El silenci del CatSalut a les preguntes d’elCugatenc sobre l’atenció sanitària a Sant Cugat

El Servei Català de la Salut no ha acceptat la participació a la taula rodona de FOCUS i ha respost només cinc de les 16 preguntes de l’entrevista que havia de fer amb aquest mitjà

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Concentració a la porta de la seu del CatSalut a Sant Cugat
Concentració a la porta de la seu del CatSalut a Sant Cugat | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Servei Català de la Salut ha rebutjat participar a la taula rodona sobre el sistema sanitari organitzada per aquest diari en el marc de l’especial FOCUS sobre sanitat pública. Sí que va acceptar concedir una entrevista amb la gerent de la Regió Sanitària de Barcelona a l’àmbit metropolità nord, Anna Aran, que finalment va demanar que fos a través de correu electrònic tot i la petició d’elCugatenc de fer-la presencial.

Finalment aquest mitjà va enviar 16 preguntes, tres de les quals referents als convenis amb Mútua Terrassa –pensades per a l’article específic sobre aquest afer– i 13 sobre reivindicacions i aprenentatges de la pandèmia. El CatSalut ha respost cinc de les 16 preguntes enviades per aquest mitjà i també ha facilitat uns paràgrafs generals en base al pressupost del Departament de Salut d’enguany “en relació a les preguntes genèriques sobre pressupost i sobre salut mental”.

Aquestes són les preguntes sobre els convenis plantejades per elCugatenc que no han tingut resposta:

– Ens podeu facilitar l’aportació anual que fa la Generalitat a la Mútua pels serveis sanitaris que tenen conveniats?

– Demanem això perquè hem fet una revisió dels convenis i les clàusules públiques al web de la Generalitat. És possible que no siguin totes o que s’hagi duplicat alguna xifra ja que són diversos convenis i en algunes accions fan referència a actuacions semblants. En qualsevol cas, ens surt que de mitjana la Generalitat paga anualment més de 223 milions d’euros a la Mútua pels tres convenis hospitalaris (atenció hospitalària, atenció domiciliària i salut mental a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa) i per les àrees bàsiques de salut de Terrassa (3), Rubí (1), Olesa de Montserrat (1) i Sant Cugat (3). Quins mecanismes de control hi ha actius per a unes concessions tan importants tant a nivell econòmic com de servei?

– Els convenis de les ABSs d’Olesa, Sant Cugat i Terrassa ja han vençut. Els de l’ABS de Rubí i els tres amb l’Hospital Universitari Mútua Terrassa ho faran a finals d’any. Què es pensa fer amb aquests convenis? Se’n faran de nous? Es farà un concurs públic? Quan es preveu tenir enllestida la renovació o internalització del servei?

Diverses treballadores del CAP Can Mates aplaudeixen els manifestants de Marea Blanca i la Plataforma de Pensionistes | Jordi Pascual Mollá

Aquestes són les altres preguntes que no han obtingut una resposta directa:

– A nivell nacional diversos col·lectius (Marea Blanca, Amnistia Internacional...) han iniciat una campanya per destinar un 25% del pressupost sanitari a l’Atenció primària. El CatSalut preveu tendir cap a aquesta xifra? Si és així, quant de temps es pot trigar a arribar a l’objectiu?

– La Plataforma de Pensionistes ha demanat abaratir el preu del bitllet a Terrassa per als desplaçaments a l’hospital de referència. Per ara hi ha hagut un acord entre l’Ajuntament i FGC. El CatSalut podria participar d’alguna manera en aquesta acció tenint en compte que l’objectiu de la bonificació és el desplaçament per motius sanitaris?

– En el marc de la pandèmia es va potenciar l’atenció telemàtica. En quins casos es podrà mantenir i en quins no?

– El personal sanitari està esgotat i estressat arran de la pandèmia, segons han denunciat diversos col·lectius i fins i tot s’ha publicat en un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. Quines mesures es poden prendre per evitar-ho?

– Amb Toni Comín de conseller es va proposar la nacionalització de l’Hospital General de Catalunya (es va parlar de 50 milions d’euros tot i que fonts de l’hospital diuen que mai va haver una oferta ferma). Per què no es va efectuar la compra? Es preveu treballar en aquesta direcció?

– En el marc de la pandèmia s’ha advertit de la necessitat de tenir més cura de la salut mental. Quines accions preveu fer el CatSalut en aquest sentit?

– Anna Carrió, treballadora social del Servei de Rehabilitació Comunitària de Sant Andreu, va dir en una xerrada a Sant Cugat que la Xarxa de Salut Mental té pocs recursos. Es preveu incrementar-los?

– Diversos col·lectius van criticar que la Marató de TV3 sobre salut mental va tenir una mirada massa biomèdica i poc biopsicosocial. Compartiu la crítica? Què pot fer el CatSalut per incorporar l’acció social dins dels programes de salut mental?

El CatSalut considera que algunes de les preguntes exposades anteriorment eren genèriques i per això ha facilitat uns paràgrafs a mode de resposta. Els reproduïm a continuació:

“El conseller Argimon ha expressat en nombroses ocasions el compromís del Govern amb l'atenció primària: En el pressupost del Departament de Salut per al 2022, que puja a un total d’11.244,2 milions d’euros, la partida de l’Atenció Primària és una de les que ha experimentat més creixement, amb un pressupost total d’1.885,1 milions d’euros, és a dir, un 20,7% més que l’any 2020. També han registrat un augment notable l’àmbit de la Salut Mental, amb 505,1 milions d’euros (un 10,4% més que l’any 2020) i el de la Salut Pública, amb 248,2 milions d’euros (un 74,5% més que en el darrer pressupost).

Concretament, el pressupost enforteix l’Atenció Primària i Comunitària, consolidant la política de contractacions i incorporant nous rols i nous perfils professionals, amb prop de 2.200 places a tot Catalunya. Entre elles, 300 professionals per al suport de a residències, 220 infermeres per al desplegament de cartera, 746 tècnics de cures auxiliars d’infermeria, administratius de suport i d’atenció ciutadania i 150 nutricionistes als Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP), entre d’altres. En aquest context, també es destinen 34 milions d’euros al Programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària, amb 220 nous referents de benestar emocional.

El pressupost 2022 també ha reforçat l’atenció a la Salut Mental, considerada una prioritat ineludible d’aquesta legislatura. S’estan posant en marxa projectes concrets com: pla de prevenció del suïcidi, equips guia per abordar casos d’extrema complexitat, programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil i programa de benestar emocional i salut comunitària, entre d’altres actuacions.

A Sant Cugat, com a la resta de poblacions de la Metropolitana Nord, s’està treballant en el desplegament de tots aquests programes.”

La seu del CatSalut ha Sant Cugat ha estat el lloc de trobada de diverses manifestacions per la sanitat pública de qualitat | Jordi Pascual Mollá

Les cinc preguntes que sí que han respost

Tot i el silenci en la majoria de preguntes i la unificació de la resposta d’algunes d’elles amb un text general, el CatSalut sí que ha respost directament cinc de les 16 preguntes plantejades per elCugatenc. Les reproduïm a continuació en format d’entrevista, tal com s’hauria d’haver publicat aquest article si haguessin donat resposta a totes les qüestions.

En el marc de la pandèmia els consultoris de les Planes i la Floresta van haver de tancar i hores d’ara no han recuperat tota l’activitat que es tenia abans de la pandèmia. El propi Ajuntament s’ha posicionat a favor de la reobertura total. Es preveu fer? Quan? Quin és l’impediment per no fer-ho ara?

– Consultori de les Planes obre els dijous, de 10 a 14 h. S’hi atenen visites d’infermeria, igual que abans de la pandèmia. Pel que fa al Consultori de la Floresta, obre els dilluns i dijous, de 15 a 20 h; i els dimarts, dimecres i divendres, de 8 a 14 h. S’hi atenen visites d’infermeria i de medicina de família, igual que abans de la pandèmia. En funció de l’experiència i les dades analitzades, considerem que amb aquests serveis es cobreixen les necessitats de la població assignada als dos consultoris. Si detectem canvis en la demanda, s'ajustaran els serveis.

La Marea Blanca i altres col·lectius així com Ciutadans, arran de la declaració de la comissió del Parlament, demanen que no es tanquin els CAPs (Valldoreix i Can Mates) a l’estiu. Per què s’han de tancar? Es preveu reobrir-los? Si és un problema de personal, per què no se’n contracta més?

– L’horari dels CAP Valldoreix i Can Mates per a aquest estiu encara s’està acabant de treballar. Quan tinguem els horaris s’informarà a l’Ajuntament i la ciutadania. Esperem poder-ho comunicar ben aviat.

A la darrera mobilització de la Plataforma de Pensionistes, van acudir a la seu del CatSalut a Sant Cugat per demanar que les especialitats hospitalàries que es puguin traslladar als CAPs es retornin a aquests centres per evitar així desplaçaments de la ciutadania i garantir una atenció de proximitat. S’ha estudiat la possibilitat? Què els hi responeu?

– Actualment en els CAP de Sant Cugat l'usuari pot rebre aquesta atenció especialitzada: ginecologia (CAP Can Mates), salut mental infantil i juvenil (CAP Mates), pediatria (CAP Mates), oftalmologia (CAP Valldoreix), rehabilitació (CAP Valldoreix), odontologia (CAP Valldoreix), cirurgia menor (CAP Valldoreix), salut mental d’adults (CAP Sant Cugat), programes de suport a la salut mental en tots els CAP i radiologia (CAP Sant Cugat).

La resta d'especialitats se seguiran mantenint a consultes externes de Mútua de Terrassa on s'ha millorat l'eficiència de l'equip i reduït les llistes d'espera de la ciutadania.

Marea Blanca i la Plataforma de Pensionistes han demanat la creació d’un Consell de Salut a nivell municipal. Què suposa per a vosaltres la creació d’aquests òrgans a nivell municipal tenint en compte que els ajuntaments no en tenen la competència?

– Estem estudiant amb l’Ajuntament aquesta proposta de creació d’un Consell de Salut.

Quina previsió es té per construir l’hospital Vicenç Ferrer per donar servei a Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal?

– L’Hospital Vicente Ferrer encara haurà d’esperar. Ara mateix no està en el mapa. Les necessitats són moltes, però els recursos són limitats. En el seu moment es va plantejar ubicar aquest hospital a l’Hospital General de Catalunya. Va ser una opció real, però ara mateix no està sobre la taula.

Les dificultats d’accés a la informació, una queixa de Marea Blanca

elCugatenc ha optat per publicar aquesta informació d’aquesta manera per evidenciar la no-resposta del CatSalut a molts dels afers que s’han situat a l’agenda política i social municipal durant els darrers anys, mostrant també la negativa a participar en una taula rodona per tractar aquests i altres afers de la mà de la Marea Blanca i dels professionals, finalment mitjançant una representant sindical de la CGT tot i que quan se’ls va enviar la invitació encara no s’havia concretat qui hi participaria.

La manca d’accés a la informació és, precisament, una de les queixes expressades per Assun Reyes, representant de la Marea Blanca Sant Cugat, en l’entrevista concedida per a aquest especial: “ És molt difícil aconseguir un interlocutor tot i que és una feina que els hi pertoca: escoltar la gent i explicar com fan l’atenció sanitària. També costa que l’interlocutor ens tracti d’igual a igual. Quan hem pogut parlar, ens han explicat la seva mirada sense deixar-nos comentar res”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article