Sant Cugat s’omple de festa: “Visca l’esport femení! Visca la Festa Major!”

Dones esportistes de 25 clubs de la ciutat han estat les pregoneres de la primera Festa Major sense restriccions després de la pandèmia

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Un grup de noies amb cartells de suport a l'esport femení abans del pregó de Festa Major
Un grup de noies amb cartells de suport a l'esport femení abans del pregó de Festa Major | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb un clam de l’esport femení, Sant Cugat ja viu la Festa Major després d’una edició limitada per la pandèmia i la cancel·lació de l’anterior. El seguici dels entremesos de cultura popular i tradicional des de l’avinguda Cerdanyola fins a la plaça de la Vila ha despertat la festa, que ha tingut com a inici simbòlic el pregó de 25 dones esportistes de la ciutat; un pregó que ha acabat amb un crit unànime: “Visca l’esport femení! Visca la Festa Major!”

Les representants de 25 clubs esportius de la ciutat han reivindicat que com a dones han hagut d’obrir-se camí a l’esport, en molts casos a esports masculinitzats i sense referents ni visibilitat: “Moltes vegades ens hem sentit intruses, o ens han fet sentir així”. El pregó ha estat una reivindicació de l’empoderament i la integració, també de l’extensió de la pràctica esportiva per a tothom més enllà del gènere i l’edat. Des de la plaça de la Vila, penyes i companys dels clubs animaven les pregoneres amb pancartes de suport a l’esport femení.

Mira la galeria d’imatges del seguici i el pregó.

“Som esportistes, som santcugatenques i practiquem esport a Sant Cugat, i per això reivindiquem l’esport de casa, perquè practicar esport amb les teves amigues i a la teva ciutat és un luxe”, han reivindicat, tot posant en valor l’esforç, la superació, el treball en equip, la constància i el companyerisme com a valors positius de l’esport. També les ganes de compartir, de sentir-se d’un lloc, de gaudir i d’emocionar-se, valors compartits amb la Festa Major.

El crit a la integració al pregó s’ha fet mentre al pal de la plaça de la Vila onejava una bandera LGTBIQ+ –amb les franges triangulars per representar les persones trans, racialitzades i intersex– ja que l’inici de Festa Major coincideix amb el dia internacional de l’orgull LGTBIQ+, recollit també a la programació de la Festa Major.

Pilar dels Castellers als Quatre Cantons | Jordi Pascual Mollá

El seguici s’ha fet mantenint el protocol aprovat anys enrere i pendent d’un debat de revisió –amb la possibilitat de fer un seguici infantil–. Com cada any els Trabucaires han estat el primer entremès del seguici, seguits dels Diables, els Gegants, els Caparrots, el Ball de cintes, el Ball de panderos, el Ball de cercolets, el Ball de bastons i els Castellers, amb la corporació municipal fent el tancament amb les pregoneres d’enguany.

Les entitats de cultura popular han estat també les protagonistes de l’esclat de festa un cop ha acabat el pregó, una tradició instaurada amb la creació del seguici i que es recupera després que l’any passat tot el seguici esdevingués una mostra d’entremesos a la plaça de la Vila. La cultura popular seguirà sent la protagonista no només a l’Espai d’Arrel –plaça d’Octavià– sinó també als actes més tradicionals com les albades de Sant Pere que s’inicien amb un repic de campanes a les 8 del matí i amb el seguici de Sant Pere, recuperat també després de l’aturada de l’any passat amb els seus moments icònics amb l’ofrena a Cal Bal per la recuperació del Ball del Vano i el Ram, l’arribada a la llotgeta i la posterior Missa Major, aquest any inclosa al programa com a activitat organitzada per la Parròquia, i el Paga-li Joan.

La Festa Major s’allarga fins el diumenge amb més de 200 activitats a 12 espais de la ciutat. La música n’és també protagonista amb més d’un centenar de concerts, amb grups com la Pegatina, Arnau Griso, Ana Tijoux, Maria Arnal & Marcel Bagés, Joan Miquel Oliver, The Tyets, Ebri Knight i la Sra. Tomassa, entre d’altres. Es creen nous espais i també hi ha mancances com la caseta del Centro Popular Andaluz i la DesPlaça Jove.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article