Gairebé un 2% dels santcugatencs són usuaris de Càritas

L’informe anual del 2021 evidencia la cronificació de la pobresa i el manteniment de l’increment de la vulnerabilitat per la pandèmia

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Mossèn Emili Marlés a la presentació de la memòria anual de Càritas del 2021
Mossèn Emili Marlés a la presentació de la memòria anual de Càritas del 2021 | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant el 2021 Càritas va atendre 1.833 persones, un 1,94% de la població santcugatenca d’aquell any. Es tracta de 834 famílies, 150 de les quals van acudir als serveis de l’entitat per primer cop. Per desenvolupar els diferents programes, Càritas hi ha destinat 806.420,47 euros, la majoria dels quals provenen de la parròquia tot i que els 183.500 restants provenen de Càritas Diocesana Terrassa i del conveni de 80.000 euros amb l’Ajuntament.

“Ara és més difícil sortir de la pobresa”, adverteix el mossèn Emili Marlés, apuntant un any més la cronificació de la pobresa que Càritas porta advertint als darrers informes anuals, “la gent cobra menys però el cost de la vida creix i això fa que moltes persones que treballen estiguin en situació de pobresa”. Arran de la pandèmia, Càritas va registrar un gran increment d’atencions, amb un pic màxim de 1.372 persones al juliol del 2020. Actualment atenen 724 persones, una xifra que continua un 10% per sobre de la dada registrada abans de març del 2020.

L’informe anual del 2021 presentat aquest dimarts al matí a la casa abacial és clar pel que fa a la vulnerabilitat: ni tenir feina ni ser propietari d’un habitatge et lliuren de la pobresa. Tot i això, hi ha perfils més vulnerables: les dones, persones sense parella, amb lloguer o relloguer i situació irregular. Ho ha advertit Meritxell Pineda, tècnica referent de Càritas Sant Cugat, a la presentació de l’informe.

Els àpats, el principal servei i indicador de vulnerabilitat

El rebost –repartiment d’un complement alimentari bàsic– és el servei que més persones van fer servir, en total 1.570 persones, un 81,5% van ser derivades directament des dels serveis socials municipals. Durant el 2021 es van entregar 7.158 lots d’ajuda alimentària. A més, 33 famílies es van beneficiar dels lots d’alimentació per a nadons. Tot i que el servei va costar 62.800 euros, es van entregar lots per un valor superior als 420.000 euros gràcies als donatius.

L’ajut a l’alimentació és un dels principals indicadors de pobresa ja que mostra la carestia de productes de primera necessitat. Però Marlés adverteix que el projecte corre el risc de perdre finançament europeu, que ha rebaixat gradualment les aportacions, motiu pel qual proposa revisar el conveni amb l’Ajuntament si els serveis socials segueixen derivant persones a aquest servei. Tampoc descarta donar un nou impulsa a la campanya 800x10, amb la qual pretenen aconseguir 800 donants de 10 euros mensuals.

A més del rebost, Càritas també té un servei de menjador social que durant tot el 2021 van utilitzar 42 persones. Van servir 3.882 àpats per un valor de més de 14.000 euros en conjunt. El rebost i el menjador social comparteixen espai al carrer Orient, un local que suposa un cost de gairebé 22.000 euros anuals per a la Parròquia.

Dos projectes nous

La presentació de l’informe anuals de Càritas ha servit també per anunciar que l’any passat es va iniciar un nou curs d’atenció domiciliària, una adaptació de l’antic talleret per a mares i infants. El nou servei, en tractar-se d’una reconversió, no ha suposat cap revisió del conveni amb l’Ajuntament però sí un canvi de mirada. Amb aquest, 39 persones van fer un curs per aprendre a fer atenció a persones grans i infants i altres tasques de la llar per poder treballar a les llars. Cal tenir en compte que el servei d’intermediació laboral de l’entitat va aconseguir 32 contractes al 2021, 22 de les quals eren al servei domèstic.

Paral·lelament aquest any es posarà en marxa un nou projecte: el pis de dones. Es tracta d’un pis compartit pensat per a tres unitats familiars en què les dones amb necessitat habitacional puguin tenir un espai de sortida de l’infrahabitatge que els doni estabilitat. Eva Llinàs, coordinadora parroquial de Càritas, ha anunciat que es farà en col·laboració amb l’Ajuntament, a qui demanen un pis de Promusa i la col·laboració en el pagament del lloguer. El defensa com un projecte important tenint en compte que més de la meitat de les persones ateses per Càritas són dones i un 20% són famílies monoparentals.

El projecte del pis de dones s’emmiralla en el pis d’homes ja existent, un servei de resposta habitacional i espai d’estabilitat que al 2021 han utilitzat tres homes usuaris del menjador. Llinàs es congratula de la sortida d’alguns que han aprofitat aquest espai d’estabilitat per formar-se i trobar una feina –ho a exemplificat amb un testimoni en vídeo– però també per garantir un espai de suport emocional i acompanyament vital, fins i tot d’acompanyament en el final de la vida en el cas d’un usuari que va morir per malaltia.

Altres indicadors

L’informe de Càritas –pots descarregar-te el resum al peu de l’article– també recull els indicadors d’altres serveis com ara els 9 participants a l’hort solidari, les 179 persones ateses al programa d’itinerari formatiu per a la inserció laboral, les 86 al diagnòstic laboral, les 49 del curs d’orientació laboral, les 15 que han fet el taller d’informàtica, les 19 que han fet formacions específiques, les 10 que han acudit als espais d’acompanyament en la recerca de feina, les 21 del grup de conversa, les 5 del d’alfabetització i els 13 infants que han participat al programa d’acompanyament educatiu.

La memòria també recull que la campanya de recollida de joguines per Nadal va permetre que 258 infants tinguessin regal de Reis. Tot plegat gràcies als donatius i a la tasca voluntària de 236 persones voluntàries, coordinades per un equip de tres professionals de Càritas Diocesana i d’un professional de la Parròquia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article