Per què no hi ha DesPlaça Jove, caseta del CPA ni sopar del Centre-Estació a la Festa Major del 2022?

Les entitats mostren el seu descontent pel canvi del model de subvencions i per l’assignació o no d’espais

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Grup motor del DesPlaça Jove al 2017
Grup motor del DesPlaça Jove al 2017 | DesPlaça Jove
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els canvis a la Festa Major del 2022, que comença demà, la primera sense cap tipus de restricció des de l’inici de la pandèmia, han suposat també l’eliminació d’algunes activitats icòniques. La desaparició del DesPlaça Jove suposa la pèrdua d’activitats paral·leles com ara el llitboard i les activitats diürnes més enllà de les barraques de les entitats. La impossibilitat de fer la seva caseta ha obligat al Centro Popular Andaluz (CPA) a programar unes poques activitats al marge del que havia estat el seu espai icònic de Festa Major. També hi ha altres canvis més petits però significatius com la desaparició del sopar de Festa Major que organitza l’Associació de Veïns del Centre-Estació. Què ha passat aquest 2022 perquè s’hagin perdut alguns dels espais i propostes més icònics de la celebració?

Preguntada per aquest afer a la roda de premsa de presentació del programa de Festa Major, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, va posar la responsabilitat sobre les entitats, que considera que no tenen el múscul suficient per impulsar les activitats. Aquestes declaracions van generar un revol especialment al CPA, que va demanar explicacions a la regidora ja que, segons explica la seva presidenta, Leo Gómez, la impossibilitat de fer la caseta estava marcada pel canvi de format de subvencions de l’Ajuntament. Algunes entitats participants del DesPlaça Jove, amb menys revol públic, també han criticat el govern no només per la desaparició d’aquest espai sinó també perquè aquest esdevenia una forma de finançament per a les entitats mitjançant barraques i barres pròpies.

DesPlaça Jove, una història de propostes i negociacions que han esgotat les entitats

Isaac Calvís, Alex Vicente i Carolina Granado, que havien participat en l’organització de diverses edicions de DesPlaça Jove, reconeixen que actualment les entitats no tenen força per impulsar una proposta com aquesta però matisen que ha estat pel desgast i descontents que els ha provocat les negociacions amb el govern d’ençà del canvi de mandat. Sense ells, la Festa Major perd un espai genuïnament pensat per a joves quasi adults o adults ja que la contraproposta reivindicada per Madrona és el Parc Jove que s’ha organitzat mitjançant el Consell de Joves 13/16 a l’Arborètum.

“Sembla que volen tenir els espais controlats totalment i tot i que la DesPlaça Jove no era totalment autogestionada, fèiem aquest camí”, denuncien, “si no ens han posat facilitats per evitar tenir problemes d’alcohol, tal com ens havien criticat, ningú els garanteix que l’Arborètum amb els concerts no es converteixi en un espai on fer botellón”. Els tres integrants de DesPlaça Jove reconeixen que havien detectat problemes d’abús d’alcohol i que per això, davant les crítiques rebudes, al 2019 van preparar un paquet de mesures per tenir més control com ara entregar polseretes de colors en funció de l’edat per garantir que no es venia ni una gota d’alcohol a menors d’edat.

Les propostes del 2019 són, diuen, la clau de tot plegat. Aquell any, expliquen, el nou govern va començar a negociar una redefinició de l’espai de cara a la Festa Major del 2020 amb canvis com un nou emplaçament més apartat del centre i una barra única, deixant sense espai propi a un munt d’entitats: del Front Freak al Jovent Republicà passant per diverses entitats esportives a les darreres edicions. “Després de negociar, el govern va acceptar una contraproposta que mai es va arribar a aplicar perquè amb la pandèmia no es va celebrar la Festa Major del 2020”, denuncien.

L’assemblea del DesPlaça Jove esperava que l’acord no-aplicat fos el punt de partida del treball per a la Festa Major del 2021, que finalment no va acollir cap activitat d’aquest espai tot i la seva insistència: “Hi havia restriccions però ens va sobtar que es fessin altres activitats com els concerts a l’Arborètum o la Festa Major Alternativa quan nostres demanaven una activitat més senzilla per no perdre l’empenta”. Al 2022, diuen, les entitats estaven cansades i enfadades per haver treballat una proposta que va acabar en sac trencat i ja no han tingut la força per impulsar el DesPlaça Jove: “Que no tenim força és cert però hi ha un motiu”.

L’interrogant és, per tant, què passarà en les properes edicions? Els integrants de l’assemblea posen en dubte que es pugui recuperar un format com el del DesPlaça Jove si no hi ha un canvi de la voluntat del govern. Els resulta inevitable fer un paral·lelisme amb l’eliminació de les barraques l’any 2011: “D’aquell fet va sorgir el DesPlaça, que tenia aquest nom perquè desplaçaven les barraques fora del municipi. Ara tornem a ser desplaçats”.

Caseta del CPA | Localpres

Sense caseta del CPA pel canvi de model de subvencions

Gómez, com a presidenta del CPA, es mostra molesta per les declaracions de Madrona en la roda de premsa de presentació de la Festa Major perquè la regidora donava a entendre que l’entitat no tenia força per organitzar la caseta sense referir-se al problema econòmic de fons. “Cada any rebíem 23.000 euros a través d’un conveni que ens permetia fer la caseta, la cruz de mayo i algunes activitats de Nadal”, explica, “ara han canviat el model de subvencions, que ja no van per conveni, i aquest any no hem rebut res”.

Sense aquest pressupost assegurat, no podien comprometre’s a tenir les despeses vinculades a l’organització de la caseta. “És evident que no és per falta de mans perquè fa dos mesos vam fer la nostra caseta a la Feria de Abril”, explica. L’entitat espera saber quina és la fórmula a aplicar davant la petició de l’Ajuntament de licitar directament el muntatge perquè l’entitat en faci ús.

La presidenta del CPA demana que l’any vinent es recuperi la caseta, motiu pel qual demana parlar de la caseta amb el govern des del moment que acabi la Festa Major. Tot i això, es mostra reticent perquè el govern no els va convidar a la presentació del programa –tot i haver preparat algunes activitats– ni han publicat encara la nota d’esclariment de les declaracions de Madrona, tal com assegura que s’havien compromès.

La suspensió del sopar de Festa Major del Centre-Estació

DesPlaça Jove i CPA no són els únics espais descontents amb la preparació de la Festa Major d’enguany. L’Associació de Veïns del Centre-Estació ha enviat un comunicat de premsa en què expliquen que han suspès el sopar de Festa Major, que es va començar a celebrar el 2003, també per la nova normativa sobre les subvencions i ajuts a entitats: “A partir del canvi de Govern Municipal aquesta associació considera que no ha rebut suport municipal per a donar continuïtat el nostre treball i/o referent a la dinamització de resposta en les propostes de millores per el barri”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article