Ple de maig a l’EMD: obertura del CAP a l’estiu, espionatge i pròrroga del contracte de l’Escola de Música

Tres mocions i nou punts de govern, la majoria d’ells de tràmit, han marcat la sessió plenària de maig a l’EMD de Valldoreix

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Sessió plenària ordinària de maig del 2022 a l'EMD
Sessió plenària ordinària de maig del 2022 a l'EMD | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tres mocions i nou punts de govern, la majoria d’ells de tràmit, han marcat la sessió plenària de maig a l’EMD de Valldoreix. A continuació repassem els principals temes tractats a la Junta de Veïns.

Ramon Segura, nou vocal d’ERC

Després de la renúncia de Lluc Cahís, el Ple d’aquest mes ha servit perquè Ramon Segura hagi pres possessió com a nou vocal d’ERC. EL nou vocal ha promès el càrrec per imperatiu legal i dient que l’acte de presa de possessió és innecessari: “Vull deixar constància que aquest acte incompleix la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 19 de desembre del 2019. L’Estat espanyol està sotmès a aquest tribunal i aquesta corporació municipal també. La ‘doctrina Junqueras’ estableix que la condició de càrrec electe s’adquireix des de la declaració oficial dels resultats, no cal cap altre requisit a l’hora de prendre possessió del càrrec, no cal jurar/prometre cap Constitució ni acceptar cap vassallatge. Demano que l’acta d’aquest Ple reculli aquesta irregularitat”.

Petició per obrir el CAP a l’estiu

Tots els grups han votat a favor d’una moció de Ciutadans per instar el Departament de Salut el compliment dels acords de la Proposta de Resolució aprovada per la Comissió de Salut en què es demana un acord amb la Mútua Terrassa per garantir l’obertura del CAP de Valldoreix, el CAP de Can Mates i els consultoris de la Floresta i les Planes durant tot l’any, també l’estiu. En conseqüència, es demana que es doti econòmicament aquest servei per garantir els recursos humans i materials per mantenir els CAPs i els consultoris oberta a l’estiu.

Susana Herrada (Junts) ha posat en valor la proposta presentada al Parlament. Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha reivindicat que cal seguir treballant per la sanitat pública, universal i de qualitat. Ferran Margineda (CUP-PC) ha dit que és un benefici per a la ciutadania tot i que no incideix en el model de gestió. Susanna Casta (PSC) ha reivindicat que és una moció que es repeteix cada any però que s’ha de seguir presentat.

Petició d’un pacte antifeixista amb limitació de permisos d’ús d’equipaments i via pública

La CUP-PC finalment ha deixat sobre la taula la moció en què es demana treballar una ordenança que no permeti l’ús d’equipaments i de la via pública a tot tipus d’entitats i col·lectius que incitin l’odi, la discriminació i la violència per motius racistes, xenòfobs, polítics, religiosos, d’orientació o identitat sexual, de gènere o per malaltia o discapacitat i a aquelles que enalteixin o trivialitzin el franquisme, nazisme o feixisme. Amb la correlació de forces existent es preveia un empat entre punts favorables i contraris que hauria acabat en un vot de qualitat del president que hauria acabat forçant la caiguda de la moció.

A la proposta també es demana identificar els individus que fan ús de simbologia feixista o preconstitucional a l’espai públic o que facin activitats que incitin a la discriminació. A més, davant de les possibles agressions es demana que l’EMD faci una denúncia pública dels fets i que es faci suport a les persones agredides. Finalment es demana l’impuls d’unes jornades las instituts de secundària per conscienciar l’alumnat sobre el perill de l’extrema dreta i els seus discursos d’odi. La proposta té en compte el creixement del vot a l’extrema dreta i el pacte antifeixista fet al Parlament al març del 2021 amb la signatura de la CUP, ERC, En Comú Podem, Junts i el PSC.

Bernat Gisbert (Junts) ha mostrat el seu suport a la proposta recollint les idees exposades per la resta de companys proposant una esmena per eliminar l’acord referent a l’ordenança, una esmena que el grup proposant no ha acceptat perquè considera que l’acord és el cor de la moció. Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha dit que identificar els moviments i afrontar-los és una necessitat democràtica: “És important reconèixer els feixistes i desemmascarar-los”.

José Miguel García (Ciutadans) ha dit que és una moció de cara a la galeria i que buscant excloure s’esdevé “totalitari”, tot titllant el grup proposant de “totalitaris d’esquerres”: “És una moció totalitarista amb què la CUP pretén callar la veu a un partit i podrien ser-ne més”. Susanna Casta (PSC) ha defensat que cal posar línies vermelles a l’extrema dreta i informar perquè les persones puguin contrastar les seves falsedats.

Investigació sobre l’espionatge

Junts, CUP-PC i el grup proposant han votat a favor de la moció d’ERC-MES per denunciar la “persecució política i judicial cap al moviment independentista català i especialment l’espionatge polític de l’Estat espanyol amb Pegasus”. En conseqüència es demana al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió d’investigació que permeti determinar les responsabilitats. Ciutadans i PSC han votat en contra.

Bernat Gisbert (Junts) ha dit que l’espionatge és una fase més de la repressió: “Haurem d’aguantar fins que un dia siguem independent”. Ferran Margineda (CUP-PC) ha parlat de vulneració de drets fonamentals i ha lamentat que no s’hagi investigar ni donat explicacions del cas: “Des de la batalla de València i fins a l’1 d’octubre hi ha hagut aquest tipus de persecució i els mossos no en són una excepció”.

José Miguel García (Ciutadans) ha respost que també existeix un CNI català i que l’interès real de l’independentisme és que no es coneguin les seves dades. Susanna Casta (PSC) diu que la proposta té mitges veritats i fantasies i que en cap lloc de la investigació s’especifica que el responsable és l’Estat espanyol: “També s’ha d’esclarir què va passar quan ERC i Junts al 2018 es van negar a fer una comissió d’investigació per l’espionatge a periodistes”.

Aprovació de les festes locals

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació de les festes locals del 2023: 3 de març, Sant Medir, i 16 de setembre, Sant Cebrià.

Pròrroga del contracte de l’Escola de Música

Junts i Ciutadans han votat a favor d’una nova pròrroga del contracte amb Quartettsatz SL per la gestió de l’Escola de Música de Valldoreix. Es preveu que l’empresa segueixi gestionant l’equipament als anys 2023 i 2024. La darrera pròrroga, de quatre anys, es va aplicar al 2018. Encara es podran fer noves pròrrogues de fins a tres anys més. ERC-MES, CUP-PC i PSC s’han abstingut.

Ramon Segura (ERC-MES) diu que tenen dubtes sobre el compliment del plec de clàusules i obligacions del contracte, especialment pel que fa a la presentació dels comptes anuals i el pagament del cànon anual: “Se’ns va dir que el govern ho miraria i una setmana després encara no hem rebut resposta”. La sotspresidenta Susana Herrada (Junts) ha dit que la concessionària presenta els comptes anualment des del 2016 i que en donarà accés a l’oposició. També ha dit que el concurs de l’edifici de l’Escola de Música està al Tribunal Català de Contractes perquè va rebre al·legacions.

Ferran Margienda (CUP-PC) ha dit que és necessari tancar el cicle perquè el nou govern planifiqui què fer amb el servei, tot defensant que ell aposta per la municipalització. José Miguel García (Ciutadans) ha posat en valor que no s’hagi hipotecat el govern següent. Susanna Casta (PSC) ha preguntat per què, sabent el debat que hi ha al voltant de l’equipament, no s’ha preparat un nou concurs en lloc d’apostar per la pròrroga: “De tots els convenis fan pròrrogues”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article