacte positiu de l’economia social i solidària a la ciutat, (3) generar projectes transformadors basats en la cooperació publico-comunitària, (4) impulsar la creació de noves organitzacions de l’economia social i solidària a la ciutat, (5) acompanyar i enfortir les organitzacions de l’economia social i solidària a la ciutat i (6) promocionar els valors de l’economia social i solidària a l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article