El Grup d'Estudis Locals presenta el número 54 de Gausac

La revista recull articles sobre el Club Muntanyenc, Antonio Cervantes Candalija o la compra de la Domus del Vel Fortitudine de Canals, entre d’altres

per Mariano Martínez

Cultura

Presentació de la revista aquest dijous a la Casa de Cultura
Presentació de la revista aquest dijous a la Casa de Cultura
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Grup d’Estudis Locals ha presentat el número 54 de la revista GAUSAC, corresponent a l’any 2021. Ho ha fet aquest dijous a un acte a la Casa de Cultura on Jordi Casas, president de l’entitat, ha comenta entre altres assumptes que estan aconseguint recuperar els temps, treure la revista a començament d'any. La recomposició del Consell Editorial, que s'ha ampliat, i que arranca el funcionament del Consell Assessor, es compon de nou dones i nou homes. El GEL va ser la primera entitat en firmar un conveni amb l'Ajuntament, un grup que havia tingut els seus inicis a l'any 91.

La portada

La imatge de la portada d'aquest número es titula Abraçada i és de l’aquarel·lista local Joan López. L'obra recull un petit detall d'un carrer qualsevol, la part de sota d’un antic pal de la llum agafat a una peça de formigó que la sustenta. L'autor explica que sempre li han interessat els petit detalls dels carrers, objectes o racons mínims, a vegades inútils o fora de servei, coses que potser estan per llançar. I continua el Joan: “Com que tenia llibertat plena per presentar l'obra que jo volgués, vaig escollir aquesta, que té un cert valor sentimental. Aquesta aquarel·la és un detall d'un carrer de Villamanta, localitat a prop de Madrid, on la meva dona hi va passar la infantesa”. El títol vol recollir les ganes que hi ha de recuperar hàbits anteriors a la pandèmia.

Cal dir que l'aquarel·la té l'empremta de Joan López, saturació del pigment, marcat realisme i la inclinació per detalls que a vegades passen desapercebudes.

El sumari

Domènec Miquel, director de la revista, va aprofitar la presentació per fer una detallada enumeració del sumari del present número. Cal destacar:

– Un llarg article sobre el Club Muntanyenc, agafant com referència Ernest Auladell, president els anys 1949-1957; de Jaume Cifuentes. L'autor explica que aquest treball intenta esclarir i fer justícia de la figura d’Auladell, maltractada a un llibre sobre la història del club, 50 anys del Club Muntanyenc Sant Cugat 1944-1994, que fa referència al suposat paper d'home de palla del clero. I aprofita per destacar la importància i el pes del club, com es va independitzar a l'any 1963 del Club Montañés Barcelonés, quan altres club locals van fer aquest pas amb la democràcia. L'article destaca també la implicació amb el poble, amb les festes i la promoció de les activitats esportives i culturals.

Memòries d'un migrant a Sant Cugat: Antonio Cervantes Candalija. La presentació d'aquestes memòries coincideixen amb el centenari de la derrota del exèrcit espanyol a Annual (Marroc) a mans de les tribus rifenyes del cabdill Abd el-Krim. I aquí ve a la memòria com es formaven aquestes tropes, el cansament del poble, que posava els morts, la Setmana Tràgica de Barcelona... Antonio Cervantes no va estar a Annual, però si a l’anomenada guerra d'Àfrica, entre 1913 i 1916. La família del protagonista ha aprofitat el centenari de la derrota per fer públiques unes memòries, inèdites fins ara. Una vida interessant. Cap d'infermeria a la guerra, guarda civil després, pas previ a aquella època per poder entrar finalment al cos de correus, concretament a Sabadell.

La compra de la Domus del Vel Fortitudine de Canals (1306). Domènec Miquel, l'autor de l'article, buscant informació sobre un altre tema, es va trobar un document que parlava de la compra del Domus per part de l'abat Pons Burguet i va decidir examinar el procés d'expansió de l'alou monàstic. Aquí també troba el relat de guerres i les estratègies defensives, els almoràvits i els cristians una altra vegada, però en aquesta ocasió molts segles enrere.

– A Documents cal destacar una proposta per la catalogació, conservació, creixement i difusió del Patrimoni Cultural santcugatenc i l'anunci que la revista organitzarà al final d'any una sèrie de conferències sobre l'estat del patrimoni històric local.

– I a Ressenyes, un article d’Imma Pueyo, Màscares, de Xavier Costa, amb motiu d'una exposició antològica que va fer a l'antiga estació dels Ferrocarrils Catalans de Rubí. Xavier és un escultor que ha tingut estudi a Sant Cugat més de 25 anys i que ha migrat a Rubí buscant nou estudi. Les raons? Les mateixes que han portat a la Tatiana Blanqué i a altres artistes de Sant Cugat, a buscar “refugi” fora dels límits del nostre municipi.

La cloenda

Jordi Casas va cloure l’acte: “I ara hauria d’intervenir l'autoritat municipal, però no n’hi ha cap present, així que invito Alba Rodríguez que surti i tanqui l'acte”. La directora en funcions de Museus de Sant Cugat va explicar les raons d'aquesta absència i de l'encàrrec d'Esther Madrona de transmetre el suport de l'Ajuntament a la labor que la revista i el desig de que continuïn treballant en aquesta línia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article