La Coordinadora Obrera Sindical es concentra davant de l’Aldi en protesta pels darrers acomiadaments

El Sindicat denuncia que alguns dels acomiadaments s’han fet durant períodes de baixa laboral

per Mariano Martínez

Drets

Roda de premsa de la COS a les portes de l'Aldi
Roda de premsa de la COS a les portes de l'Aldi | Mariano Martínez
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A les portes del supermercat Aldi de Sant Cugat, divendres tarda, amb la protectora companya de dos cotxes dels Mossos d'Esquadra, una trentena de manifestants protesten pels últims acomiadaments i per la política laboral de l'empresa. Encapçala la protesta la Coordinadora Obrera Sindical, sindicat lligat a l'Esquerra Independentista, amb una roda de premsa on participen el Enric López com portaveu i el Rubén Sáez com representat dels treballadors del supermercat.

Sáez ha llegit un escrit consensuat a l'assemblea de treballadors i treballares, on denúncia una sèrie de pràctiques de l'empresa que estan en contra dels drets laborals. La queixa principal és l'acomiadament sense indemnització al·legant baix rendiment voluntari, en algun cas estant la persona de baixa, sense comunicar-ho pel canals establerts per aquests casos. Un altre exemple, el contracte estàndard és de 30 hores, però cada setmana se sobrepassa el nombre d'hores extraordinàries permeses. I després aquestes hores no es paguen com tals ni cotitzen a la Seguretat Social. També exposen que l'empresa els mou de centre i a vegades de localitat i els pressionen per que accepten les noves condicions sota amenaça d'acomiadament.

Una altra pràctica, Sáez explica que els encarregats de centres posen obstacles per donar permisos retribuïts, que estan contemplats al conveni laboral. Demanen disponibilitat absoluta. O, un altre exemple, no es respecten en moltes ocasions el descans estipulat de 25 minuts ni després hi ha una compensació econòmica.

El horaris, per l'anomenada enginyeria laboral per un millor aprofitament de la massa laboral, canvien amb facilitat i no sempre es comuniquen amb suficient antelació perquè els afectats puguin reorganitzar adequadament la seva vida. I el dret del treballador a la desconnexió digital, un altre punt de denúncia.

A una intervenció final, Enric López, fa una crida per posar de manifest l'explotació de la classe obrera catalana i la necessitat d'estendre “la solidaritat entre els treballadors” i “sumar esforços per tal de subvertir la correlació actual de forces, desfavorable a la classe treballadora”. Afegeix que “hem de prendre allò que és nostre”. López també denúncia la política del govern central, la llei d'estrangeria, la llei mordassa...

Preguntem a Sáez la raó de que a la concentració no ha acudit més que el COS i ens comenta que tenen “el suport moral de la CNT (Confederació Nacional del Treball). I de la resta? “Ni estan ni se les espera”.

L’altra part no respon

Acabada la roda de premsa, entrem al edifici amb la intenció d’obtenir versió de l'altra part, l'empresa. El primer intent és fallit, insistim i llavors l'encarregada té la deferència de sortir. Es mostra correcta i amable, però contundent: “L'empresa no farà cap declaració ni cap comentari”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article