Executen el desnonament del carrer Indústria amb la identificació de desenes d’activistes

El mateix matí s’ha aturat un desnonament a la Floresta sense que els Mossos hagin arribat a intervenir

per Jordi Pascual Mollá

Drets

L'operatiu policial dels Mossos d'Esquadra ha deixat contusions i rascades a desenes d'activistes que han resistit a la porta de l'immoble
L'operatiu policial dels Mossos d'Esquadra ha deixat contusions i rascades a desenes d'activistes que han resistit a la porta de l'immoble | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cristina i Ari no faran cap més nit a casa seva. Aquest dimarts al matí els Mossos d’Esquadra han executat el desnonament del carrer Indústria tot i la resistència de desenes d’activistes del Sindicat de Llogateres, moltes de les quals han estat identificades per haver posat resistència a la porta de l’immoble. També han estat identificats dos periodistes que cobrien la notícia des de dins de l’edifici –un dels quals, l’autor d’aquest article. La resistència del Sindicat de Llogateres no ha estat suficient davant de l’actuació de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos.

El desnonament s’ha produït amb imatges de brutalitat policial per part d’un dispositiu que, en el moment en què ha desmuntat les barricades que els manifestants havien fet a banda i banda del carrer, ha acabat traient un a un tots els concentrats a la porta i a l’interior de l’edifici. Molts d’ells han acabat amb contusions i rascades pels cops i per haver estat arrossegats pel terra, unes ferides que han mostrat al CAP Sant Cugat per tenir un informe mèdic.

Els Mossos d’Esquadra han accedit a l’immoble, després d’apartar tots els concentrats, aproximadament a les 11 del matí. A l’interior del pis hi havia les dues llogateres, una representant del Sindicat de Llogateres i un periodista, els dos darrers fets fora de l’immoble mentre les llogateres signaven els papers de la comitiva judicial. Ara tenen accés a un hostal de forma provisional fins que la mesa d’emergència dels serveis socials valori la situació per donar-los o no un pis permanent.

Mira la galeria d’imatges del desnonament.

“Els Mossos d’Esquadra han actuat abans que arribés la comitiva judicial”, ha denunciat Mariona Bota, representant del Sindicat de Llogateres, després del desnonament, “la propietat no complia la seva obligació de fer un lloguer social”. Segons les llogateres, han intentat accedir a un lloguer social i renegociar el deute però no han arribat a cap acord. Expliquen que van deixar de pagar per la pandèmia ja que la mare es va quedar sense feina i la filla estava en ERTO. Ara, asseguren, podrien tornar a pagar renegociant el deute dels darrers anys.

Cristina i Ari miren l'operatiu policial i la resistència del Sindicat de Llogateres des del balcó de casa | Jordi Pascual Mollá

El Sindicat de Llogateres apunta a Carlos Navarro Llunell com a propietari de l’immoble mitjançant una empresa. elCugatenc no ha pogut contactat amb ell tot i que a l’ordre d’execució anterior –aturada per una mobilització del Sindicat de Llogateres– fonts de la propietat van dir que els impagaments es produïen des de fa cinc anys, amb intent de negociació sense resposta dels serveis socials i sense l’obligació de fer un lloguer social perquè en el moment d’iniciar-se el procés, diuen, el propietari no estava considerat un gran tenidor.

Precisament per apuntar la família Navarro Llunell, el Sindicat de Llogateres va irrompte a la Masia Can Ametller, copropietat de Carlos Navarro, per denunciar el desnonament d’aquest dimarts. Van llegir un manifest i, davant la presència dels Mossos d’Esquadra, van acabar marxant mitja hora després d’haver iniciat l’acció: “Per a ells, fer-se rics i omplir-se les butxaques a costa dels nostres lloguers és extremadament fàcil, perquè no han de moure ni un sol dit”.

El desenvolupament del desnonament

Desenes d’activistes han acudit al carrer Indústria a les sis del matí per bloquejar els accessos al carrer. La concentració s’ha mantingut sense incidents fins que a les vuit del matí ha aparegut el primer agent dels Mossos d’Esquadra, que ha estat escridassat pels manifestants. Una hora i 45 minuts més tard, les furgonetes de l’ARRO han aparegut a l’entorn del carrer Indústria i han baixat desenes d’agents, que han apartat els manifestants que no estaven concentrats a la porta i han començat a treure un a un els que hi havia bloquejant l’accés a l’edifici.

Mentrestant, des del balcó del pis, Cristina i Ari es miraven el desplegament policial i la resistència de les persones que han decidit posar el cos davant de l’operatiu policial. Entre les persones que han estat apartades des del primer moment hi havia Lourdes Llorente, regidora de la CUP-PC i tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació. Ha estat la protagonista d’un dels moments icònics del desnonament quan un agent l’ha intentat identificar per estar asseguda al terra a un lloc on un altre company l’havia obligat a col·locar-se davant la seva resistència passiva. Finalment ha estat denunciada, segons ha informat la CUP-PC per les xarxes socials. El vídeo ha estat cedit per Cugat Mèdia.

A les 11 del matí, diversos agents dels Mossos d’Esquadra han accedit a l’immoble després d’haver rebentat la porta a cops i d’haver apartat els mobles que obstaculitzaven el pas. L’execució del desnonament no ha aturat la mobilització, amb desenes de persones concentrades a la cantonada del carrer que han rebut amb aplaudiments totes les persones que els Mossos deixaven anar després d’identificar-les.

La concentració s’ha mantingut com a mostra de resistència i desacord amb l’actuació policial. Poc abans de les 12 del migdia, els agents han tornat a actuar amb empentes per apartar els manifestants concentrats al carrer Sant Esteve. Més d’una hora més tard, els manifestants han desconvocat la concentració i els Mossos d’Esquadra han desmuntat el dispositiu policial.

Dos desnonament en un dia, cinc durant la setmana

Paral·lelament la Floresta també ha viscut el seu propi desnonament, en aquest cas ajornat sense que hagi arribat a intervenir la policia. Desenes de veïns s’han concentrat per fer suport a Oskar en una alerta de desnonament feta pública pel Sindicat de Llogateres de la Floresta, les Planes, Valldoreix i Vallpineda. Era el segon llançament.

Concentració de suport a Oskar | Cedida pels manifestants

El de Cristina i Ari ha estat el segon desnonament executat durant les darreres setmanes, després que el passat 25 de maig es produís l’execució amb data oberta al carrer Oceà Glacial, un cas judicialitzat i pendent de la resolució de l’Audiència Provincial de Barcelona sobre una presumpta estafa processal denunciada per les afectades. Esperen que d’aquí un mes l’Audiència s’hagi pronunciat després de les desestimacions del Jutjat de Rubí tot i que difícilment podran tornar a la casa que tenien llogada amb un contracte de renda antiga.

També hi ha desnonaments invisibles. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, va aprofitar el seu discurs de comiat com a regidora al Ple d’aquest dilluns per dir que aquesta setmana hi ha previstos cinc desnonaments a la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article