Ple de juny a l’EMD: pacte antifeixista, reivindicacions docents, jutjats de pau i immersió lingüística

Cinc mocions i diversos punts de govern, entre els quals el nomenament de responsables de seguiment de diversos contractes públics, han marcat la sessió plenària de juny

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Sessió plenària ordinària de juny de 2022 de la Junta de Veïns de Valldoreix
Sessió plenària ordinària de juny de 2022 de la Junta de Veïns de Valldoreix | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cinc mocions i diversos punts de govern, entre els quals el nomenament de responsables de seguiment de diversos contractes públics, han marcat la sessió plenària de juny a l’EMD de Valldoreix. A continuació fem un repàs als punts principals.

Un pacte antifeixista

Junts, ERC-MES, PSC i el grup proposant han votat a favor de la moció de la CUP-PC per fer un pacte antifeixista de Valldoreix, tornada a presentar després d’haver estat retirada al Ple passat per cercar un consens. Ciutadans ha votat en contra. La proposta demana als grups polítics la Parlament el compliment de l’acord antifeixista de l’11 de març del 2021, que es creï un acord local a Valldoreix, que es treballi per identificar els individus que exhibeixin simbologia feixista o preconstitucional, que es faci una denúncia pública de les possibles agressions de caire feixista, racista, masclista, LGTBIfòbiques o vicària i s’impulsin jornades sobre el perill de l’extrema dreta i els discursos d’oci als instituts de secundària.

A diferència de la moció presentada el mes anterior, aquesta fa un esment explícit a Vox: “A part que volen destruir l’autonomia catalana també volen il·legalitzar partits”. Susana Herrada (Junts) ha dit que fan suport a la proposta perquè suposa aplicar allò aprovat al Parlament. Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha recordat que Vox proposa l’eliminació de l’autonomia catalana i ha dit que és fonamental no deixar espais per a l’actuació pública dels grups feixistes: “Tots els recursos democràtics són vàlids”.

José Miguel García (Ciutadans) ha dit que la proposta emmascara els acords més polèmics de la proposta anterior: “És un llop que han maquillat perquè sembli un be. Proposen convertir-nos en excloents i totalitaris”. Susanna Casta (PSC) ha advertit que sectors importants de la premsa i altres partits de drets han caigut en el joc de l’extrema dreta i fent un esment especial als atacs que rep el feminisme: “No és suficient amb barrar-los el pas. L’hem de combatre”.

Rebutjada la moció per fer suport a les reivindicacions docents

PSC i el grup proposant han votat a favor de la moció de la CUP-PC per fer suport a les reivindicacions dels sindicats d’ensenyament i de l’Assemblea de Docents de Rubí i Sant Cugat. El vot contrari d’ERC-MES i Ciutadans han evitat l’aprovació de la proposta ja que Junts s’ha abstingut. A la practica es demana al conseller que s’assegui a negociar i a arribar a acords amb la comunitat educativa com a resposta a les darreres mobilitzacions.

Ferran Margineda (CUP-PC) ha dit que l’únic avenç dels darrers anys ha estat un increment progressiu de les plantilles sense millorar cap altre aspecte: “També es vol acabar amb la xacra de l’interinatge”. Susana Herrada (Junts) ha posat en valor la tasca feta pel govern de la Generalitat. Ramon Segura (ERC-MES), que diu que la Generalitat es defensa com vol “dels atacs al català a l’escola”, ha dit que amb els republicans a la conselleria s’ha aconseguit limitar el concert a les escoles que segreguen per sexe, trobar l’equilibri sobre l’autonomia de les direccions, la revisió del calendari escolar, el C2 gratuït i una distribució més equilibrada de l’alumnat. Susanna Casta (PSC) ha dit que no comparteix una part de l’argumentari però sí l’acord de fomentar el diàleg.

Suport als jutges de pau

ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i el grup proposant han votat a favor de la moció de Junts per Valldoreix – Sant Cugat per mostrar suport a la tasca que realitzen els jutges de pau i instar el govern espanyol i el Congrés a modificar el projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de justícia per no suprimir els jutjats de pau i mantenir-ne les seves funcions, una amenaça que segons el grup proposant ve marcada per una proposta legislativa. El PSC ha votat en contra.

Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha defensat els jutjats de pau com el primer esglaó del sistema judicial i ha posat en valor les seves funcions, Ferran Margineda (CUP-PC) ha dit que la proposta legislativa no té en compte el suport al ciutadà o la petició de modernització amb càmeres per fer declaracions en línia. José Miguel García (Ciutadans) ha dit que la defensa dels jutjats de pau també ha de passar per la seva modernització. Susanna Casta (PSC) explica que els canvis socials justifiquen el canvi d’organització proposat per la llei: “En el nou disseny els jutjats de pau es converteix en oficina de justícia local i, per tant, augmentaran les seves funcions. No desapareixen, es transformen”.

Petició que les aportacions tècniques dels veïns de l’avinguda Baixador es votin al Ple

Tots els grups han votat a favor de la moció del PSC perquè les propostes tècniques aportades per l’Associació de Veïns de l’avinguda Baixador siguin sotmeses a votació al Ple per tal de ser ratificades. La proposta també demana que es valorin les aportacions en el marc d’una comissió informativa i que, després de la seva aprovació, es prengui el compromís d’admetre i iniciar la tramitació de llicències d’obra des del moment de l’aprovació definitiva del projecte –tot i que inicialment es demanava en la inicial, s’ha canviat després de consultar-ho al secretari-interventor. Es busca així desencallar la situació de la urbanització del carrer després que l’EMD hagi reconegut que en té la competència. Desenvolupem més en detall aquesta moció i la participació del veïnat a l’Audiència pública en un article.

Suport al català a l’escola

Junts, CUP-PC, PSC i el grup proposant han votat a favor d’una moció d’ERC-MES perquè l’EMD renovi el compromís en la defensa del català a l’escola sense la prefixació de percentatges d’altres llengües. Ciutadans ha votat en contra.

Ramon Segura (ERC-MES) ha dit que la fixació de percentatges no respon a una qüestió acadèmica ja que amb el model actual els infants acaben l’escolarització obligatòria parlant català i castellà. Susana Herrada (Junts) ha defensat la tasca feta per les escoles. Ferran Margineda (CUP-PC) ha dit que el posicionament és necessari però diu que l’acord per la llengua entre Junts, ERC, PSC i Comuns és un retrocés històric: “La proposta adapta el marc legal a la sentència”.

José Miguel García (Ciutadans) ha dit que l’escola catalana és tota, tant la que fa ús del català com del castellà: “Si el 100% de les hores són en català, com s’aprèn el castellà? Després porten els seus fills a l’escola privada amb un altre model lingüístic”. Susanna Casta (PSC) diu que la llengua mai ha estat un problema de convivència però que la moció utilitza la llengua com una eina d’exclusió després de no haver acceptat una esmena en què es feia esment a l’ús del castellà a l’escola.

Nomenament de responsables del seguiment de dos contractes públics i pròrroga del bar-restaurant de la Casa de la Vila

Tots els grups han votat a favor del nomenament de responsables tècnics per fer seguiment de diversos contractes públics vigents: el del Complex Esportiu amb Eventing Sports Cinc SL i de l’Escola de Música amb Quartettsatz SL. Prèviament no s’havia nomenat cap persona responsable de fer seguiment d’aquests serveis. Desenvolupem aquest punt amb més detall a la contracrònica de la sessió.

Tots els grups han votat a favor de la pròrroga del contracte del bar-restaurant de la Casa de la Vila amb Mont de Valldoreix SL fins a juliol del 2023. Es preveuen fins a 20 anys de pròrroga que s’han d’aprovar any a any. És la primera pròrroga anual que s’ha aprovat.

Adhesió a l’acord marc per al subministrament del sistema de videoactes, gravació i transmissió d’actes

Tots els grups han votat a favor de l’adhesió de l’EMD a l’acord marc impulsat pel Consorci Català pel Desenvolupament Local per subministrar el sistema de videoactes, gravació i transmissió d’actes. L’EMD pagarà 4.531,45 euros (IVA inclòs) per aquest servei a l’empresa Servicios Macroinformática SA.

Col·laboració amb l’Ajuntament pels plans d’ocupació

Tots els grups han votat a favor del conveni de col·laboració entre l’EMD i l’Ajuntament per tal de participa al programa de treball i formació del 2022. En aquest cas Valldoreix se’n beneficiarà amb el contracte de quatre peons per un termini de 12 mesos.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article