El conveni del Ragull Centre arriba als tribunals arran d’un recurs de Junts

El grup municipal ha demanat mesures cautelars per intentar aturar el projecte fins que hi hagi una sentència

per Jordi Pascual Mollá

Política

El conveni ha incorporat modificacions entre l'aprovació inicial i definitiva
El conveni ha incorporat modificacions entre l'aprovació inicial i definitiva | Lali Puig
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El conveni entre l’Ajuntament i la farmacèutica Ferrer que posa les bases del Ragull Centre –la centralitat urbana amb 72 habitatges, 3.500 metres quadrats de zona comercial i una plaça pública– ha arribat a judici després que s’hagi admès a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat pel grup municipal de Junts per Sant Cugat. Així ho han donat a conèixer aquest dimarts en una roda de premsa en què han incidit en l’oposició que mantenen a la proposta urbanística des que es va presentar ara fa més d’un any.

El conveni va ser aprovat definitivament al febrer amb els vots favorables dels tres partits del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i els contraris de l’oposició (Junts i Ciutadans) tot i haver-se modificat alguns dels aspectes més polèmics de la proposta, com ara passar d’edificis de planta baixa + 10 a planta baixa +7. Però els canvis no van acontentar l’oposició i tampoc la Plataforma Aturem el Ragull Centre, que segueixen apuntant a altres aspectes com el model de ciutat o la requalificació de sòl industrial al polígon de Can Magí per fer aquesta operació urbanística.

Fonts de la plataforma expliquen que la seva voluntat era presentar un recurs contenciós administratiu però no podien assumir-ho pel cost econòmic i l'obligació de constituir-se en associació. Davant de l'anunci de Junts, restaran a l'expectativa de la resolució. El grup municipal ha demanat mesures cautelars per intentar que se suspengui el conveni fins que hi hagi una resolució judicial però hores d’ara el jutge encara ha de dirimir si les accepta. Amb l’admissió a tràmit hauran de començar a entregar la documentació i calculen que tot el procés judicial es podria allargar dos anys i encara més enllà si es presenten recursos a instàncies superiors un cop hi hagi la primera sentència.

Les claus del recurs

Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, considera que la proposta del Ragull Centre és contrària a l’interès públic de la ciutat tot i que el govern la defensi com una forma de crear més habitatge assequible i una nova centralitat, donant ús a una parcel·la industrial que porta anys sense cap activitat implantada. Tot qualificant la proposta de “barrabassada urbanística”, Fortuny ha assegurat que l’expedient està ple d’irregularitats: “No se sustenta sobre cap informe econòmic ni tècnic i hi ha al·legacions sense respondre”.

Carles Brugarolas, regidor del grup municipal encarregat dels afers econòmics, considera que l’informe econòmic és indispensable perquè el conveni amb Ferrer sigui viable ja que l’Ajuntament ha de saber abans de començar la tramitació urbanística si l’operació és viable i què suposarà econòmicament per a l’erari públic. Cal destacar que el conveni és un pas previ a qualsevol transformació real de l’entorn, que només serà possible un cop es faci la requalificació del terreny, la reparcel·lació i l’atorgament de llicències en la part privada i la licitació del projecte i de les obres a la part pública.

El grup de Junts segueix insistint en els arguments polítics. Rebutgen la proposta per considerar que desequilibra el pes residencial i industrial, posa les bases d’un trencament del model de ciutat, marca un precedent per a noves requalificacions al polígon de Can Magí, dificulta la convivència del teixit residencial i industrial de la zona i posa en perill el comerç local per la implementació de 3.500 metres quadrats de superfície comercial.

Des d’una perspectiva d’habitatge, Joan Puigdomènech, regidor de Junts encarregat dels afers d’urbanisme, demana prioritzar les accions previstes al Pla d’Habitatge Assequible que el govern va presentar inicialment al desembre i centrar-se, sobretot, en espais com el carrer Santjoanistes (Valldoreix), Can Cabassa i Can Mates Oest. Critica que la nova promoció es pretén fer a un barri que presenta una densitat superior a la resta i, en conseqüència, demana obrir un debat de ciutat sobre el model de desenvolupament urbà: “L’urbanisme s’ha de resoldre per acords però ens hem vist abocats a presentar un recurs”.

El govern defensa l’operació

Tot i la petició dels mitjans, el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, encara no ha fet declaracions en resposta a l’acceptació a tràmit del recurs. Tot i això, el tripartit ha defensat l’operació urbanística des que la va presentar, disposat a canviar alguns aspectes entre l’aprovació inicial i la definitiva del projecte, tal com va passar. Per al govern, el Ragull Centre és una oportunitat d’aconseguir molt d’aprofitament públic a una parcel·la que hores d’ara és privada amb la possibilitat de fer un equipament, una plaça pública i, sobretot, habitatge públic.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article