Carles Mercader: “A l’AFA ens és igual on fiquin la Mirada però que la facin!”

Les famílies de la Mirada temen que el curs vinent no pugui començar amb normalitat tot i les declaracions de la regidora d’Educació

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Drets

Carles Mercader, membre de l'AFA, al davant d'uns dels mòduls de la Mirada
Carles Mercader, membre de l'AFA, al davant d'uns dels mòduls de la Mirada | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fa dues setmanes l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de la Mirada va emetre un comunicat advertint que el curs vinent podria començar sense els nous mòduls instal·lats, un escrit que va ser respost per la regidora d’Educació, Pilar Gorina, al Ple del dilluns següent tot dient que no hi havia motius per creure que les noves mesures de la provisionalitat de l’escola en mòduls no estarien operatives abans del curs vinent. Però l’AFA en té dubtes mentre segueix amb interès els tràmits per fer el nou edifici, amb un recurs judicial en contra de la modificació urbanística i l’anunci d’un segon recurs en contra de l’aprovació del projecte. Carles Mercader, president de l’AFA, atén elCugatenc per parlar de la situació de la Mirada.

Arran del vostre comunicat, la regidora diu que no hi ha motius per preocupar-se.

– Nosaltres volíem dates concretes i per escrit. Sempre rebem comentaris perquè no ens preocupem però portem un retard de set anys en la construcció de l’escola i hem viscut retards en les instal·lacions de mòduls. Ara mateix instal·len uns jocs infantils que eren la darrera actuació a fer. Com que no hi ha un ordre ni unes pautes concretes, tenim la sensació que el 5 de setembre potser els infants de primària no començaran l’escola amb normalitat.

El més urgent són els mòduls?

– Sí perquè s’han d’instal·lar per acollir més infants. Si es retarda, es pot allargar més enllà del 5 de setembre.

I reivindiqueu tenir una pista i més pati.

– Els nous mòduls es menjaran la meitat del pati que tenim i només quedaran uns 500 metres quadrats. L’Ajuntament té el compromís de posar una tanca al parc del davant. No ens fa por perquè és una actuació senzilla però forma part d’un parquet més ampli.

També es fa ús de la Zona Esportiva Municipal de la Guinardera.

– És un cost per a l’Ajuntament i per al Departament, almenys fins que tinguem la pista esportiva davant de l’escola. Aquí no tenim gimnàs, auditori ni aules amples.

Tampoc teniu cuina.

– I això és un sobrecost per a les famílies ja que es cuina a dues altres escoles i s’ha de portar el menjar fins aquí. L’Ajuntament té el compromís d’assumir la diferència respecte el preu màxim fixat pel Departament (6,33 euros) però no saben la fórmula. Teòricament ningú hauria de pagar més d’aquest màxim. El sobrecost ha vingut a mesura que han crescut el nombre de menús.

Esteu satisfets amb la comissió de seguiment creada per l’Ajuntament?

– Bé, podria ser millor. Haurien de fer-se reunions mensuals però l’Ajuntament només en fa quan diu que hi ha novetats. Ells marquen la pauta. Està molt bé que ens diguin que assumiran certes coses però ens haurien de dir com. A nosaltres no ens correspon saber la vessant tècnica. Som pares voluntaris que dediquem una part del nostre temps a aquest afer, a ser propositius i avançar-nos als problemes.

Les famílies participen a la comissió de seguiment creada per l'Ajuntament | Jordi Pascual Mollá

Mentrestant, la construcció del nou edifici troba entrebancs, amb recursos d’entitats ecologistes i també d’altres com el concurs que va quedar desert. Ha estat un encert canviar l’emplaçament?

– No perquè ha donat més problemes. Ara bé, no podem valorar si haver construït una pantalla acústica o qualsevol altre element al costat de la via de Renfe hauria servit per evitar el canvi. De vegades hi ha massa picabaralles de partits i pocs consensos de ciutat. Si la Mirada és un projecte de ciutat, tots els partits hi han d’estar d’acord des de l’inici. És un projecte necessari a un barri que ha crescut molt. No és discutible.

Però un altre canvi d’emplaçament suposaria segurament un nou retard.

– Per això quan hem parlat amb les associacions que volen tornar a començar de zero els diem que no podem pretendre canviar d’emplaçament cada tres anys i voler una escola pública de qualitat. Ja sé que tothom vol espais verds, i Sant Cugat en té molts, però aquesta és una zona destinada a equipaments. A Volpelleres també hi havia camps i ara són edificis. Hem de ser més empàtics.

Per tant, no hi ha cap possibilitat d’entesa amb les entitats que s’oposen a la modificació urbanística que permet que aquella parcel·la sigui per a equipaments?

– És que nosaltres no tenim res a dir sobre l’emplaçament. Ens és igual on fiquin la Mirada però que la facin! Com que no decidim, no tenim res a dir. Als col·lectius només els diem que les actuacions que fan i que suposen un nou retard són un pal a les rodes que es podrien estalviar. Si tenen alguna aportació per millorar el projecte, fantàstic!

Però ho fan perquè s’oposen a l’emplaçament triat tot al·legant criteris ambientals.

– És aquest el moment o s’hauria d’haver fet fa anys? Ara ja hi ha un projecte definitiu, un canvi d’emplaçament i s’hi han invertit més de 600.000 euros.

Temeu que el recurs contra la modificació urbanística i el que han anunciat en contra de l’aprovació projecte puguin suposar un retard més, sobretot si s’accepten les mesures cautelars?

– Tot és opinable. Els jutges han de treballar amb les seves lògiques. En qualsevol cas, és una necessitat social i la proposta s’ha fet seguint les normes urbanístiques i els tràmits corresponents. Si l’Ajuntament ha fet bé la feina, no hauria d’haver cap retard més.

També va haver un altre tipus de retard: el concurs per licitar les obres que va quedar desert i ha calgut repetir-lo. Com vau rebre la notícia?

– Malament perquè ja ho havíem advertit a les reunions de seguiment. La resposta van ser certs riures. Ara ja hem vist com ha anat i esperem que amb la modificació aplicada no quedi desert. Confio que hauran parlat amb empreses perquè no ens torni a passar el mateix.

Al Consell de Barri del Centre-Oest heu demanat la pacificació de l’entorn escolar del futur edifici. Penseu a futur.

– Es treballa massa de manera reactiva però nosaltres ens volem avançar. Si l’escola ha d’anar allà, ja tenim un equip pensant com ha de ser aquella zona perquè sigui més agradable. Anticipar-se als problemes sempre és millor. A més, ja veiem que hi ha escoles de la ciutat que pacifiquen el seu entorn.

També heu posat en valor la relació del centre amb el bosc de Volpelleres.

– Tenim una comissió de medi ambient i la majoria de les famílies implicades a l’AFA som molt ecologistes. Què millor per a una zona boscosa que tenir una escola instal·lada amb una metodologia i un programa com els de la Mirada? No tenim un projecte clàssic sinó un que encaixarà molt bé en aquell espai més rústic.

És un projecte educatiu que us fa atractius més enllà de Volpelleres. Amb el canvi de zonificació escolar ja no és tan fàcil que vingui gent d’altres barris.

– Bé, aquí tenim alumnes d’altres barris i també d’altres municipis. És evident que el projecte de la Mirada és molt atractiu per a les famílies, per això sempre tenim una demanda alta. A més, està prevista com l’escola més gran de Sant Cugat, amb tres línies. Ens hem de sentir satisfets.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article