Sant Cugat se suma a la setmana de la convivència per promoure l’acollida de persones refugiades

Refugees Welcome organitza la projecció d’un documental sobre la migració des de Síria i una taula rodona amb les seves directores

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Presentació de la setmana de la convivència
Presentació de la setmana de la convivència | Refugees Welcome
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest dilluns, dia internacional de la convivència en pau, va començar la setmana de la convivència, una iniciativa promoguda per l’entitat Refugees Welcome amb una programació d’activitats a diversos municipis catalans que clourà el proper 21 de maig, dia mundial de la diversitat cultural per al diàleg i el desenvolupament. Sant Cugat també se suma a la iniciativa d’aquesta entitat, que ha promogut convivències de persones refugiades amb famílies santcugatenques.

L’entitat promou la projecció del documental Hayati amb històries sobre el viatge de persones que fugen de la guerra de Síria, aquest dimecres de 18:30 a 20:30 hores a la Casa de Cultura. L’acte comptarà amb un col·loqui amb les seves directores, Sofi Escudé i Liliana Torres. La resta d’activitats de la setmana són a Barcelona, Castelldefels i Sabadell. Pots consultar-les al programa d’activitats de la setmana.

Pascale Mertens, coordinadora de voluntariat a Catalunya i presidenta de l’entitat a nivell estatal, ha explicat en roda de premsa que l’objectiu de els jornades és promoure la cultura de benvinguda seguint amb la voluntat del col·lectiu de facilitar la inclusió real de les persones que han hagut de marxar forçosament del seu país. L’experiència va començar al 2015, quan dos berlinesos van llogar una habitació amb un preu reduït a persones que fugien de Síria.

Vuit anys després, Refugees Welcome actua a 14 països, amb 123 convivències a Espanya, més de la meitat de les quals a Catalunya. Segons va dir Mertens al darrer FOCUS sobre la guerra d’Ucraïna, a Sant Cugat s’han fet 11 convivències des que l’entitat va començar a treballar a la ciutat. Comptem amb el suport de l’Ajuntament i de l’EMD de Valldoreix. L’entitat compta amb desenes de col·laboradors, alguns dels quals van participar a la roda de premsa d’aquest dilluns: els ajuntaments de Barcelona, Rubí, Sabadell i Castelldefels.

En aquesta setmana de la convivència, Refugees Welcome també té el suport de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que ha cedit l’espai per fer la roda de premsa i diversos espais de publicitat. El seu responsable de responsabilitat social, Antonio García, ha reivindicat FGC com una empresa activista que ha fet suport a causes diverses, en clau de migracions especialment en el marc de la guerra d’Ucraïna.

En clau local, Refugees Welcome va començar a treballar al 2017 amb uns primers intents d’acollida i la posterior formalització d’un conveni amb l’Ajuntament. L’entitat recull les peticions al web i afavoreix una primera entrevista entre les famílies i les persones que tramiten l’asil perquè es coneguin. Abans d’iniciar la convivència es fa com a mínim una nova trobada en què determinen si els perfils encaixen, per reduir així la possibilitat de tenir problemes de convivència. Un cop acordada la convivència, se signa un contracte de lloguer on s’estableix el preu i les normes de convivència. Són estades de com a mínim sis mesos i amb una persona voluntària de l’entitat que en fa seguiment per si cal intermediar en algun moment.

La crisi humanitària derivada de la guerra a Ucraïna ha suposat més sensibilitat per l’acollida, tal com van reconèixer Laia Palacions i Pablo Alonso, a l’especial FOCUS d’aquest diari. L’entitat ha rebut més peticions de famílies interessades en acollir però no per la urgència canviaran el protocol, que el defensen com a garantia d’una bona convivència i del creixement personal de les persones acollides, amb l’objectiu final que puguin arrelar-se al territori. A la taula rodona d’aquell FOCUS, Refugees Welcome, conjuntament amb la Coordinadora Catalana d’Ajuda al Refugiat i la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, van posar sobre la taula la necessitat d’igualar el tracte a totes les persones refugiades.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article