La tercera edició de Lumínic està a punt per a la inauguració amb 16 exposicions

L’equip impulsor reivindica el creixement del festival, que arriba a la tercera edició amb 14 espais i 18 activitats

per Mariano Martínez

Cultura

Exposició del Lumínic a l'edició anterior a la sala Capitular del Monestir
Exposició del Lumínic a l'edició anterior a la sala Capitular del Monestir | Lali Puig
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

S'ultimen els últims detalls del Lumínic 2022, la tercera edició del festival de fotografia de Sant Cugat, que aquest any traspassarà les fronteres del nostre municipi. Des de l’11 de juny fins el 17 de juliol els santcugatencs podran contemplar l'obra de 55 artistes internacionals, destacats fotògrafs d'arreu del món.

Per parlar del Lumínic 22 ens trobem al Monestir amb el Marc Vidal, un dels tres comissaris i organitzadors del festival. L'equip de Lumínic el completen l'Amanda Bernal i el Bernat Millet. El Marc ens explica que aquest any la mostra fotogràfica tindrà seus fora de Sant Cugat gràcies a l'acord amb les Galeries d'Art de Catalunya (GAC). A les mateixes dates que a Sant Cugat, a altres localitats (Lleida, Reus i Barcelona), 12 galeries obriran exposicions de fotografia amb el suport de Lumínic, que posa la seva xarxa organitzativa i experiència per fomentar l'art de la fotografia en general. A la vegada que s'aconsegueix més ressò del festival fotogràfic de Sant Cugat.

La mostra d'aquest any comptarà amb 14 espais, on es desenvoluparan 18 activitats i es podrà contemplar l'obra de 55 artistes en 16 exposicions. Els locals de les exposicions són diversos: la Biblioteca Gabriel Ferrater, la seu de l'Ateneu, el Monestir, la Rambla del Celler o el Centre d'Art Maristany.

La gestació d’un festival de fotografia a la nostra ciutat

Al 2018 l'Ajuntament va rebre tres propostes per realitzar una mostra fotogràfica a la nostra ciutat. L'equip municipal va demanar que els tres equips es coordinessin i presentessin un projecte comú. El resultat va ser el primer Lumínic a l'any 2019.

El Marc és historiador de l'art i fotògraf professional al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Quin és l'origen de fer un estival de fotografia a Sant Cugat? “Com fotògraf i com aficionat he anat moltes vegades als festivals que es fan a França, on la fotografia està plenament considerada com art, i vam elaborar un projecte de festival fotogràfic per casa nostra”.

– Quins són els referents del vostre projecte?

– El referent principal és Arlès, al sud de França, que va per la 40a edició i que l’any passat va organitzar 40 exposicions. També hi ha el festival de Perpinyà, molt potent.

– Aquí es valora suficientment la fotografia artística?

– No del tot, però s'ha de dir que els últims 10 anys es va notant un lent augment del interès per les exposicions de fotografia i per la fotografia creativa en si.

– Encara que el festival de Sant Cugat és molt jove, he notat en aquesta curta vida una evolució positiva.

– I tant. L’any passat es vam comptabilitzar una assistència al voltant dels 37.000 visitants. I Lumínic ja comença a ser conegut a nivell nacional. I una altra prova és, aquest any, l'extensió fora de Sant Cugat.

Però la plataforma Lumínic no es limita a l'organització de la mostra fotogràfica, encara que és la part més visible. “Nosaltres també hem creat una galeria virtual de fotografia, on comercialitzen l'obra d'un grup d'artistes que tenim en cartera. A més, tenim una editorial amb l’objetiu que siguin llibres ben editats i a preus assequibles. Fins ara hi ha dos llibres editats, que es presentaran en aquesta edició”.

“I una altra activitat, iniciada aquest curs, és la col·laboració amb el món educatiu, concretament a l'institut Leonardo de Vinci, on hem fet tres tallers de fotografia aplicada a les matemàtiques a 2on d'ESO. Cada taller consta de 8 sessions on treballem primer els conceptes bàsics de la fotografia i després passem a les matemàtiques, línies paral·leles, punts de fuga...”

El títol de la convocatòria d'aquest any és (N0) Límits, “que es pot interpretar de moltes maneres. Aquí deixem que cada autor faci el treball d'interpretació i introspecció, que cada un ho traslladi a uns paràmetres on encaixi la seva obra. És un títol versàtil i obert”.

I a l'entrada del Monestir ja podem veure una de les obres d'aquest any, les fotografies de Ludwig Nikulski.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article