Isa Herranz: “Ens demanen que netegem les parcel·les mentre l’Ajuntament no desbrossa les franges”

La nova presidenta de l’Associació de Propietaris i Veïns de les Planes repassa algunes de les principals reivindicacions del barri, sobretot el risc d’incendi

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Ecologia

Isa Herranz és la nova presidenta de l'Associació de Propietaris i Veïns de les Planes
Isa Herranz és la nova presidenta de l'Associació de Propietaris i Veïns de les Planes | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La sequera, les onades de calor i les franges pendents de desbrossar són un còctel perfecte per a la propagació d’incendis que té molt preocupat el veïnat de les Planes. Així ho explica Isa Herranz, la nova presidenta de l’Associació de Propietaris i Veïns de les Planes, presentada formalment al darrer Consell de Barri i disposada a donar continuïtat a una entitat que novament ha estat a les portes de la desaparició fins que un grup de veïns ha acceptat agafar el relleu a la junta anterior, que ja al 2017 va salvar in extremis l’entitat després de la renúncia de la junta precedent. Amb ella parlem d’algunes de les reivindicacions veïnals del barri.

Torneu a salvar l’entitat.

– La junta anterior estava cansada però hem aconseguit reunir 10 persones que la mantinguessin. M’han escollit com a presidenta perquè soc autònoma i puc ajustar millor els horaris. Ja hem fet el traspàs i hem actualitzat la burocràcia. Les juntes anteriors han treballat moltíssim, sobretot per la regulartizació urbanística. Ara potser és més difícil mantenir-se actius perquè ja tenim allò bàsic: aigua, llum, cases legals... Però això no evita altres lluites. Ara, per exemple, la gent està molt preocupada pels incendis.

Per què?

– No s’ha fet la poda per part de l’Ajuntament. En canvi, demanen que les parcel·les particulars estiguin en bones condicions. Hi ha parts de Sant Cugat que estan molt netes i, en canvi, les Planes semblem el germà pobre. Un exemple clar és que ens posen les marquesines velles de Sant Cugat. Ostres, no em donis el que tu no vols!

Ens hem pogut reunir amb l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la presidenta del Consell de Barri, Alba Gordó. Ens han rebut molt bé i ja sabem que potser no ho poden assumir tot perquè tothom demana. Ara bé, hi ha desigualtats entre els barris que són evidents, i també entre la part de Barcelona i la de Sant Cugat. No només en quant als incendis: també la neteja i la recollida d’escombraries davant dels senglars que tomben els contenidors i ja no tenen por de la gent.

Què vau parlar amb l’alcaldessa?

– Que la neteja de franges depèn de l’Ajuntament i que, segons el contracte vigent signat pel govern anterior, la neteja de franges a les Planes es fa cada dos anys. Sembla que en un parell o tres d’any ja haurà vençut el contracte i es podrà rectificar. El problema és que estem en alerta i cal trobar una solució especial, si cal amb un altre contracte puntual.

Davant d’això, hem intercanviat correus electrònics demanant que actuïn. La resposta torna a ser l’explicació de les condicions del contracte i algunes actuacions més grans com el contracte agrari de Collserola, que pretén impulsar l’agricultura com una mesura de prevenció. Està bé, però no és immediat. Alhora, ens diuen que enviaran un fullet informatiu sobre les actuacions a fer a les parcel·les particulars. Doncs que ho facin també a les seves!

També és cert que hi ha parcel·les particulars abandonades perquè són de bancs o herències que ningú s’ha encarregat de cuidar. L’Ajuntament no té un sistema d’actuació àgil per actuar perquè són propietats privades.

Hidrant totalment cobert per vegetació seca | Associació de Propietaris i Veïns de les Planes

El risc d’incendi també està vinculat a una altra reivindicació històrica: el cablejat aeri.

– Clar, perquè cau i hi pot haver espurnes. És molt més difícil de solucionar perquè no pots treure tot el cablejat aeri de cop. És perillós perquè hi ha arbres que estan malalts o torts que s’haurien de talar però, com que no ho fan, en qualsevol moment poden caure sobre el cablejat. Entenc que potser és difícil perquè som als vorals del Parc Natural i això ens ha suposat noves limitacions: per exemple al darrer Consell de Barri ens van dir que no podia implementar la proposta sorgida del veïnat de fer una tirolina perquè tots els espais lliures són Parc Natural. El veïnat hem d’unir forces per exigir que se’ns tingui en compte.

La junta anterior ja deia que hi ha diverses entitats a les Planes però que falta unir l’acció.

– Hem fet una reunió per presentar-nos i coordinar-nos, no només amb les entitats culturals sinó també amb les de veïns de Can Borrull i Can Cortés. Hem d’evitar que tenir moltes entitats serveixi per dividir-nos perquè ja sabem que divide y vencerás.

Entre els temes a afrontar per part de l’entitat que vau presentar al Consell de Barri hi ha el Pla de Mobilitat de les Planes.

– Per ara tenim poques novetats. S’ha fet una reunió, que va coincidir en dia i hora amb la nostra reunió amb l’alcaldessa. Encara hem de preparar un resum i enviar-lo a tothom. Per ara sé que s’ha parlat molt d’intentar ampliar la línia L5 d’autobús, que en cap de setmana i a l’agost no passa.

Al Consell també vau criticar que la inclusió de Sol i Aire a l’autobús a demanda suposa un empitjorament de les freqüències.

– Clar, i segurament Sol i Aire tindria més sentit incloure’l al transport de la Floresta. Tot i que és cert que és un barri apartat de la resta de nuclis i també han de tenir serveis.

Herranz defensa que cal revisar els projectes no implementats per desbloquejar-los | Jordi Pascual Mollá

També demaneu més inversions tant pel que fa a la millora de serveis com per millorar els equipaments.

– Tenim una manca evident d’inversions. Una mostra és la petició de tenir una sala polivalent als vestidors de l’Espai Pere Grau, que no es pot fer servir per la humitat. Llavors se’ns proposa demanar-ho mitjançant els pressupostos participatius. És una cosa que hauria de resoldre l’Ajuntament i ho hem de demanar nosaltres?!

Alhora, no entenem algunes prioritzacions. Es pretén pavimentar la carretera que surt de la plaça de la Creu d’en Blau cap a la Floresta, que no està malament, i, en canvi, tenim altres carrers que estan en molt mal estat. També és important tenir un mecanisme àgil per comunicar les incidències. Hem demanat tenir un contacte directe amb els tècnics de cada àrea però ens ho vehiculen tot a través d’un dels encarregats de la participació. Tindrà un munt de correus electrònics!

Demaneu explicacions per les inversions compromeses i no aplicades.

– És molt greu! Hi ha molts projectes aprovats que no s’executen o que després de fer el tràmit se n’adonen que no es poden aplicar. Però tot això és una preocupació menor en comparació amb el malestar veïnal pel risc d’incendi.

I alguna altra qüestió?

– Els porcs senglars, que ja no tenen por de la gent. S’han apoderat de la marquesina de l’autobús de l’estació de les Planes. La gent quasi no pot ni seure si hi són allà. No tenen por de les persones i t’agafen les bosses de la compra. No ataquen però si et volen agafar alguna cosa, et poden mossegar. Cal fer alguna cosa al respecte i començar a sancionar les persones que els donen aliment.

El Consell de Barri és inoperant?

– Hi ha marge de millora, sobretot perquè no ens responen les preguntes fins que arriba el Consell següent. Per això ens han proposat fer alguna reunió més tot i que el problema de fons és que no s’està complint la periodicitat mínima trimestral marcada pel reglament. A més, si hi ha preguntes senzilles, s’han de poder respondre per correu electrònic. En les qüestions més complicades hi ha una tramitació que ho alenteix però igualment s’allarga molt.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article