L’Ateneu Cooperatiu celebra cinc anys de vida en què ha creat 214 llocs de treball

El balanç ha servit per analitzar l’estat de l’economia social i solidària a la comarca, en plena aposta per potenciar els pols cooperatius de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat

per Jordi Pascual Mollá

Economia social i solidària

Visita del secretari general a Sant Cugat
Visita del secretari general a Sant Cugat | Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

38 cooperatives i 214 llocs de treball. Aquest és el balanç global de l’acció realitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental d’ençà la seva creació ara fa cinc anys. Així ho van donar a conèixer la setmana passada en una roda de premsa que va servir per fer balanç del projecte i, amb el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, conèixer el moment d’aquest model econòmic a la comarca.

Va ser una ocasió que va permetre reivindicar els pols cooperatius nascuts a Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, amb visites de Vidal a tots tres municipis. En el cas santcugatenc, Vidal va visitar una de les seus de la Politja –el pol local– al CRITT de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, on va intervenir Joan Puigdomènech, secretari acadèmic i membre de l’equip directiu de l’escola, tot reivindicant la importància de vincular el món cooperatiu i l’acadèmic com una estratègia per crear sinergies més enllà dels models d’empresa tradicionals.

A la reunió també hi van acudir membres de cinc de les entitats que conformen la Politja: Arqbag, Cíclica, Pol·len Edicions, la Sembra, elCugatenc i Cal Temerari, aquesta darrera com a segona seu del pol cooperatiu santcugatenc. La Politja, que ha començat l’activitat aquest mateix curs després d’uns anys d’arrencada, va explicar a Vidal que tot just es comencen a preparar els primers projectes d’intercooperació mentre s’intenten sumar noves entitats i fer incidència en les polítiques públiques com a interlocutor reconegut per l’Ajuntament en espais com el procés participatiu per l’elaboració del Pla Director d’Economia Social i Solidària o la taula d’economia social i solidària.

Just la setmana anterior diversos membres de la Politja van participar en una trobada per conèixer les experiències dels pols cooperatius de Sabadell i de Terrassa, que es troben en moments molt diferents. Els primers treballen per adaptar un local al centre de la ciutat on podran tenir espais de treball però també de llibreria i d’actes. Els segons hores d’ara es troben en una fase incipient. Tots tres coincideixen en la necessitat de teixir aliances comarcals per potenciar l’economia social i solidària més enllà de cada municipi.

Tot i que els pols cooperatius són independents de l’Ateneu Cooperatiu, hi tenen vincle per dues bandes. D’una banda, algunes de les entitats promotores de l’Ateneu també ho són dels pols cooperatius. D’altra, el propi Ateneu té una línia de treball per promoure, consolidar i enxarxar els pols cooperatius que sorgeixen al territori.

Roda de premsa de presentació del balanç de l'Ateneu Cooperatiu | Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental

Cinc anys d’una aposta de la Generalitat

Els Ateneus Cooperatius neixen com una línia de la direcció general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives per difondre una xarxa d’ateneus encarregats de fer accions que promoguin aquest model econòmic arreu del territori. En forma de subvenció per desenvolupar accions concretes, a la nostra comarca s’estructura en tres potes on radiquen les entitats promotores (Sabadell, Terrassa i Sant Cugat).

Actualment les entitats santcugatenques són Arqbag i Pol·len Edicions tot i que hi ha altres entitats que participen a projectes concrets com Cal Temerari o l’Ortiga, a més d’altres que es troben a l’entorn fent treball en xarxa. La iniciativa també té la participació dels ajuntaments de Ripollet, Terrassa, Sant Cugat, Palau-solità i Plegamans i Sant Quirze.

Els impulsors de l’ateneu vallesà calculen que durant els darrers cinc anys han arribat a 6.600 persones entre acompanyaments, formacions, sensibilització i altres esdeveniments. 115 dels 214 llocs de treball creats han estat a projectes ja existents que han rebut l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu, que s’ha centrat en línies estratègiques: habitatge, sobirania alimentària, mobilitat, consum conscient, cultura cooperativa i interseccionalitats.

Els impulsors comarcals posen en valor que la Generalitat mantingui aquest programa i que hagi passat a ser triennal, el que ha de permetre teixir una estratègia més completa que amb les convocatòries anuals anteriors. Durant els darrers cinc anys també han canviat les entitats promotores, sumant més persones de nous sectors, un factor que consideren clau per al creixement de la iniciativa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article