La Mirada torna a concurs entre la pressió de les famílies i els recursos dels ecologistes

L’aprovació de la nova licitació coincideix amb un comunicat de les famílies i l’anunci d’un nou recurs judicial per part dels col·lectius ecologistes

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Drets, Política

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, defensa que no hi ha motius per pensar que el curs vinent no podrà començar amb normalitat a la Mirada
La regidora d'Educació, Pilar Gorina, defensa que no hi ha motius per pensar que el curs vinent no podrà començar amb normalitat a la Mirada | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Introduït d’urgència i a última hora a l’ordre del dia, com tants punts referents a l’escola la Mirada, el Ple municipal de maig ha donat el vistiplau a licitar de nou les obres del nou edifici del centre escolar després que al primer concurs públic quedessin deserts els lots 1 i 2. L’Ajuntament desencalla així un dels esculls de la construcció de la nova escola però ho fa pressionat a dues bandes: per part de les famílies, que demanen celeritat i solucions en la provisionalitat en mòduls, i per part de les entitats ecologistes, que tot just la setmana passada van anunciar la presentació d’un nou recurs judicial.

El govern segueix reivindicant el projecte com una prioritat de ciutat ja que els infants es troben en mòduls des del 2016. Segurament per això ha estat el tema que ha monopolitzat la roda de premsa prèvia al Ple, en què l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha dit que, abans del comunicat de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) en què mostraven la seva preocupació sobre la situació actual de l’escola, ja s’havien reunit amb les famílies i la resta de la comunitat educativa per traslladar-los un reguitzell de compromisos.

El llistat és llarg i la regidora d’Educació, Pilar Gorina, no ha dubtat a explicar-lo en roda de premsa i dues vegades al Ple, primer en un dels punts referents a la Mirada i després arran de la pregunta de l’oposició. En resum: la llicència per als nous mòduls està enllestida i res fa pensar que no estiguin disponibles abans de començar el curs vinent, s’actualitza el conveni amb la Generalitat per adaptar el calendari, ja es té empresa per fer la pista esportiva –oberta al barri però amb ús preferent per a l’escola en horari lectiu i d’extraescolars– i la tanca, la brigada treballa en unes escales de fusta, es podrà fer ús de la sala d’actes de la biblioteca Miquel Batllori i l’Ajuntament estudia la fórmula per pagar la diferència entre el preu del menú de la Mirada i el fixat per la Generalitat però que al centre no es pot aplicar perquè no té cuina pròpia.

La provisionalitat en mòduls no era motiu de votació al Ple però el govern n’ha insistit perquè venia d’una crítica contundent de l’AFA, que amb el comunicat publicat la setmana passada advertia que el curs vinent no començaria amb normalitat per als infants de la Mirada. Les famílies apuntaven a un compromís no prou ferm del govern municipal ni del Departament d’Educació pel que fa a l’adaptació del pati i la instal·lació dels mòduls. “No hem disposat mai de menjador, l’alumnat menja a l’aula. O en èpoques en què érem menys alumnes els àpats es feien en una sala polivalent que servia tant per a fer Art com d’aula d’acollida, menjador…”, recorden al comunicat.

L'AFA demana millorar la provisionalitat en mòduls per equiparar l'escola a qualsevol altre centre educatiu de la ciutat | AFA la Mirada

L’AFA se centra en la provisionalitat per exigir tres qüestions: que els mòduls nous estiguin instal·lats i amb electricitat el 28 d’agost a tot tardar, que el pati i la pista també estiguin enllestits abans d’acabar l’estiu i trobar una solució per al menjador escolar. Se centren en aquests aspectes perquè saben que els esculls del nou edifici són molt majors: des de la necessitat de repetir el concurs perquè a la primera edició no s’havien actualitzat els preus de les matèries primeres fins a l’espera dels recursos judicials presentats per SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) per intentar forçar la construcció de l’escola a un altre indret on tingui menys impacte ambiental.

Perquè les entitats ecologistes no afluixen en la seva estratègia per no tocar ni un metre més del bosc de Volpelleres. Després que s’inadmetés el seu recurs contra el concurs públics, tot just la setmana passada van anunciar un contenciós administratiu en contra de l’aprovació definitiva del projecte constructiu, sobre el qual es basa la licitació. Alhora segueixen pendents del recurs presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra de la modificació urbanística que va permetre canviar l’emplaçament de l’escola després de desestimar-se fer-la al costat del Leonardo da Vinci per l’afectació de la franja de protecció de Renfe.

La clau de tot plegat són les mesures cautelars. Si són acceptades, l’escola no es podrà construir fins a la resolució de la via judicial. Si no ho són es podria donar el cas de fer-se l’escola i després declarar-se il·legal. Però de tot això el govern no en sap res: ni de les mesures cautelars ni del darrer recurs anunciat pels ecologistes. Un no com a resposta que no permet gaire més marge que l’espera ja que el govern ha repetit fins a la sacietat que la Mirada és una prioritat i que l’impacte ambiental es veurà compensat.

El govern tanca files i es posiciona amb les famílies, que alhora el critiquen obertament. I al Ple aconsegueix la unitat en l’actualització del conveni amb la Generalitat, que es manté amb 9,7 milions de despesa, 5,2 milions dels quals pagarà la Generalitat, retornant-los a partir del 2022 i no del 2021 com estava previst inicialment. No han aconseguit la unanimitat en l’inici de la nova licitació ja que Junts, amb la seva abstenció, ha recordat que des del seu punt de vista es podria haver batallat més el manteniment de l’emplaçament inicial per no afectar tant el bosc de Volpelleres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article