Sant Cugat acollirà més de 200 activitats en una Festa Major de sis dies

La cultura popular, l’esport femení i grups com la Pegatina i Ebri Knight protagonitzen un programa que distribueix les activitats en 12 espais de la ciutat

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Presentació del programa de Festa Major
Presentació del programa de Festa Major | Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Del 28 de juny al 3 de juliol Sant Cugat s’omple de vida per Festa Major, amb més de 200 activitats distribuïdes per 12 espais de la ciutat. Amb el lema Som molt grans, es recupera la normalitat per Festa Major després d’un any de celebració amb restriccions. El programa complet es pot consultar al web municipal i a través d’una aplicació (Android i iOS).

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ho han presentat acompanyades de representants de diverses de les entitats que hi participen aquest dimarts. Han reivindicat la recuperació de la normalitat i han animat als nous santcugatencs a sumar-se a les celebracions més tradicionals, tot qualificant la cultura popular com l’eix vertebrador de la Festa Major.

La celebració començarà el dia 28 a les 20h. a la plaça de la Vila amb el pregó a càrrec d’una representació de dones esportistes de les entitats de la ciutat, just després del seguici que començarà a les 19h. A la presentació hi han participat algunes d’elles –Flora Santiso, del Club Petanca Sant Cugat Atlètic; Alícia Hernández, de la secció atletisme Club Muntanyenc, i Aida López, Club Karate–, agraïdes per la visiblització de l’esport femení mitjançant un pregó coral.

Per Sant Pere (29 de juny) se celebren els actes tradicionals, iniciats pel seguici a les 17h. des de la plaça de la Vila, que acaba dues hores més tard a l’església del Monestir per donar pas a la missa major, aquest any inclosa al programa de Festa Major com a activitat organitzada per la Parròquia després que s’eliminés l’any anterior. Després de la missa se celebrarà l’esclat de Festa Major i es ballarà el Paga-li Joan.

La cultura popular esdevé protagonista de la Festa Major no només pels actes de Sant Pere sinó també amb l’Espai d’Arrel, de nou ubicat a la plaça d’Octavià. Es viuran activitats amb motiu del 140è aniversari de la Lira, del 30è aniversari dels Bastoners i del 35è aniversari dels Geganters. A més, es mantenen altres activitats tradicionals com el concurs d’arrossos –amb una sobredemanda que va obligar a fer un sorteig–, la fumada lenta de pipa, l’estovallada i el tast de vins.

Una Festa Major musical: la Pegatina, Arnau Griso i Ana Tijoux

El programa de Festa Major incorpora més de 100 concerts amb la Pegatina, Arnau Griso i Ana Tijoux com a caps de cartells. Hi participen altres grups reconeguts a nivell nacional com Maria Arnal & Marcel Bagés, Joan Miquel Oliver, The Tyets, Ebri Knight i la Sra. Tomasa així com diversos grups locals, entre els quals destaquen Arnau Griso, Golconda, Cugat Vintge Band i Pubilles Ninja. Els grans concerts seran al parc de l’Arborètum.

L'esport femení serà protagonista del pregó de Festa Major | Ajuntament de Sant Cugat

Diversitat d’activitats, diversitat d’espais

A la presentació d’aquest dimarts, el govern ha estat acompanyat de JazzEnViu, Sant Cugat amb el Poble Sahrauí i Sant Cugat Comerç, algunes de les entitats encarregades de preparar activitats incloses al programa. Es demostra així una proposta àmplia que queda distribuïda en 12 espais de la ciutat:

– Espai d’Arrel - plaça d’Octavià i plaça de l’Om

– Parc Jove - parc de l’Arborètum

– La Taverna - parc de Ramon Barnils

– El Xiringuit-ú - plaça de l’U d’Octubre

– Parc Central - (Festa de l’Esport al Carrer, el Racó Infantil i l’Estovallada)

– Plaça del jazz - Celler Modernista

– FM Alternativa - Rambla del Celler

– Plaça Victòria dels Àngels - (Les arts de carrer)

– Espai d’Arreu - plaça de Barcelona

– Plaça d’en Coll – (Havaneres, balls, concerts i titelles)

– Jardins del Vallès - (vespres ben musicals)

– Fira d’atraccions –Camí Vell de Sabadell, des del CAP del c. de la Mina fins a la rotonda amb el c. de Carrasco i Formiguera, i al c. de Carrasco i Formiguera, entre el c. de Josep Carner, c. de Sant Juli i el Camí Vell de Sabadell

Sense caseta del CPA ni DesPlaça Jove

Entre les mancances més destacades respecte a les edicions anteriors hi ha la Caseta del Centro Popular Andaluz (CPA), substituïda per diverses activitats davant la impossibilitat d’assumir la preparació del seu espai tradicional a la Festa Major, tal com va explicar la seva presidenta, Leo Gómez, en una entrevista a aquest mitjà.

Tampoc hi haurà el format tradicional de DesPlaça Jove, que ha estat substituïda per una proposta elaborada pel Consell de Joves. Enguany, però, no hi haurà la participació directa d’entitats que amb les seves paradetes aconseguien autofinançar una part de la seva activitat. Preguntada al respecte per aquest mitjà, Madrona ha dit: “No crec que el DesPlaça no hi sigui perquè hi ha un espai de referència per als joves. Hem de tenir en compte que els joves fa dos anys que van desconnectar de la Festa Major i tenen altres necessitats. De la mateixa manera que el CPA no tenia el múscul per tirar endavant la caseta, les entitats juvenils no han tingut les ganes o la capacitat de participar-hi”.

La Festa Major durarà sis dies | Ajuntament de Sant Cugat

Sostenibilitat, accessibilitat i protocol contra les violències masclistes

La Festa Major també es reivindica en clau de sostenibilitat amb la recomanació de portar el got de casa, amb banderoles de tela i amb ampolles reciclades per als grups i l’organització. També hi haurà un bus llançadora des del park & ride de l’avinguda de Roquetes i l’estació de Renfe per evitar col·lapsar el centre.

En clau d'accessibilitat el pregó estarà acompanyat d’una interpretació en llengua de signes, hi haurà programes en braille, es faran reserves d’espai per a persones amb mobilitat reduïda als actes amb cadires, aparcaments específics, l’eliminació de cues i de llums i sons a la fira el 30 de juny de 17 a 19h per a persones amb trastorn de l’espectre autista. A més, se seguirà aplicant el protocol en contra de les agressions masclistes i LGTBIgòbiques que tindrà punts lila a diversos espais de la ciutat, a més de punts grocs per a l’atenció i reducció de danys i riscos vinculats al consum d’alcohol i altres drogues.

Un cartell amb cares de la ciutat

Jana Martínez ha estat la dissenyadora encarregada de fer el cartell, on es veuen persones de diverses edats i activitats vinculades a la Festa Major amb imatges de la ciutat de fons. Són fotografies fetes per David Ruano i Albert Uriach. L’Ajuntament ha encarregat barrets de palla com un dels elements identificatius de l’edició d’enguany de la Festa Major.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article