Els carrils bici, la Mirada i el nou tractament de les zones verdes, al Consell del Centre-Oest
Ingla ha dit que la voluntat del govern és connectar amb carril bici tota l’avinguda Rius i Taulet, un dels grans projectes de mobilitat que afecten al districte
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
La finalització de l’obra de l’hipòdrom és l’avantsala de la connexió en carril bici entre Rubí i Sant Cugat. Així ho ha explicat el govern al Consell de Barri del Centre-Oest d’aquest dilluns per la tarda, tot explicant que ja s’han redactat els projectes per al tram que anirà des de l’hipòdrom fins al centre comercial, amb un cost total de l’obra de 322.000 euros. Quedarà pendent el darrer tram, la connexió per sota de l’AP7, que anirà a càrrec de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) que es pretén començar a treballar aquest any.
Davant de la pregunta del veïnat, l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha reconegut el repte de connectar el carril bici existent a l’avinguda Rius i Taulet –entre la rotonda del Xic i el pont que travessa la via d’FGC– amb el tram de l’anella verda. Per fer-ho cal ampliar el pont, una obra que hauria d’assumir FGC, motiu pel qual Ingla ha dit que es negocia amb l’empresa pública per poder acabar la connexió: “La idea és tenir Rius i Taulet complet”.
Sobre la taula hi ha altres projectes referents a la mobilitat, com la passarel·la que ha de travessar l’AP7 per connectar l’avinguda de la Clota a Volpelleres amb el polígon de Can Sant Joan. És una obra que assumirà l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) després d’haver-se fet enrere per la pèrdua d’una subvenció. Es preveu una despesa de 2,5 milions d’euros amb l’inici d’obres al 2024.
Un veí també ha demanat millorar el manteniment del paviment del carrer Benet Cortada, que Ingla ha reconegut com un espai en mal estat i que s’hauria de resoldre amb la limitació de l’accés de vehicles, una reivindicació històrica de l’Associació de Veïns de Volpelleres però que mai s’ha arribat a implementar després de la retirada de les pilones el mandat anterior. Ara es preveu instal·lar un sistema de càmeres.
Un altre dels elements claus de la mobilitat és la restauració del pont de Can Vernet, tancat des de fa més d’un any després d’uns despreniments que s’hauran de resoldre per conservar un aqüeducte qualificat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’alcaldessa ha dit, però, que no es tornarà a obrir el pas per a vianants i, amb l’objectiu de protegir el pont, es farà una nova passarel·la paral·lela. Al Consell també s’ha explicat que es preveu reurbanitzar l’entorn de l’escola Pins del Vallès per millorar l’accés.
Amb la lògica de pacificació dels entorns escolars, un representant de l’AFA de la Mirada ha proposat al govern la pacificació i naturalització del carrer Alfons d’Aragó perquè el nou edifici escolar tingui un entorn pacificat. La comissió de sostenibilitat de l’AFA de l’escola pretén que el carrer tingui àgores per a les criatures, aparcaments de bicicletes i que l’espai públic doni infraestructures de barri i lloc d’esbarjo per anar al bosc; una proposta que el president del Consell de Barri, Francesc Carol, ha dit que s’estudiarà.

El verd urbà i un nou model de gestió
Només una veïna ha posat en dubte l’emplaçament de la Mirada al bosc de Volpelleres, tot criticant el govern per fer malbé el cros i no plantejar altres emplaçaments com la masia de Can Canyameres, desestimada per la voluntat del tripartit de fer-hi un centre sociocultural, una reivindicació històrica de l’Associació de Veïns de Volpelleres i que hores d’ara es troba a les baceroles amb la licitació de la redacció del projecte per part de l’AMB. Davant del neguit expressat per aquesta veïna i reiterat en forma de recursos per part d’entitats ecologistes com SOS Bosc Volpelleres i l’Assemblea per l’Estudi i la Defensa de la Natura (ADENC), Ingla ha defensat el projecte i ha recordat que es preveu renaturalitzar la parcel·la on s’havia previst inicialment l’escola.
Però l’afer naturalista que més ha interessat el veïnat ha estat el canvi de model de gestió de les zones verdes, permetent que aquelles on hi ha menys ús per a activitats de ciutat –així com alguns escocells– no es talli la gespa per afavorir la biodiversitat. Properament es farà la sega corresponent abans que la gespa i la resta d’espècies se sequin i suposin un risc d’incendi. El govern ho ha explicat com una iniciativa positiva en el marc de l’emergència climàtica però diversos representants veïnals han reivindicat que cal explicar millor la iniciativa.
Davant de les queixes de manca de manteniment i deixadesa que han rebut algunes entitats veïnals, diverses de les intervencions dels assistents han demanat al govern explicar millor la proposta i el motiu pel qual s’aposta per no fer una intervenció tan agressiva amb el medi natural. També han demanat tenir en compte l’accessibilitat pel que fa a les herbes que apareixen als escocells. Alhora han demanat incrementar la neteja ja que en molts casos la problemàtica no és la vegetació sinó les deixalles.
Altres afers del Consell
La sessió d’aquest dilluns ha servit per fer un repàs a alguns dels projectes que afecten al barri –al peu de l’article trobaràs el detall de tots ells– i també per recordar la reinauguració del Mercat de Volpelleres. Precisament després d’aquest impuls el Mercat de Pagès de l’Ateneu es traslladarà a davant del mercat municipal, iniciant-se aquest nou emplaçament a partir del 4 de juny i amb la col·laboració de la Biblioteca Miquel Batllori, amb la qual es faran tallers de divulgació i sensibilització. També s’ha recordat la posada en marxa de la nova edició dels pressupostos participatius que tot just es troba en fase de presentació de propostes.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari