Les lluites per l’atenció sanitària de proximitat: mantenir l’atenció als consultoris i els CAPs oberts a l’estiu

El CatSalut encara no ha comunicat els horaris d’aquest agost però les retallades de la pandèmia posen en alerta el moviment per la sanitat pública de qualitat

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Sant Cugat ha viscut diverses mobilitzacions per demanar que l'atenció sanitària no es retalli a l'agost
Sant Cugat ha viscut diverses mobilitzacions per demanar que l'atenció sanitària no es retalli a l'agost | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’any 2018 una assignació de recursos del Servei Català de la Salut (CatSalut) va permetre que el CAP de Can Mates i el de Valldoreix es mantinguessin oberts a l’agost i que el consultori de la Floresta també ho fes als matins. Es responia així a una llarga reivinidcació veïnal per no perdre l’atenció primària de proximitat a l’agost i per no desquadrar les agendes dels mesos previs i posteriors. Quatre anys i una pandèmia després, aquesta victòria trontolla.

La Covid-19 va ser un sotrac per al sistema sanitari i ja al 2020 va haver canvis amb el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes des del març i fins a l’octubre, quan van recuperar l’atenció de forma reduïda i sense referent mèdic. Els CAPs es van mantenir oberts total o parcialment, amb l’atenció Covid-19 centralitzada al CAP Sant Cugat. El sotrac definitiu va ser al 2021 amb el tancament del CAP Valldoreix i el CAP Can Mates durant tot l’agost excepte per a les vacunacions i la pediatria respectivament. També es va tancar el consultori de les Planes i es va reduir l’horari del de la Floresta.

La ciutat recuperava així de cop la reivindicació en contra del tancament dels CAPs a l’estiu, una lluita que semblava superada al 2018. Se sumava a més una nova reivindicació: la de la reobertura dels consultoris, convertida en la de recuperació de tota l’atenció amb referent mèdic des del moment en què es van reobrir parcialment. Aquest estiu l’interrogant sobre l’atenció primària a l’agost torna a ser present.

Anna Arran, gerent de la Regió Sanitària de Barcelona a l’àmbit metropolità nord, diu que encara treballen l’horari del CAP Valldoreix i del CAP Can Mates per a l’agost, que es comunicarà quan hi hagi una decisió. No concreta què passarà amb els consultoris de la Floresta i les Planes, tot i que recorda que durant aquest curs han mantingut l’atenció (els dijous de 10 a 14h. a les Planes i els dilluns i dijous de 15 a 20h. i els dimarts, dimecres i divendres de 8 a 14h. a la Floresta): “En funció de l’experiència i les dades analitzades, considerem que amb aquests serveis es cobreixen les necessitats de la població assignada als dos consultoris. Si detectem canvis en la demanda, s'ajustaran els serveis”.

El moviment per la sanitat pública de qualitat s'ha mobilitzat en diverses ocasions per demanar l'aturada de l'atenció telefònica | Jordi Pascual Mollá

La via política

Davant del dubte, el Ple de Valldoreix va aprovar per unanimitat una proposta de Ciutadans per instar el Departament de Salut per garantir l’obertura dels CAPs de Valldoreix i Can Mates i dels consultoris de la Floresta i les Planes durant l’estiu, fent la dotació pressupostària corresponent. El partit taronja ho demana en base als acords presos per la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya arran d’una petició seva que demanava no retallar els serveis a l’estiu i consensuar el servei amb Mútua Terrassa. La proposta també ha estat aprovada aquest dilluns al Ple de Sant Cugat en forma de moció institucional, és a dir, amb el suport de totes les forces polítiques (Junts, ERC-MES, PSC, Ciutadans i CUP-PC).

La mobilització ciutadana

No és la primera vegada que l’Ajuntament i l’EMD acullen aquest debat, normalment plantejat pels partits d’esquerres i amb la pressió de la mobilització ciutadana. Una bona mostra és la manifestació de Marea Blanca, la Plataforma de Pensionistes i la plataforma en contra del tancament dels consultoris del juny de l’any passat. Va agrupar prop d’un centenar de persones al CAP Valldoreix, aquesta vegada en el marc de les protestes Més que mai sanitat pública: sí o sí, atenció primària amb què, entre d’altres, es criticava el tancament dels CAPs i els consultoris per la pandèmia: “Les mesures que ha posat en marxa el Departament de Salut han estat bàsicament de personal administratiu per a tasques Covid, però hem vist com en comptes de restablir el funcionament dels CAPs i consultoris i reforçar-los per assumir noves funcions s’han obert altres dispositius o dedicat recursos a altres línies de serveis externalitzats”.

La protesta venia a més d’un seguit de reivinidcacions en clau de barri a la Floresta i les Planes, una lluita per la reobertura que va començar al juny del 2020, tres mesos després del tancament d’aquests serveis amb motiu de la pandèmia. El seu moment més àlgid va ser l’ocupació del consultori de la Floresta a l’octubre següent: “Amb aquesta iniciativa ens refermem en la defensa de la sanitat pública com un dret i no pas com un privilegi”. L’ocupació es va fer quan ja s’havia reobert el servei de forma parcial però sense un metge de referència. “La COVID-19 no justifica el tancament dels ambulatoris. No hi ha cap raó sòlida encara que les autoritats diguin que sí”, va explicar Oriol Ribera, un dels veïns que va participar a la mobilització.

L’ocupació del consultori va durar tres dies però la lluita veïnal no va acabar, amb pressió a l’Ajuntament i el CatSalut i amb propostes concretes per recuperar el servei, així ho va explicar Carme Galindo, membre de la plataforma, després que el CatSalut rebutgés la proposta de reobertura plantejada pel col·lectiu: “El govern municipal ha fet d’organitzador d’una reunió i ha fet declaracions en favor de la reivindicació del veïnat però li demanem que es posi al capdavant perquè tot i no tenir la competència sí és responsable de la salut de la ciutadania”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article