Mocions al Ple de maig: ADF, prevenció d’incendis, parades d’autobús i integració esportiva de menors migrants

Totes les mocions presentades han estat aprovades, excepte una de Junts que ha estat retirada

per Jordi Pascual Mollá

Política

Sessió plenària de maig del 2022
Sessió plenària de maig del 2022 | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una declaració institucional sobre les Agrupacions de Defensa Forestal, tres mocions institucionals i dues dels grups polítics han marcat la sessió plenària del maig. A continuació en fem un repàs. També pots consultar els punts de govern i la crònica de la sessió.

Declaració de suport a les Agrupacions de Defensa Forestal

El Ple ha donat compte d’una declaració de la Junta de Portaveus per fer suport a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) amb què demanen treball conjunt pel que fa a la regulació i reconeixement al voluntariat. La proposta demana la redacció d’una llei o regulació de les ADFs amb actualització dels estatus, el paper de les ADFs als incendis forestals i la relació amb el Departament d’Acció Climàtica, entre d’altres.

Aquestes entitats consideren que s’ha d’actualitzar la normativa mentre veuen que sorgeixen propostes de regulació dels Bombers que les desplaçarien d’algunes de les funcions que assumeixen actualment. Pots llegir la declaració completa aquí. A més del suport de l’Ajuntament, @sfadfcat també permet a entitats i persones a títol individual sumar-se al manifest.

Mosaic agroforestal i altres accions a Collserola

El Ple ha aprovat en forma de moció institucional la proposta sobre Collserola sorgida de la negociació entre el govern i Junts per Sant Cugat després de la retirada de la moció del Ple passat. S’hi recullen propostes com que les administracions superiors facin suport al desenvolupament del PEPNat, aprovat ara fa un any.

La proposta demana incentivar el mosaic agroforestal, crear un segell específic per a productes de Collserola, potenciar la ramaderia, explicar la normativa de prevenció d’incendis, fer un programa d’educació ambiental, promoure un programa d’informació i educació al veïnat, reordenar l’accessibilitat al parc, garantir els connectors biològics, engegar un programa de control dels senglars i implementar el contracte agrari.

A més, es pren el compromís de treballar per la instal·lació d’un centre logístic de productes forestals, crear plans d’autoprotecció als barris i informar-ne en conseqüència al veïnat així com incrementar la periodicitat de neteja de les franges al nou contracte. Alhora, s’insta als propietaris de parcel·les no edificades a mantenir-les.

Tot i que el govern va prendre aquest compromís davant del veïnat de la Floresta, el grup motor d’una moció similar va criticar que la seva proposta s’hagi barrejat amb la que finalment s’ha aprovat al Ple.

Millora de les parades d’autobús

El Ple ha aprovat en forma de moció institucional una proposta, presentada inicialment per Ciutadans, per fer un informe sobre totes les parades d’autobús i fer un nou contracte per instal·lar i mantenir els elements d’aquestes. Afecta a les marquesines, il·luminació, panells informatius i altres elements de les parades.

Afavorir la pràctica esportiva dels menors que han migrat sense referents adults

ERC-MES, Ciutadans, CUP-PC i el grup proposant han votat a favor de la moció del PSC per afavorir la pràctica esportiva i participació en competicions dels menors que han migrat sense referents adults. Per aconseguir-ho demanen a la Generalitat la modificació de l’article del decret sobre entitats esportives i a les federacions de futbol a ajustar-se a la normativa vigent, acceptant la documentació d’aquests menors. Alhora es demana un tracte especial als infants i adolescents tutelats per l’administració. Junts ha votat en contra tot dient que ja s’afavoreix la pràctica esportiva tot i que hi ha marge de millora, que també passa per les polítiques estatals. També han dit que cal ampliar el focus més enllà del futbol.

Retirada la moció sobre la congestió a l’AP7 i les mesures per reduir el col·lapse

Junts per Sant Cugat ha retirat la seva moció sobre el col·lapse a l’AP7 amb propostes que van des del foment del transport públic fins a la finalització de la B40. Demanen que es faci efectiu el traspàs de competències de Rodalies, fer les inversions necessàries a la R8, la construcció d’intercanviadors, la finalització de les obres del Corredor Mediterrani, finalitzar la B40, potenciar el teletreball i afavorir l’equilibri territorial.

Insten les administracions a accelerar la descarbonització de la mobilitat, instal·lar elements inhibidors de les emissions derivades de la mobilitat i innovar en l’aprofitament energètic de les infraestructures. Interpel·len la resta de partits a treballar per acabar amb “l’ofec econòmic” de Catalunya, repensar els límits de l’Àrea Metropolitana i repensar el conjunt de l’estructura institucional per afavorir l’equilibri territorial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article