L’historiador Juanjo Cortés, presidenciable de les esquerres a Valldoreix

ERC, PSC i En Comú Podem impulsen la candidatura amb la voluntat de sumar altres partits i entitats

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Juanjo Cortés, presidenciable de les esquerres a Valldoreix
Juanjo Cortés, presidenciable de les esquerres a Valldoreix | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

S’esvaeixen els dubtes de la cursa electoral valldoreixenca. La possibilitat d’una candidatura unitària d’esquerres ha estat acceptada per ERC, PSC i En Comú Podem, amb el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes i Gent per Valldoreix, que han escollit l’historiador Juanjo Cortés com a candidat de consens. De moment la CUP-PC, que havia participat a la candidatura Guanyem Valldoreix a les darreres eleccions, llavors sense el PSC, ha estat l’única formació que ha desestimat participar de la presentació del candidat aquest dimarts per la tarda.

D’aquesta manera, el PSC renuncia a tenir una candidatura a la presidència per separat –sí que en va tenir al 2019– i s’integra a un nou intent d’unitat de les esquerres de Valldoreix. L’objectiu de la candidatura unitària és aconseguir fer el sorpasso a Junts, que a les darreres eleccions va aconseguir la presidència, llavors amb Josep Puig com a candidat. La diferència entre Puig i Xavier Humet (Guanyem Valldoreix) va ser de 204. Susanna Casta, candidata del PSC a la presidència, va obtenir 520 vots.

La nova candidatura encara no té nom i per ara no dona detalls del programa, a l’espera de fer un procés d’escolta a la ciutadania que també tingui en compte els programes de Guanyem Valldoreix i PSC a les eleccions anteriors. El treball conjunt ha estat evident durant tot el mandat en què els vocals d’ERC-MES, CUP-PC i PSC han presentat moltes mocions conjuntes, construint una unitat d’acció que deixava totes les mirades pendents de Ciutadans, partit que era determinant per decantar la balança a favor del govern o de l’oposició.

Cortés ha citat Ramon Escayola, expresident de l’Associació de Propietaris i Veïns, per dir que des de la unitat es pot fer avançar Valldoreix: “Des de la diversitat i des de la pluralitat, la fortalesa de la unitat, s’assoleixen grans fites i Ramon Escayola ho va tenir claríssim als anys 50”. Per al presidenciable, l’acord de les esquerres és necessari per assolir la presidència, tot posant en valor el treball col·lectiu. L’equip de treball està per formar durant el proper any.

Entre els reptes ha assumir ha parlat de l’avinguda Baixador, la Centralitat i la manca d’equipaments per a les entitats del poble, en ple debat sobre l’Escola de Música i la possible recuperació del projecte de la Centralitat: “Les noves normatives de l’administració local han fet que s’hagi convertit en antipàtica i farragosa. Hem d’aconseguir que l’EMD estigui al servei de tota la ciutadania, un servei públic de qualitat. Em poso a disposició de la candidatura progressista de Valldoreix i de la ciutadania, el teixit associatiu, esportiu i comercial amb responsabilitat i vocació i servei públic per fer un procés d’escolta activa”.

La nova candidatura ha donat a conèixer el presidenciable en un acte de presentació aquest dimarts per la tarda al 24 k-dires –l’antic Colmado Víctor–, un establiment que Cortés ha posat en valor com a essència de la vila i mostra de la construcció de la identitat valldoreixenca. També hi han intervingut representants de les entitats i partits que participen de la proposta.

Presentació de Juanjo Cortés com a candidat | Jordi Pascual Mollá

Jaume Sanmartí, representant de Gent per Valldoreix, ha defensat que és l’oportunitat de recuperar un govern fort i dialogant amb el veïnat i l’Ajuntament. Xavier Humet, representant dels Veïns Progressistes i excandidat a la presidència, ha dit que són més que fa quatre anys i que els futurs vocals seran fonamentals per aconseguir una bona tasca de govern si Cortés assoleix la presidència.

Per part dels partits, Oriol Cisteró, president d’ERC, ha defensat que el projecte de Junts per Valldoreix està esgotat i defensa el pas de Cortés com l’alternativa. Pere Soler, primer secretari del PSC, ha posat en valor la tasca dels vocals d’esquerres a l’oposició i ha defensat que cal treballar per sumar més entitats i partits, tot reivindicant el pacte de govern santcugatenc com a exemple de bon fer. Ramon Gutiérrez, representat d’En Comú Podem, ha reivindicat la política de l’entesa i la suma davant d’una “situació d’urgència” de Valldoreix.

Un candidat que treballa a l’EMD i està implicat a la vila

Cortés és l’historiador valldoreixenc més reconegut. Membre i president de Valldaurex, el centre d’estudis de Valldoreix, és medievalista i la seva tasca arriba més enllà de la vila com a president de la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària. Va ser fundador i director del Museu de Valldoreix (1985-2014) i fundador de la Sociedad Iberoamericana de Genealogía e Historia. Des de la seva vocació per la història ha treballat de la mà de diverses entitats de la vila, com ara amb la redacció del llibre sobre el centenari de l’Associació de Propietaris i Veïns.

Cortés també és tècnic de l’EMD, des d’on ha pogut seguir projectes com les campanyes arqueològiques al Castell de Canals així com el condicionament d’aquest espai. Ha dit que no deixarà el seu lloc de treball –“assumint els riscos”– fins ser escollit president. A més, és secretari de l’Agrupació d’EMDs de Catalunya, una entitat que agrupa totes les 66 EMDs del país i que hores d’ara està presidida per Josep Puig, president a Valldoreix com a EMD més gran.

El sistema de vot a l’EMD

Les eleccions municipals a Valldoreix tenen dues urnes. D’una banda, la que serveix per votar el presidenciable. La candidatura guanyadora s’emporta la presidència de l’EMD de Valldoreix, l’únic càrrec electe que s’escull directament i suposa la constitució del govern al voltant d’aquesta figura. D’altra, l’urna de les eleccions municipals amb què s’escullen els regidors a l’Ajuntament i els vuit vocals de l’EMD. Es pot donar la circumstància que el candidat a la presidència que guanyi les eleccions no compti amb una majoria de vocals i, per tant, es vegi obligat a governar en minoria.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article