Reivindicació del camí de Sant Jaume al seu pas per Sant Cugat
Els Amics del camí de Sant Jaume de Sant Cugat comencen a treballar per recuperar el pelegrinatge i la història del camí en clau local
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Un grup de peregrins santcugatencs comença a treballar per la visibilització i reivindicació del camí de Sant Jaume al seu pas per Sant Cugat. Tot i que poc coneguts i menys reivindicats que el camí del nord i el francès, a Catalunya hi ha diversos camins d’aquesta gran ruta de pelegrinatge europea. A Sant Cugat entra per la vall de Gausac, segueix per la rambla del Celler fins arribar al Monestir i després transcorre pel carrer Major i Sant Domènech, compartint un tram amb el camí dels Monjos, per seguir cap a la Catalunya interior passant per Montserrat.
Tot i que el col·lectiu Amics del camí de Sant Jaume de Sant Cugat es va donar a conèixer per primer cop al setembre passat, amb una reunió amb el govern municipal, no ha estat fins el passat Sant Jordi que han fet el seu primer acte públic; una parada en què van recollir més d’una trentena de contactes de persones interessades en divulgar la història d’aquest camí a Sant Cugat. El repte d’aquest 2022 és donar-se a conèixer per avançar en objectius a llarg termini com fomentar el pelegrinatge, aconseguir un allotjament o una zona d’acampada, difondre el camí als esplais i al jovent i reivindicar l’hospitalitat i els valors humans –deixen els religiosos a criteri de cada peregrí.
“Hi ha totes les condicions perquè es pugui complir”, explica Berta Baquer, que conjuntament amb Sílvia Ferrer, Anna Sabaté, Josep Calsamiglia i Pedro Jiménez, ha estat la impulsora del col·lectiu, hores d’ara sense forma jurídica, “tot i que falten senyals sí que hi ha algunes indicacions, suficients si tens el xip de pelegrí, però hi ha altres reptes més importants”. Un d’ells és assegurar-se que a l’oficina de turisme sempre està disponible la credencial.

La reivindicació i recuperació del camí passa, per tant, per fer activitats que reivindiquin el sentit del pelegrinatge i les experiències vitals de fer el camí de Sant Jaume. Una d’elles és la recuperació de la història en clau local, un propòsit que pretenen fer de la mà del Grup d’Estudis Locals (GEL) tot i que hores d’ara és una iniciativa incipient, que esperen poder concretar passat l’estiu. “Per ara tenim alguna idea en base als apunts de Peregrino a Santiago, viaje al fin del mundo, un llibre de Manuel Mandianes on s’apunta que a alguns llocs es considera Sant Cugat com a patró de les sabates; casualitat?”, es pregunta Baquer, que també recorda que Sant Jaume i Sant Cugat se celebren el mateix dia, el 25 de juliol, “tot apunta que hi ha un vincle més gran del que ens puguem imaginar”.
“Volem recuperar el pelegrinatge per davant del turisme”, reivindica Jiménez, que es un ferm defensor de la introspecció personal i els contactes de per vida que s’aconsegueixen durant el camí, “creiem en l’hospitalitat real, la de persones que confien en la bona fe de la gent, que les acullen i acaben esdevenint amics per sempre”. El grup treballa en xarxa amb altres associacions de pelegrins i de la federació catalana.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari