Helena López: “Cal establir de forma més clara que la Sindicatura de Greuges és independent de l’Ajuntament”

Després d’haver estat escollida en un procés obert, López és la primera dona que assumeix el càrrec de Síndic de Greuges

per Jordi Pascual Mollá

Drets

La nova Síndica de Greuges local ha estat escollida amb la unanimitat del Ple
La nova Síndica de Greuges local ha estat escollida amb la unanimitat del Ple | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La nova Síndica de Greuges local, Helena López, ha arribat a la institució després d’haver estat l’escollida en un procés obert de presentació de candidatures i haver obtingut la unanimitat al Ple. Advocada de professió, compaginarà les dues feines i assumirà alguns dels reptes que el seu predecessor, Ramon Palacio, va deixar a mitges com l’actualització del reglament o l’aplicació del pla per donar a conèixer la institució a Valldoreix. Un mes i mig després d’haver assumit el càrrec, López atén elCugatenc per parlar de la seva tasca com a Síndica.

Ets la primera dona que assumeix el càrrec de Síndica de Greuges. Al Ple en què et van escollir vas dir que tindries en compte la perspectiva de gènere en la teva acció. Què suposa a la pràctica?

– Tot i que evidentment van valorar altres aspectes, al Ple vaig agrair que s’hagués escollit una dona perquè se’ns ha de donar visibilitat a llocs referents ja que sempre hem estat a llocs invisibles. Ara mateix a l’oficina tot l’equip som dones i estic encantada! La comunicació és molt més fàcil perquè és d’igual a igual. La visió que encara es té quan un home treballa amb dones és que és ell qui mana. Tot sovint ells toleren molt malament ser manats per una dona.

En la feina del dia a dia es pot aplicar la perspectiva de gènere. Moltes dones que venen a posar una queixa tenen la sensació que no se’ls ha fet cas mai perquè són dones. De vegades és el seu marit qui demana que vagin a queixar-se a l’Ajuntament. Des de la Sindicatura hem de fer polítiques que potenciïn la figura de les dones i que se sentin recolzades.

El nom oficial, segons el reglament, és Síndic de Greuges. A les xarxes ho heu canviat per Sindicatura com a nom de la institució i Síndica al logotip. Com ho resoldreu?

– La Sindicatura és una institució amb independència del gènere de cadascú. Vull que la institució sigui neutra, amb independència que el càrrec l’assumeixi ara una dona, la Síndica. Dir Síndic a la institució té una connotació masclista perquè és masculí. Per ara al reglament està igual que estava tot i que el Ramon Palacio [el seu predecessor] va proposar canvis i l’Ajuntament va considerar que no era el moment més oportú perquè havia presentat la dimissió.

La teva voluntat també és renovar-lo?

– Sí, aquesta setmana tinc una reunió amb la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència. El reglament està intacte des de l’inici de la institució fa 15 anys, és antic. Estava fet pensant en la forma de treballar de llavors: presentar un paper, segellar-lo, tramitar-ho per registre d’entrada a l’Ajuntament... Ara tot és digital i a l’oficina fem més assessorament perquè les vies d’entrada de les queixes majoritàriament són per correu electrònic o pel web.

Crec que a la modificació del reglament també s’hauria d’establir de forma més clara que la Sindicatura és una entitat completament independent de l’Ajuntament; de fet, tot ho tramitem en contra seva!

La nova Síndica manté la presència als casals dels barris per apropar la institució a la ciutadania; a la imatge a Mira-sol | Jordi Pascual Mollá

Bé, el teu sou i el pressupost en general depenen de l’Ajuntament.

– Clar, i l’horari laboral es pacta perquè hem de tenir un interlocutor amb qui concretar-ho. És a dir, la relació és en funció de l’elecció de la persona que l’Ajuntament escull però la institució ha de quedar fora.

Per què dius que ara al reglament no és prou clar?

– Perquè cal esclarir-lo, també en altres aspectes com ara si la persona que ocupa el càrrec pot compaginar-lo amb una altra feina. Si et mires bé el reglament és clar que sí però potser cal explicar-ho millor.

Ramon Palacio va presentar la dimissió perquè quan es va jubilar el reglament no recollia quina era la fórmula per compaginar el càrrec i una pensió. El govern deia que, si no estava previst prèviament, era fer una solució a mida. També s’han de recollir aquests aspectes al nou reglament?

– Sí, qualsevol reglament ha d’intentar cobrir totes les possibilitats tot i que sempre se’ns n’escaparà alguna. Segurament quan es va fer aquest reglament ningú va pensar què passaria si el Síndic es jubilés. Tot sovint els reglaments es modifiquen en funció del que es viu i això s’hauria de recollir perquè no torni a passar un cas com el de Palacio. Va estar uns quants mesos al càrrec a l’espera del procés de selecció de la nova persona i va acabar deixant el càrrec quan faltaven cinc mesos per acabar el mandat. La decisió també és seva perquè podria haver decidit no jubilar-se però va valorar, pel que fos, que era millor jubilar-se.

Palacio també va demanar renovar el protocol, que marca la relació entre la Sindicatura i l’Ajuntament.

– S’ha d’actualitzar tot per ajustar el protocol i el reglament a la realitat actual.

Ets la primera Síndica escollida en un procés obert de presentació de candidatures. Segur que hi ha encerts i marge de millora. Què t’ha semblat?

– És més democràtic i transparent que fer-ho a través d’una proposta directa de l’alcaldessa perquè la gent podria pensar que s’escull en base a criteris de partit. En el meu cas, no vaig tenir cap vot en contra del nomenament. És una mostra de confiança. Ningú va dubtar que faré la meva feina amb imparcialitat i neutralitat, sense vinculació amb grups polítics ni amb l’Ajuntament.

És veritat que anys enrere vaig col·laborar amb el consistori en l’elaboració del Protocol contra la Violència de Gènere i el seu seguiment i en la creació de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). Els grups polítics d’aquell moment no tenen res a veure amb les persones que hi ha ara al Ple. En definitiva, defensaré els drets i els interessos de la ciutadania perquè és la meva obligació.

López defensa que desenvoluparà la seva tasca com a Síndica amb "independència, imparcialitat i neutralitat" | Jordi Pascual Mollá

Al Ple, i ara mateix ho has repetit, vas dir que treballaries amb “independència, imparcialitat i neutralitat”. El Síndic anterior va rebre crítiques per alguns comunicats al voltant del procés independentista i per algunes actuacions d’ofici. Com assumeixes aquest repte?

– Com a persona em puc manifestar com vulgui perquè soc lliure de fer-ho. Però quan assumeixo un càrrec he de valorar si expressar les meves idees beneficia la institució que represento. No soc ningú per valorar si Palacio ho va fer bé o malament. La llei és injusta però els jutges no tenen cap altra eina i l’han d’aplicar. Quan ets al càrrec et demanen que siguis neutral, independent... i ho has de complir.

Pots no fer un comunicat per estalviar-te el debat però les iniciatives d’ofici hi són, i tot sovint són sobre temes polèmics i decisions polítiques.

– Bé, si com a Síndica rebo moltes queixes d’un mateix tema, tinc evidències que hi ha una preocupació general sobre aquell afer i puc valorar si faig una actuació d’ofici. Per molt que els sembli que faig política, tinc un fet objectiu: les queixes rebudes. És normal que no agradi perquè a ningú li agrada que critiquin el que fa i, sobretot, el que deixa de fer.

Durant els darrers anys l’oficina de la Sindicatura de Greuges ha incrementat el nombre d’atencions. Us marqueu un repte?

– Per ara no perquè fa poc que soc al càrrec. Tot i això, vull que la ciutadania conegui la Sindicatura, arribar a més llocs: casals d’avis, la Creu Roja, la Policia Local, Càritas... Que la gent sàpiga que existim i que els podem ajudar. Però no em poso un número d’atencions. Les estadístiques són matisables perquè, per exemple, segur que sense la pandèmia Palacio hagués fet més atencions.

Per tant, compaginaràs la presència als casals dels barris i a la Casa de la Vila de Valldoreix amb les visites a entitats?

– Exactament. De fet, des que vaig assumir el càrrec ja he fet reunions amb els Mossos, la Policia Local, la Llar d’Avis de la Parròquia, el servei de cooperació, el de mediació i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials. Ja abans del nomenament vaig ser al Consell de Ciutat, als districtes, a l’EMD... La meva voluntat és anar porta a porta per escoltar la gent. Sortir al carrer ens fa més visibles i ens permet assabentar-nos millor de què passa al municipi que si ens esperem a l’oficina.

Els grups polítics han valorat el perfil jurídic de López, que és advocada, per escollir-la com a Síndica de Greuges local | Jordi Pascual Mollá

A Valldoreix el repte és tan evident que s’ha elaborat un pla conjunt amb l’EMD per donar a conèixer la institució. Quin recorregut heu de fer?

– Sí que rebem queixes de Valldoreix però moltes venen directament a l’oficina o per la web, no quan som a la Casa de la Vila. A més, el tipus de queixa se centra en àrees determinades: llicències d’obres, l’adequació dels processos participatius, l’avinguda Baixador... Per ara les queixes que hem rebut de Valldoreix fan referència a l’àrea d’urbanisme i via pública de l’EMD.

Als darrers informes anuals s’apunta que tant l’EMD com l’Ajuntament no compleixen els terminis de resposta de les peticions de la Sindicatura. Es pot fer alguna cosa per agilitzar-ho?

– Depèn del personal i de la voluntat. En els casos que afecten tant a l’EMD com a l’Ajuntament ens trobem amb dos governs que s’han de posar d’acord. De totes maneres, els polítics han de treballar per a la ciutadania, amb independència del partit polític al qual representen. És un servei públic. Si algú no el vol prestar, no hauria d’estar a la política.

Al mandat de Palacio, el Síndic va reivindicar formalitzar una figura d’adjunta a la Síndica.

– La meva voluntat és aconseguir aquest reconeixement. L’Ajuntament ho valora perquè no és tan senzill com crear la figura. Han de tenir clar quines són les funcions, la dedicació...

Palacio també va demanar la incorporació d’una persona amb perfil jurídic a la Sindicatura. Ets advocada, potser ja no és tan necessari.

– Cada municipi té una població diferent i aquesta determina el perfil de Síndic més idoni. Hi ha poblacions on és millor un treballador social. A Sant Cugat cal aquest perfil jurídic i per això Palacio va ser tan reivindicatiu. Potser per això em van valorar tan positivament. No significa que puntualment pugui necessitar suport però en general, quan em miro documents oficials, decrets..., ja ho tinc per mà. Si ho necessito, ho demanaré però no com una persona més a l’oficina. Estic segura que, si cal, els serveis jurídics de l’Ajuntament ens poden ajudar puntualment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article