El Sindicat de Llogateres i la CUP demanen que s’apliqui la llei antidesnonaments en resposta al llançament del carrer Indústria

El partit i el col·lectiu han convocat dues rodes de premsa per rebutjar el desnonament i el desplegament policial del dimarts

per Jordi Pascual Mollá

Drets, Política

Roda de premsa del Sindicat de Llogateres
Roda de premsa del Sindicat de Llogateres | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fer complir la moratòria dels desnonaments i aplicar la llei antidesnonaments aprovada pel Parlament de Catalunya el passat febrer ha estat la petició que han fet el Sindicat de Llogateres i la CUP en dues rodes de premsa separades com a resposta al llançament del carrer Indústria viscut el dimarts. Tant el col·lectiu com el partit han denunciat l’actuació policial, que consideren desproporcionada i incorrecta ja que va començar abans de l’arribada de la comitiva judicial.

Segons el Sindicat de Llogateres, que pretén mantenir la mobilització, hi ha hagut prop d’una trentena de persones identificades, entre les quals la regidora cupaire Lourdes Llorente i dos periodistes. Han aprofitat la roda de premsa per apuntar novament a Carlos Navarro Llunell com a propietari de l’immoble a través d’una empresa. L’apunten no només pel desnonament sinó per no haver accedit a facilitar un lloguer social, una possibilitat que fonts de la propietat descarten perquè diuen que quan va començar el procediment no estava considerat un gran tenidor.

El Sindicat ha dit que tenen prop d’una desena de parts mèdics que acrediten la brutalitat policial de l’actuació, amb empentes i persones arrastrades pel terra per accedir a l’immoble i desnonar la família. Critiquen que Cristina i Ari estaven disposades a pagar novament després d’haver recuperat un nivell d’ingressos suficient per fer-ho així com renegociar el deute però no ha estat possible, veient-se forçades a un desnonament després de 20 anys vivint al mateix habitatge.

El col·lectiu parla de violència i critica també el govern de la Generalitat per no haver evitat els desnonaments tot i el compromís polític de fer-ho. Consideren que el dispositiu dels Mossos d’Esquadra va tenir irregularitats policials i judicials que, sumades als parts mèdics, podrien servir per obrir una via legal que encara no han decidit si implementaran. Tampoc saben si les identificacions acabaran en res, amb una sanció o amb l’obertura d’un procés judicial.

La CUP també apunta a la Genralitat

Poc abans de la roda de premsa del Sindicat de Llogateres, Marco Simarro, portaveu del grup municipal de la CUP-PC; la regidora Lourdes Llorente i el diputat Xavier Pellicer han oferit una altra atenció als mitjans en què han criticat el govern de la Generalitat per no haver desplegat la llei antidesnonaments i per l’operatiu policial d’aquest dimarts.

D'esquerra a dreta: Xavier Pellicer, Marco Simarro i Lourdes Llorente | Jordi Pascual Mollá

“Els cinc desnonaments d’aquesta setmana i d’altres que no tenim controlats són la punta de l’iceberg de tota la gent que ha de marcar de la societat”, ha denunciat Llorente, “com a societat hem de preguntar-nos si això és el que volem a la nostra ciutat”. La regidora, que resta a l’espera de la denúncia anunciada pels Mossos quan la van retenir davant del cordó policial, denuncia que els agents van fer un ús desproporcionat de la força i van implementar pràctiques il·legals: “No vull aquestes persones a la meva ciutat traient les famílies de les seves cases. Quant costava l’operatiu del dimarts? No podem utilitzar els diners d’una manera millor?”

Simarro ha demanat més eines per als ajuntaments de cara a afrontar la problemàtica de l’habitatge, tot repassant algunes accions que sí que han pogut implementar de cara a l’emergència. Tot i aquestes propostes, encara han de prestar moltes respostes provisionals abans de garantir un habitatge definitiu a les persones que es queden sense llar, una situació que reconeix però que diu que no té un temps d’espera determinat sinó que depèn del moment i del cas. Els cupaires no posen en dubte el govern municipal en el qual participen pel que fa a la política d’habitatge.

Pellicer ha posat la mirada en clau nacional tot dient que durant el 2021 va haver 15.000 llançaments als Països Catalans. Ha estat ell el que ha apuntat més directament al govern de la Generalitat per demanar el compliment de la llei antidesnonaments així com per l’aplicació de la llei mordassa en els operatius dels Mossos d’Esquadra: “Segueixen arribant sancions per garantir el dret a l’habitatge digne. Mentre aquest govern no es posi al costat dels febles no es podrà resoldre una situació estructural”. Des del seu punt de vista la solució passa per regular els preus de l’habitatge i sancionar els propietaris amb pisos buits.

Els cupaires han posat en valor la tasca realitzada pel Sindicat de Llogateres tant per les accions als desnonaments com per les assemblees de recollida de casos i assessorament. “Les administracions tenen poques competències però els joves en tenen menys i es passen les nits i els dies estudiant com ajudar la gent i fent suport mutu”, ha apuntat Llorente.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article