Els especialistes a prop de casa o un hospital més accessible?

Els desplaçaments fins a Mútua Terrassa generen una doble reivindicació: l’apropament d’especialistes i l’abaratiment del transport

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Manifestació de la Plataforma de Pensionistes per demanar l'apropament dels especialistes
Manifestació de la Plataforma de Pensionistes per demanar l'apropament dels especialistes | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La concentració d’alguns serveis sanitaris als hospitals de referència de la comarca suposa un repte d’accessibilitat. La ciutadania santcugatenca s’ha de desplaçar fins a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, a Vallparadís, per a serveis com la neurologia, l’otorrinolaringologia, la traumatologia, la pneumologia, la dermatologia, la digestologia, l’optometria, la cirurgia no menor, l’endocrinologia, la reumatologia i la urologia. Això suposa una mobilitat penalitzada econòmicament en comparació amb Barcelona si s’hi acudeix amb transport públic ja que cal tenir un bitllet de dues zones.

“Actualment en els CAP de Sant Cugat l'usuari pot rebre l’atenció especialitzada de ginecologia, salut mental infantil i juvenil, pediatria, oftalmologia, rehabilitació, odontologia, cirurgia menor, salut mental d’adults, programes de suport a la salut mental i radiologia”, explica Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària de Barcelona a l’àmbit metropolità nord, “la resta d'especialitats se seguiran mantenint a consultes externes de Mútua de Terrassa on s'ha millorat l'eficiència de l'equip i reduït les llistes d'espera de la ciutadania”.

La reivindicació social al voltant de les especialitats i els desplaçaments de la ciutadania santcugatenca fins el seu hospital de referència ha estat protagonitzada per la Plataforma de Pensionistes, que ha lluitat tant per l’apropament de les especialitats als CAPs de la ciutat com per l’abaratiment del bitllet fins a Terrassa. Les seves reivinidcacions han estat rebudes per l’Ajuntament i el CatSalut però el col·lectiu segueix amb les peticions perquè esdevinguin una realitat.

Apropar els especialistes a la ciutadania

La darrera mobilització temàtica de la Plataforma de Pensionistes, el 23 de maig, va acabar a la seu del CatSalut de Sant Cugat, on van entregar un escrit amb reivindicacions. Demanaven que retornin les especialitats als CAPs. Van tenir el suport de Marea Blanca Sant Cugat, que es mostra prudent en la petició, conscient que s’ha d’estudiar quines especialitats és viable tenir al municipi i quines han de seguir a l’hospital perquè el servei sigui eficient. Per això el manifest conjunt preveia que s’estudiés i es debatés el retorn d’especialitats en el marc de la taula de la sanitat, pendent de constitució a Sant Cugat.

El manifest conjunt era clar: “A Sant Cugat, com en tants altres llocs, arran de la pandèmia de la Covid-19 ha desaparegut alguna especialitat i s’ha centralitzat el servei de pediatria, el qual hauria de ser present en cada un dels tres CAPs”. Les reivindicacions van ser recollides pel personal del CatSalut, amb el compromís de ser estudiades però Aran, preguntada per aquest diari, ha refermat la distribució actual de les especialitats. Pel que fa a la constitució d’un Consell de Salut a nivell local, assegura que s’estudia amb l’Ajuntament.

“Hi ha especialitats que precisen de proves complementàries que s’han de fer a l’hospital, per exemple, i, per tant, cal estudiar què té sentit que torni als CAPs per garantir una bona atenció”, explica Assun Reyes, representant de Marea Blanca Sant Cugat en una entrevista a aquest especial FOCUS, “tot això s’ha de fer sense renunciar a la longitudinalitat i accessibilitat; la metgessa de capçalera ha de ser a l’abast de tothom”. Per això el manifest conjunt posava l’accent en el servei de pediatria unificat a un únic CAP, el de Can Mates.

Aquest debat també obre una reflexió sobre el paper que han de jugar els CAPs i consultoris. Té sentit tenir una xarxa de consultoris més enllà dels CAPs? Tant la Marea Blanca com la Plataforma de Pensionistes, així com la plataforma sorgida ad hoc, han defensat que es mantingui el servei complet dels consultoris de la Floresta i les Planes després del tancament per la pandèmia. Són barris de muntanya amb una població envellida que precisa de proximitat en l’atenció. És extrapolable a altres barris?

Manifestació en defensa de la sanitat pública a Sant Cugat | Jordi Pascual Mollá

Tot i que sense cap col·lectiu organitzar específicament per defensar aquesta reivindicació, fa anys que ha sorgit la petició de fer un consultori per al barri del Monestir-Sant Francesc, una possibilitat sorgida a alguns espais de participació, especialment des que l’Ajuntament va comprar Villa Montserrat per fer un equipament públic. El debat està servit i tot i que la Marea Blanca no l’ha debatut encara, Reyes es mostra prudent: “No sembla una prioritat perquè el CAP Sant Cugat està infrautilitzat. No podem tenir-ho tot al costat de casa i deixar els CAPs buits”.

Un hospital lleuger?

Sobre la taula també hi ha el debat de fer un hospital lleuger que permeti donar servei a Castellbisbal, Rubí i Sant Cugat, descarregant els hospitals de referència dels ingressos breus. Aran explica que hores d’ara el CatSalut no el té previst: “L’Hospital Vicente Ferrer encara haurà d’esperar. Ara mateix no està en el mapa. Les necessitats són moltes, però els recursos són limitats. En el seu moment es va plantejar ubicar aquest hospital a l’Hospital General de Catalunya. Va ser una opció real, però ara mateix no està sobre la taula”.

Les darreres alcaldies de la ciutat, inclosa l’actual en mans de Mireia Ingla, han defensat que aquest servei sigui a la ciutat però la Marea Blanca no ho prioritza, tal com diu Reyes: “La ubicació és igual mentre estigui ben comunicat. Quan es va parlar més seriosament es pretenia fer entre Sant Cugat i Rubí, que és un bon lloc tot i que deixa Castellbisbal més lluny”. El col·lectiu en defensa de la sanitat pública i de qualitat rebutja que l’Hospital General pugui assumir aquesta funció.

Anar fins a l’hospital de referència

És clar que la ciutadania santcugatenca haurà de seguir desplaçant-se a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa per a algunes especialitats, a més de l’atenció hospitalària. És per això que la Plataforma de Pensionistes reivindica que no es pagui el canvi de zona en els desplaçaments per motius sanitaris a Terrassa, una reivindicació que mantenen des de la seva fundació i que ha estat escoltada aquest mateix any.

L'Ajuntament i FGC han presentat una bonificació del bitllet per als pensionistes amb targeta A i B que vagin a Mútua Terrassa | Jordi Pascual Mollá

La proposta sorgida per les administracions és un acord entre l’Ajuntament i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) perquè els pensionistes amb carnet A tinguin un 75% de descompte en el bitllet i els que tenen el carnet B en tinguin un 50%. Això suposa pagar 0,60 euros i 1,20 euros respectivament en els bitllets senzills i 1,20 i 2,40 respectivament per l’anada i la tornada. L’Ajuntament paga a FGC la diferència entre el preu general i el bonificat.

Els carnets A i B tenen en compte la renda, amb l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), un indicador que la plataforma considera inadequat perquè estipula uns barems baixos d’ingressos per accedir als ajuts. La Plataforma adverteix que si els carnets A i B prenen de referència l’IPREM només els pensionistes amb una renda inferior a 6.948 euros anuals i 13.876 euros anuals respectivament tenen accés als preus reduïts.

La mesura es va aplicar al febrer però no acontenta la Plataforma, que ha seguit reivindicant una bonificació major perquè com a mínim tots els pensionistes se’n puguin beneficiar. La fins aquest dilluns tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, va ser clara quan es va arribar a l’acord: “Mai comencem les mesures noves apostant per la universalitat. Tot i això, en uns mesos analitzarem com ha anat l’aplicació per si cal ampliar-la o fer modificacions”.

La Plataforma segueix mobilitzant-se per incrementar la bonificació, tal com van exigir amb una manifestació a l’abril: “Cal millorar els barems de les targetes A i B, perquè s’hi puguin acollir moltes més persones, no només les que estan en el llindar de la pobresa, o pitjor”. També la Marea Blanca veu amb bons ulls la proposta, tal com explica Reyes: “No ens hi hem posat perquè temem que s’avanci cap a la petició de tenir tots els serveis al nostre costat, el que no és possible aconseguir. Ara bé, si a Barcelona la gent es desplaça al seu hospital sense pagar cap canvi de zona perquè tot és zona 1, per anar a Terrassa també ho hauria de ser. És molt més lògic això que pretendre tenir tots especialistes al costat de casa”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article