Acaba l’intercanvi de cartes de l’EMD i l’Ajuntament: “Ara ja no hi ha excusa per no urbanitzar l’avinguda Baixador”

L’EMD reconeix que és l’administració competent per aprovar al projecte després d’una resolució de la Junta de Govern de l’Ajuntament

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

El veïnat de l'avinguda Baixador va acudir a les audiències públiques de Valldoreix i Sant Cugat per pressionar els governs
El veïnat de l'avinguda Baixador va acudir a les audiències públiques de Valldoreix i Sant Cugat per pressionar els governs | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El dijous passat l’EMD de Valldoreix va publicar un comunicat en què notificava la recepció d’una resolució de la Junta de Govern de l’Ajuntament en què es reconeix l’administració valldoreixenca com a competent per aprovar el projecte d’urbanització de l’avinguda Baixador: “L’EMD es felicita que aquest escull s’hagi pogut superar i agraeix a l’Ajuntament de Sant Cugat que hagi maniobrat per desbloquejar la urbanització de l’avinguda del Baixador”. S’acaba així un intercanvi de retrets, en forma de cartes durant el darrer mes, i s’obre la porta al desbloqueig de la situació.

La Junta de Veïns de l’EMD va aprovar al març del 2021 una resolució per demanar a l’Ajuntament l’inici del tràmit per urbanitzar l’avinguda, una votació que va tenir el suport de Junts per Valldoreix, ERC-MES, CUP-PC i PSC, i l’abstenció de Ciutadans. Valldoreix posava així la directa en la urbanització del carrer, pendent des que es van eliminar les torres d’alta tensió al 2015.

Va ser una arrencada de cavall i una parada d’ase perquè després d’aquell acord tot es va estancar perquè l’Ajuntament no era l’administració competent per tramitar el projecte per molt que hagi estat l’encarregada de contractar l’equip redactor. L’oposició valldoreixenca insistia que l’EMD era la competent, un fet del qual també era conscient l’Associació de Veïns de l’avinguda Baixador: “Però l’EMD volia tenir-ho documentat per escrit perquè l’equip tècnic ho tingués clar”, afegeix una representant veïnal.

La resposta de l’Ajuntament no va arribar, en forma de carta de l’alcaldessa, Mireia Ingla, fins el passat 16 de maig d’aquest any, més d’un any després de l’aprovació al Ple de l’EMD: “Com sabeu, la clàusula primera del Conveni de distribució i coordinació de l’exercici de les competències entre el municipi de Sant Cugat del Vallès i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix disposa que són competències delegades, entre d’altres: ‘Aprovació d’estudis de detall, de projectes d’urbanització i d’obres ordinàries’”.

L’escrit de l’alcaldessa, que va arribar poc després d’una reunió amb l’entitat veïnal i el mateix dia que l’associació es va personar a l’Audiència pública per pressionar el govern municipal, no va ser ben rebut pel govern valldoreixenc. El president Josep Puig va respondre pocs dies després a l’Audiència pública de l’EMD, on també van acudir representants veïnals: “La carta de l’alcaldessa no té cap tipus de valor perquè és un document no oficial”.

Ha calgut una nova comunicació, en aquest cas una resolució de la Junta de Govern de Sant Cugat, perquè Puig canviés de parer. És una resolució del 31 de maig en què es denegava la sol·licitud feta per l’EMD ara fa més d’un any, tot indicant que la competència és de Valldoreix i oferint la col·laboració de l’Ajuntament per a la tramitació i l’execució d’obres. També s’apunta que l’Ajuntament no pot aprovar el projecte perquè l’avinguda, tal com s’ha dissenyat en base a les aportacions del veïnat, no tindrà un pes elevat a la xarxa bàsica de vialitat.

El comunicat de l’EMD amb què es tanca la disputa acaba jugant amb les paraules ja que, d’una banda, diu que “la Junta de Govern Local reconeix a l’EMD de Valldoreix com l’administració competent per tramitar i executar el projecte” i, d’altra, diu que la comunicació ve de “l’administració que ostenta les competències en matèria de plantejament urbanístic”. Totes dues afirmacions són certes perquè la competència de plantejament urbanístic no és la mateixa que la d’aprovació de projectes d’urbanització. Al comunicat també agraeixen la voluntat de col·laboració expressada pel govern santcugatenc a la resolució de la Junta de Govern.

El veïnat davant del tancament de la disputa

L’Associació de Veïns es desmarca de la disputa tot dient que en tot moment han estat conscients que la competència per aprovar el projecte és de l’EMD, tot i que no entenen per què la resposta a la petició de l’administració valldoreixenca s’ha demorat un any: “El que ens sap greu és que les administracions es barallin durant un any perquè des de l’EMD es va dir que no era la seva competència”.

En qualsevol cas, “ara ja no hi ha excusa”, diu una representant veïnal que adverteix que el retard segueix vigent, “ens havien dit que la setmana passada ens entregarien el projecte amb les modificacions que havíem demanat i encara no hem rebut res tot i que ens consta que el president ha fet un requeriment a l’equip redactor”. Part de l’interrogant és si finalment l’equip redactor incorporarà els 10 punts a modificar que havia proposat l’entitat veïnal o només els quatre que van advertir que l’EMD estava disposada a acceptar. Tot i això, al darrer Ple el president Puig va assegurar que el representant tècnic del veïnat, Francesc Serra, estava negociant els 10 punts a les reunions amb l’equip redactor.

Des de l’entitat consideren que el canvi de paradigma ha estat marcat per la pressió política que han exercit amb escrits i presència als Plens de Valldoreix i Sant Cugat. També consideren que l’arribada del nou secretari-interventor ha estat clau per agilitzar el tràmit, satisfets també de la reversió dels acords polèmics recorreguts a l’Oficina Antifrau per part de la CUP-PC, especialment el complement salarial de la tècnica de comerç, que es va aprovar quan ella exercia de secretària-interventora accidental. Esperen que l’actuació d’Antifrau serveixi per esclarir altres afers de l’àmbit d’urbanisme que han criticat de la mà d’altres entitats veïnals de la vila.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article