La Unipau centra el nou curs d’estiu 2022 en la regió del Sahel

La Unió torna a acollir l’activitat central de l’entitat, enguany amb l’objectiu d’entendre el Sahel des de la seva complexitat i no només com a zona de pas

per Clàudia Arrufat Serrano

Drets

La Unipau ha presentat el curs d'estiu que aquest any torna a acollir la Unió Santcugatenca
La Unipau ha presentat el curs d'estiu que aquest any torna a acollir la Unió Santcugatenca | Unipau
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

És el 37è any que es duu a terme el curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que enguany (del 7 al 13 de juliol) acull la Unió Santcugatenca. Aquesta edició, fugint d’un enfocament més previsible com podria ser la guerra d’Ucraïna, han decidit centrar el monogràfic en la temàtica de la regió africana del Sahel.

Els cursos d’estiu de la Unipau consten en la tria d’una temàtica concreta que abordi qüestions amb relació a conflictes armats, canvi climàtic, processos de pau o a la lluita per l’hegemonia. Es desenvolupa amb diferents formes d’aprenentatge, partint de conferències, taules rodones i tallers que generen un ambient proper i distès.

Enguany, l’objectiu és indagar en les qüestions que envolten la regió del Sahel intentant desconstruir la idea que es té de la zona com a simple lloc de pas, en el qual s’hi troba narcotràfic, terrorisme o tràfic de persones. Tenen una intenció clara de mostrar la vivacitat de l’àrea i desvincular la mirada colonial i hegemònica que crea occident.

En la presentació oficial del curs, Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, ha avançat la temàtica que es vol tractar, donant pas a l’explicació de José María Perceval i la ponència d’Òscar Mateos sobre Les polítiques de seguretat europea a través del Sahel. No pot passar per alt el llegat d’Arcadi Oliveres a la Unipau. Sotomayor li ha rendit homenatge: “Com ell deia, hem de continuar educant-nos per la pau i lluitant contra les injustícies”.

Sahel, frontera imposada

Sota el títol Sahel, frontera imposada, el curs d’estiu vol tractar la problemàtica de la regió abordant la temàtica des de diversos eixos.

En la presentació del curs, José María Perceval ha explicat com s’estructuraran els diferents blocs, que es dividiran en set dies, començant el 7 de juliol i acabant el 13 del mateix mes. A més, han adaptat la participació fent el format híbrid, de manera que s’hi pot assistir presencialment a la Unió Santcugatenca o online.

Començarà fent una introducció de què és el Sahel, seguit de la seva situació neocolonial i la geopolítica. Al llarg dels dies es tractarà quins reptes planteja el Sahel, les seves complexitats, els trasllats interns de la població i les seves realitats. La securitització de la zona s’ha presentat com a temàtica transversal, un eix molt important per entendre la situació de la regió, com ha avançat en la ponència el professor Òscar Mateos.

Finalment, es preveu tancar el curs amb una mirada cap al futur, tenint en compte els reptes que planteja l’àrea del Sahel i la desestructuració que ha patit la regió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article