L’EMD ha revertit els acords recorreguts a Antifrau

Resta pendent un informe de la Diputació sobre un complement salarial i la resolució del Tribunal Català de Contractes per l’adjudicació de l’assessorament jurídic en urbanisme

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

L'arribada del nou secretari-interventor ha estat clau per revertir alguns dels acords presos a l'EMD
L'arribada del nou secretari-interventor ha estat clau per revertir alguns dels acords presos a l'EMD | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’entrada del nou secretari-interventor ha suposat posar ordre a alguns dels afers presumptament irregulars que han marcat la política valldoreixenca durant els darrers mesos. El complement salarial de la tècnica de comerç i el nou organigrama polític, recorreguts per la CUP-PC a l’Oficina Antifrau, han estat fets enrere en compliment de la moció que els cupaires van presentar al novembre, el primer Ple amb el nou secretari-interventor, i que va ser aprovada per unanimitat.

Fonts de l’EMD confirmen a aquest diari que l’aprovació de la moció i posteriorment de l’acta de la sessió plenària suposa el compliment dels acords de la proposta. D’aquesta manera, des de l’aprovació de l’acta al desembre, l’organigrama queda anul·lat i l’acord del complement salarial també, a l’espera que la Diputació emeti l’informe que es van comprometre a demanar. En cas que l’informe sigui desfavorable, el govern haurà de fer una revisió d’ofici dels sous, suspenent-los cautelarment i traient definitivament el complement que havia generat la polèmica.

Només un dels aspectes apuntats pels cupaires a l’Oficina Antifrau està pendent de resoldre’s: l’adjudicació del concurs públic d’un contracte d’assessorament jurídic en urbanisme. Aquest afer va generar debat ja a l'aprovació de la modificació pressupostària amb què es feia la reserva de 48.800 euros per a aquest contracte, moment en què ERC-MES i CUP-PC van anunciar la presentació d’al·legacions. Posteriorment l’inici del procés de contractació també va ser al·legat per un tècnic de la casa, que finalment va elevar l’afer al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

L’objectiu de la contractació era que l’EMD tingués un assessorament jurídic i per als contenciosos en matèria d’urbanisme. Nucli Advocats va guanyar el concurs amb una oferta econòmica de 48.000 euros (amb IVA). És una empresa on treballa un advocat que ja havia treballat per a l’EMD i que havia participat a les llistes de Junts, una proximitat política que explica bona part del recel al voltant del contracte. Però tot i l’adjudicació, el contracte no s’ha arribat a formalitzar a l’espera de la resolució del Tribunal Català de Contractes.

El complement de la tècnica de comerç

El complement de la polèmica va ser aprovat al setembre del 2021 amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat - Valldoreix i l’abstenció Ciutadans. Es tractava de 5.724,04 euros bruts anuals que el govern defensava dient que solucionaria un error històric. L’oposició d’esquerres (ERC-MES, CUP-PC i PSC) va recordar que un informe de la Diputació del 2017 deixava per escrit que les funcions afegides al càrrec de la tècnica de comerç no suposaven un increment salarial. Un tècnic de l’EMD també va presentar al·legacions en contra de l’acord.

Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, ha portat l'afer a l'Oficina Antifrau | Jordi Pascual Mollá

El centre del debat va ser que aquest punt es va preparar i portar a votació al Ple quan la tècnica de comerç exercia de secretària-interventora accidental entre la jubilació de l’anterior i la incorporació del seu substitut. L’oposició d’esquerres va denunciar que la tècnica no hauria d’haver participat a les reunions en què es tractava un afer que la beneficiava directament i també van posar en dubte l’assessoria externa contractada per preparar l’informe que justificava el complement.

L’acord es va prendre cometent un error de forma ja que l’abstenció de Ciutadans suposava un empat de vots favorables i contraris que hauria d’haver activat una segona ronda de votació en què, si es mantenia l’empat, ja es podia comptabilitzar el vot de qualitat del president. Això van detectar ERC-MES, CUP-PC i PSC en una estratègia per anul·lar els acords a l’espera del nou secretari-interventor, que finalment es va incorporar al Ple següent. Però el govern va portar de nou el complement a votació, aprovant-se novament i de manera definitiva a l’octubre.

Al novembre tot va canviar perquè el nou secretari-interventor estava disposat a revisar el procés, motiu pel qual la proposta de la CUP-PC demanava aturar l’acord i demanar un informe a la Diputació que encara està per arribar. Llavors la sotspresidenta, Susana Herrada, va defensar que s’havien seguit criteris tècnics i jurídics però va demanar disculpes “si ens vam equivocar”. El vocal cupaire, Ferran Margineda, va insistir en la possible presentació d’un recurs a l’Oficina Antifrau, com ja va ser al setembre amb l’aprovació del complement.

L’organigrama

La moció del novembre també deixava sense efecte la modificació de l’organigrama polític i tècnic aprovat al juliol amb els vots favorables de Junts i l’abstenció de la vocal socialista, Susanna Casta, que posteriorment va reconèixer l’error de no haver-se oposat a aquest punt. És sobre aquest organigrama que es justificava el complement de destí de la tècnica tot i que en aquell moment el debat es va centrar en el canvi polític, que bàsicament formalitzava la creació de sotspresidències com un paral·lelisme amb les tinences d’alcaldia dels ajuntaments.

L’Oficina Antifrau accepta el recurs de la CUP-PC

Tot i que inicialment tota l’oposició d’esquerres havia advertit de la possible presentació d’un recurs a l’Oficina Antifrau, l’arribada del nou secretari-interventor i l’aprovació de la moció amb què es revertien els acords de l’organigrama i del complement salarial van fer que ERC-MES i PSC es despengessin de la proposta.

Finalment només la CUP-PC va formalitzar el recurs, acceptat a tràmit per Antifrau a l’abril. L’EMD resta pendent, per tant, de la investigació iniciada per l’Oficina sobre uns afers que majoritàriament han estat revertits. “L’inici d’aquestes actuacions no prejutja els fets denunciats ni representa la presa de posició inicial de l’Oficina Antifrau”, apunta la comunicació en què es notifica l’acceptació a tràmit de la denúncia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article