Les Lectures a la Fresca aporten un clam pacifista
Amanda Bernal és la creadora del vano de la divuitena edició de les lectures dramatitzades de teatre al carrer
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
El bon soldat Svejk, de Monika Zgustova; Stranbrook, una odissea de la Guerra Civil –sobre el vaixell que va rescatar 3.000 persones al port d’Alacant just abans de ser pres per les tropes franquistes–, d’Ignasi Roda, i Antígona, de Jean Anouilh, són les tres obres que els Amics de Pedra i Sang acullen en el marc de la divuitena edició de les Lectures a la Fresca. La guerra esdevé el fil conductor de la proposta cultural d’aquest estiu, que serà els dijous 7 i 21 de juliol i el dimecres 13 de juliol a les 22h. a la plaça de l’Om, la plaça Magí Bartralot i l’amfiteatre dels Jardins del Vallès, respectivament.
Dolors Vilarasau, encarregada de la direcció artística de la proposta, defensa el programa, que aquest any compta amb la col·laboració de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), tot dient que busca la reflexió sobre la guerra amb tractaments diferents. Per exemple, la primera representació és una comèdia. Ella mateixa s’encarrega de la direcció de la primera i de la darrera representació mentre Ignasi Roda, que com és habitual incorpora l’element musical amb la direcció del cor a càrrec d’Albert Santiago.
Hi participen alguns dels actors habituals de les iniciatives dels Amics de Pedra i Sang com Encarna Adelantado, Gisela Figueras, Pere Codó, Montse Delgado, Sònia Guimerà, Joan Berlanga, Marta Uxan i Martina Vilarasau, entre d’altres. També molts dels integrants del cor de la segona obra són habituals del cor de Pedra i Sang, la representació tragicòmica de l’assassinat de l’Abat Biure que cada Nadal organitza la mateixa entitat.
Vilarasau ha defensat la 18 a edició de les Lectures a la Fresca com una proposta consolidada que ha trobat entrebancs i alegries. Entre els entrebancs destaca que aquest any no han pogut accedir a l’espai dels Castanyers dels Jardins del Monestir perquè es troba en obres, tot i això repeteixen a un indret molt estimat per l’organització, la plaça Magí Bartralot, on s’ha fet la presentació de les Lectures, deixant enrere el Mesón com a lloc d’arrencada després del canvi de propietat i la transformació del local.
Un vano fotogràfic
El vano és, com cada any, l’element identificatiu més clar de les Lectures a la Fresca. Aquesta vegada la fotògrafa Amanda Bernal ha estat l’artista escollida per fer-ne el disseny. Dues mans pastant fang sobre un fons blau és la imatge de la divuitena edició, una representació iconogràfica que pretén transmetre el fang com a símbol de la guerra i l’acció bèl·lica per part de la mà dreta.
A la presentació de les Lectures d’aquest dimarts al migdia han participat els directors de les obres i altres participants de les representacions així com el crític Eduard Jener, que ha insistit en la importància d’haver aconseguit consolidar una proposta totalment local que va començar sent una lectura estricta fins evolucionar cap al “lectoteatre”: “És un teatre al qual només li falta un mes més d’assaig”.
La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, també ha posat en valor la força de les Lectures a la Fresca pel seu segell santcugatenc així com el tema escollit: “La cultura té el gran paper de transformar i remoure les consciències per explicar moltes coses que van més enllà de les paraules que es diuen dalt de l’escenari”. L’entrada és lliure i no cal reserva prèvia.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari